Kdy se podaří zprovoznit všechny plánované dokrývače Přechodové sítě 12? Jak robustní bude pokrytí DVB-T2 oproti DVB-T? Na dotazy čtenářů serveru Televizníweb.cz odpovídá ředitel regulace a strategie Českých Radiokomunikací.

Předminulý týden jsme vyzvali čtenáře, aby nám do redakce posílali dotazy na dokrývání přechodových sítí DVB-T2 pro pozemní digitální televizní vysílání nové generace. Otázek se sešlo pěkné množství, řada z nich fundovaných a technicky zaměřených. Nyní vám nabízíme odpovědi Marcela Procházky, ředitele regulace a strategie CRA, provozovatele Přechodové sítě 12 a technického operátora veřejnoprávní Přechodové sítě 11.

Josef Zvolánek: V Karlových Varech je už spuštěn dokrývač DVB-T2 sítě 11 (ČT). Zůstane tento výkon (a parametry) i do budoucna zachovaný? Zatím nemáme u STA upravený kanál, přesto tento dokrývač naladím, ale obraz vykazuje chyby a kostičkuje. Vyzkoušel jsem to i mobilně notebook a USB DVB-T2 tuner a yagi anténu. Problémy se vyskytly i v tomto případě.

Marcel Procházka (CRA): Parametry dokrývače ČT jsou finální. Doposud jsme neměli informace o příjmových obtížích z tohoto dokrývače. Zkuste prosím směrovou anténu, aby se eliminovaly signály přicházející z jiných vysílačů. V plánu je spuštění dokrývače z této lokality i pro DVB-T2, Mux 12. Tyto dokrývače zůstanou v provozu i v rámci finálních sítí DVB-T2.

Josef Zvolánek: Vím, že další dokrývač DVB-T2 Karlovy Vary Tři kříže by měl být pro síť 12 spuštěn během srpna. Platí tento termín? Zajímal by mě i celkový rozvoj DVB-T2 na Karlovarsku.

Marcel Procházka (CRA): Přesné termíny spouštění dokrývačů dopředu neoznamujeme. Srpnový termín je tak trochu „fáma“ :). Momentálně čekáme na dodávku potřebné technologie a spuštění očekáváme na podzim. Naprostou většinu dokrývačů pak plánujeme spustit do konce tohoto roku.

Petr K.: Jak to vypadá s televizním převaděčem Čtyřkoly – Lštění na Dubsku v okrese Benešov? Od dob vypnutí analogu tohoto významného televizního převaděče je signál v údolí Posázaví nepoužitelný, jsou zde jen odrazy signálů DVB-T/T2, které jsou nestabilní. O signál tak přišly obce Čtyřkoly, Zlenice, Lštění, Poddubí, Javorník, Čerčany, Senohrabské údolí, Poříčí nad Sázavou, Nespeky, Pyšely. Místy kvůli stromům nelze použít ani satelitní příjem. Tato situace se řeší od dob vypnutí převaděče a dodnes se v celé této oblasti nevyřešila. Je zde hustě osídlená oblast a spousta občanů bez televizního signálu. Počítáte do budoucna se zprovozněním místního televizního převaděče na Dubsku? Chatařům se placená televize nevyplatí a jiní jinou možnost ani nemají kvůli stromům a lesům na jižní straně. Signál z Votic ani Cukráku se tam přes kopce nedostanou.

Marcel Procházka (CRA): S dokrývačem na lokalitě Čtyřkoly – Lštění na Dubsku nyní nepočítáme. Topologie sítí DVB-T2 bude obdobná, jako v případě stávajících sítí DVB-T. Doporučujeme prověřit příjem z vysílače Votice – Mezivrata, ze kterého vysílá jak DVB-T2 Mux 11, tak Mux 12 s vyzářeným výkonem 32 kW (K26/K28). S ohledem na využití nižších kmitočtů pro sítě DVB-T2, které již nepoužívají pásmo 700 MHz, s výjimkou severu a jihu Čech, kde ČT vysílá přechodovou DVB-T2 síť na K50 (finální síť bude na K33/sever a K39/jih), je rádiová propagace a tím i pokrytí mírně lepší než v případě vysílačů DVB-T pracujících na vyšších kanálech. Příkladem může být právě Mux 3 v Praze a středních Čechách, který vysílá na K59.

Jaroslav Honzík: Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně rozvoje dokrývačů DVB-2, z jakého důvodu má Valašské Meziříčí další jiný kanál? Je dočasný? A v budoucnu bude součástí SFN? Dávalo by to smysl. Jiné vysílače v naší oblasti vysílají v SFN, tak proč tyto dokrývače nejsou do SFN zahrnuty?

Marcel Procházka (CRA): DVB-T2 dokrývače Valašské Meziříčí – Radhošť, Mux 11 a Mux 12 pracují v SFN (K26 a K28).

Jaroslav Honzík: Bude zveřejněna tabulka finálních kmitočtů DVB-T2, včetně dokrývačů?

Marcel Procházka (CRA): Ano, tabulku kmitočtů pro finální DVB-T2 sítě brzy zveřejníme.

Jaroslav Honzík: Jak to bude s privátními televizemi? Budou v DVB-T2 také dostupné v HD kvalitě a pokud ano, bude jejich příjem zpoplatněn?

Marcel Procházka (CRA): Rozhodnutí o kvalitě vysílání ve finálních sítích DVB-T2 bude na straně soukromých provozovatelů televizního vysílání. Například společnost Seznam již veřejně oznámila, že ve finální síti DVB-T2 chce vysílat bezplatně v HD. (Více v samostatném článku.)

Jaroslav Honzík: Když odbočím od tématu DVB-T2, provozujete jeden multiplex DAB+ z vysílače Praha – Strahov. Bude se jeho kvalita zvyšovat alespoň na úroveň sítě ČRo DAB+? Případně bude se tato síť rozšiřovat do dalších lokalit?

Marcel Procházka (CRA): Zvýšení pokrytí sítě DAB+, která dnes vysílá ze Strahova nízkým výkonem, není možné z důvodu aktuálního Plánu využití rádiového spektra Českého telekomunikačního úřadu. Změna může nastat během příštího roku, kdy ČTÚ plánuje uvolnit kmitočty pro celoplošné DAB+ sítě.

Michael Štejdíř: Budete mít dokrývač pro DVB-T2 na Harusově kopci v Novém Městě na Moravě pro Přechodovou síť 12 a Přechodovou síť 13? Pokud ano, kdy ho spustíte? Zatím je zde aktivní pouze dokrývač pro Přechodovou síť 11. Nebude v budoucnu DVB-T2 vysílání z této lokality omezeno pouze pro Přechodové sítě 11 a 12? Rád bych zde přijímal i Přechodovou síť 13.

Marcel Procházka (CRA): Dokrývač pro DVB-T2 na Harusově kopci v Novém Městě na Moravě pro Mux 12 bude spuštěn v první polovině září. Vysílat bude na K28. Dotaz k Přechodové síti 13 prosím směřujte na společnost Digital Broadcasting.

Patrik Pyszko: Chtěl bych se zeptat na pokrytí signálem v nejzazších cípech republiky. Konkrétně bydlím v česko-polsko-slovenském pohraničí (Polsko cca 3 km, Slovensko 5 km). Už od prvopočátku DVB-T vysílání zde byl celkem problém přijímat některé multiplexy. Multiplex 4 nebo Regionální síť 7 zde prakticky vůbec nenaladíme. Teď při přechodu na DVB-T2 jsem se těšil, že se blýská na lepší časy, ale nevypadá to tak. Přechodovou síť 11 s programy ČT v HD kvalitě nelze naladit z důvodů kolize vysílání na kanálu 26. Jak je možné, že signál z Lysé Hory se vysílá na stejném kanále jako signál ze slovenské Magurky? Kde je nějaká koordinace kmitočtů? Signál z Magurky byl vždy velmi silný a to jsem se dočetl, že nejspíš z Magurky budou vysílat pořád na kanálu 26. Příjem Přechodové sítě 13 je u nás také nulový… Je to k smíchu, ale jako občan České republiky, který žije na území ČR, mám kvalitnější příjem pozemní televize z Polska a Slovenska.

Marcel Procházka (CRA): Kanál K26 byl koordinován ze strany ČTÚ. Doporučujeme, pokud je to možné, abyste se pokusil použít směrovější anténu pro příjem z Lysé hory a vhodným nasměrováním a umístěním antény co možná nejvíce potlačil signál z Magurky.

Mirasat: V dotazech na „tématických diskusních fórech“ můžeme sledovat jistou obavu diskutujících, že topologie vysílačů finálních sítí 21 až 23 bude pouze obdobná, jako u sítí současných (1 až 3). Jaká je momentální situace a jaký je postoj CRA v této záležitosti? Jaké varianty pokrytí budete klientům nabízet? Jaký je zájem ze strany dosavadních i nových klientů o prostor v sítích CRA pro DVB-T2, na kterém je pokrytí multiplexu 22 a především multiplexu 23 dle mého názoru závislé?

Marcel Procházka (CRA): Naším cílem je, aby topologie a pokrytí finálních sítí DVB-T2 bylo minimálně stejné, jako v současných sítích DVB-T. Na základě výsledků kmitočtové koordinace, kterou zajišťuje ČTÚ, jsme na dobré cestě, abychom tento cíl splnili. Pokud by se nějaké komplikace objevily, jsme připraveni je ve spolupráci s ČTÚ řešit. Oporu máme i v právě schváleném Technickém plánu přechodu, který mimo jiné stanovuje, že pokrytí signálem finální sítě DVB-T2 musí být minimálně v rozsahu vysílání stávající sítě DVB-T. Pokud tomu nebudou bránit technické překážky…

Mirasat: Uvažujete o nasazení technologie TR-PAPR v modulátorech k ošetření účinnosti výkonových zesilovacích prvků vysílačů?

Marcel Procházka (CRA): Ne. V DVB-T2 používáme moderní špičkové vysílače s koncovými stupni v tzv. Doherty módu, které se oproti klasické koncepci vyznačují mnohem vyšší účinností. Použití TR-PAPR by navíc snížilo dostupnou datovou kapacitu celé vysílací sítě.

Mirasat: Osobně jsem uvítal certifikaci zařízení, která byla zejména zaměřena na kompatibilitu s MPEG-H HEVC. Jak se dařilo testovaným přijímačům splňovat požadavky na minimální a maximální zpracovatelnou úroveň signálu pro DVB-T2, 256 QAM, 2/3, PP2, která se nachází v rozpětí padesáti dB? Proč testy, ani D-Book neobsahují položku „odolnost vůči echu“?

Marcel Procházka (CRA): Měření VF parametrů není z důvodu časové náročnosti předmětem kontrolních testů při certifikaci, ale ze zkušeností víme, že dosažení parametrů uvedených v D-Booku nebývá problém.

Mirasat: Proč na rozdíl od Rakouska a Německa používáme v České republice PP2 a nikoliv PP4?

Marcel Procházka (CRA): PP2 je pro naši konfiguraci parametrů DVB-T2 a topologii sítě (Mux 11/12 využívá velmi rozlehlé SFN) mnohem vhodnější.

Mirasat: Pro vysílač Praha – Žižkov a stávající K47 byl již koordinován vyšší výkon 100 kW (nyní 5 kW), vertikální polarizace. Kdy dojde na K47 k překlopení na standard DVB-T2? Původně byl K47 uvažován pro multiplex 21, který ale použije K26. Bude se tedy jednat o regionální síť, nebo první vlašťovku rozvojových multiplexů? Předpokládáte využití plného výkonu 100 kW?

Marcel Procházka (CRA): K47 je v současné době využit pro vysílání Regionální sítě 12 s vyzářeným výkonem 5 kW a navýšení výkonu neuvažujeme. Pro multiplex 21 bude použit K26. O dalším využití tohoto kanálu pro DVB-T2 nemáme informace.

Peti: Od vypnutí analogu – vysílače Hodonín-Babí Lom, na Hodonínské pahorkatině na hranici dosahu Kojálu i Mikulova je příjem DVB-T/T2 kritický až katastrofální. Nebylo by vhodné uvažovat o dokrývači umístěném na Babím Lomu? Tato kóta je tak strategická, že je přímo viditelná prakticky z celého okresu Hodonín. Podle mého názoru by se tak vyřešil problematický příjem DVB-T2 desetitisícům diváků.

Marcel Procházka (CRA): O využití Babího lomu pro DVB-T2 zatím neuvažujeme. Pro zlepšení příjmu můžeme doporučit použití směrovější antény – příjem z Mikulova, případně z Tlusté hory. Z vysílače Mikulov – Děvín je šířen i DVB-T2 Mux 12, který obsahuje všechny programy z DVB-T Muxu 2, ale i 3, s jejichž příjmem v dané oblasti byl pravděpodobně největší problém.

Jirka: Uvažujete ucházet se o provozování rozvojových sítí 25 nebo 26? V případě že ano, tak plánujete k šíření signálu využit místa stávajících vysílačů velkého výkonu DVB-T/T2 anebo vysílačů RS 8?

Marcel Procházka (CRA): V současné době řešíme přechod třech stávajících sítí DVB-T na DVB-T2. Rozvojové sítě budou aktuální až po dokončení přechodu.

Lukáš Polák: V kolik vstáváte a kdy chodíte spát?

Marcel Procházka (CRA): Obvykle ve stejném kalendářním dnu :).

Štítky