Prázdniny jsou v plném proudu, chaty a chalupy praskají ve švech na čemž se podepisuje i vlna veder. Pokud jste momentálně bez televizoru, nebo chcete jen nějakou změnu, máme tu pro vás jednu 12voltovou chuťovku s externím napájením.

Philips 22PFS5403 (4299 Kč), který je certifikovaný u Českých Radiokomunikací pro příjem zemského DVB-T2/HEVC, se vyrábí v jediné úhlopříčce 56 cm (22″) s rozlišením Full HD. Je osazen kompletní sadou tunerů, zesilovačem o výkonu 2x 3 W a k dispozici je také nahrávání a funkce TimeShift, tedy přehrávání živého televizního vysílání se zpožděním.

V červnu uvedená novinka s minimálně polomatnou obrazovkou se od svých souputníků v řadě 5000 (loni byl obdobný model v řadě 4000) odlišuje především možností napájet ji i přes 12 V, přičemž adaptér do autozapalovače dostanete v ceně. Představuje tak klasický televizor do auta, karavanu nebo třeba do hausbótu. Důležitá je v tomto okamžiku i provozní teplota za které může fungovat. Tu jsem ale nikde nenašel a výrobce hovoří buď o okolní teplotě (5 °C až 35 °C) nebo o tom, že při převozu v pěti stupních a níže je nutné před zapnutím nejprve televizor temperovat na teplotu pokojovou.

Snadná instalace, snadné třídění

Instalace je vpravdě jednoduchá. Pokud televizor nechcete umístit na stěnu, je montáž dvou plastových nožiček dílem okamžiku. Naladění kanálů, včetně multiplexů DVB-T2, a další nastavení je také velmi svižné. Ostatně jsme u televizoru bez internetu, takže jako obvykle jde jen o pár funkcí.

Třídění kanálů u TP Vision (výrobce TV Philips) nehledejte v menu nastavení, ale přímo v seznamu kanálů. Jednotlivé stanice zde jednoduše zařadíte mezi oblíbené a vybrat si můžete i jejich souvislý blok.

Přes tlačítko Home se dostanete do základní nabídky televizoru. Některé položky však také vyvoláte přímo. Například seznam naladěných stanic či zdroje.

Výborné ovládání, ale pár možností navíc by se hodilo

Ovládání je založeno na možnosti v nabídkách kolovat a klasickém systému šipková tlačítka a OK. OK nemá v tunerech žádnou funkci (seznam kanálů vyvoláte přes List), v multimédiích už ale pracuje klasicky, tedy jako Pause/Play. Vyvolá také základní softwarové ovládání, například nastavení externích titulků už ale zajišťuje kontextové menu, které je využíváno dosti transparentně a důsledně.

Do menu nastavení buď vstoupíte přes Home (ikona domečku) nebo tlačítkem s ozubeným kolečkem. To nejprve vyvolá tzv. Rychlé nastavení, kde máte mj. možnost upravit obrazový režim či výstup zvuku, a můžete tu také přejít na „Všechna nastavení“. Co bohužel v „Rychlém nastavení“ chybí i letos, jsou eko režimy, typicky možnost vypnout obrazovku a ponechat v chodu pouze zvuk. Pro tuto funkci musíte poměrně hluboko do menu a přitom šla kdysi u značky Philips pohodlně vyvolat přes teletextové tlačítko.

Klasické EPG à la Philips. Data se stahují po přechodu na multiplex, nebo si je můžete stáhnout manuálně přes kontextové menu. Tato funkce nemá chybu i když její provedení může trvat i několik minut.

Devítidenní EPG bez obrazu a zvuku

Po programové nabídce se můžete volně pohybovat, na kanál se přepnete stlačením OK na libovolné stanici. Pokud chcete pořad nahrávat nebo se na něj chcete nechat upozornit (televizor se dokonce probudí z pohotovostního režimu!) je třeba využít barevných teletextových tlačítek.

Mínusem, vedle absence obrazu a zvuku, je u EPG především přepínání mezi jednotlivými dny, které je nutné dělat přes menu ve kterém ale chybí seznam dnů pro které je k dispozici. Přepínáte se tak vlastně naslepo a nevidíte, kde jste.

Škoda, že TP Vision dlouhodobě tuto funkci ignoruje a programová nabídka tak oproti konkurenci zaostává, což platí i zde. Některé věci jsou ale přesto výborné. Zejména se to týká možnosti nechat si kompletně aktualizovat programovou nabídku.

Multimédia buď můžete přehrávat na jeden zátah, nebo postupně.V nabídkách se navíc nechá kolovat, což se při vyšší kapacitě média jistě hodí, a přepnout se můžete i do textového výpisu, což je dnes tak nějak nevídané.

Solidní multimédia, ale s nižší kompatibilitou

Jak bylo řečeno, multimediální soubory buď přehráváte po jednotlivých typech, nebo všechny najednou, což je pochopitelně často výhodnější. Dodatečné funkce vyvoláte přes kontextové menu a typicky jde o úpravu titulků či nastavení například foto prezentace. Díky možnosti kolovat, která televizorům Philips s Androidem chybí, najdete potřebný soubor svižně i na médiu s vysokou kapacitou. Co se týče nahrávání a funkce TimeShift, v tomto okamžiku potřebujete minimálně 32 GB volného místa. USB disk ale musí být v televizoru naformátován a následně i spárován.

Multimediální kompatibilita je solidní u fotografií (mj. JPG, BMP a GIF), slabší u muziky (i letos chybí FLAC) a průměrná u videa. Hůře jsou na tom především nahrávky z kamer a fotoaparátů (bez MTS, M2TS, BDAV, AVCHD…), naopak například záznam Full HD pořadu (TS, H.264, kolem 8 Mb/s) televizor přehrál bez problémů stejně, jako videa s kompresí HEVC. Smířit se v tomto případě ještě musíte s absencí DivX, XviD naopak podporován byl. U videa si také televizor pamatuje pozici na které skončil, jen nesmíte mezitím přehrát nic jiného. Pamatuje si ji i po odchodu, resp. po návratu z televizního tuneru.

Tradičně perfektní jsou informace o kanálu…

Od loňska snad žádné změny, a to včetně pohledových úhlů

Od doby modelu Philips 22PFS4232 z roku 2017 se toho zjevně mnoho nezměnilo, včetně pomalu matné obrazovky a bohužel stále velmi lesklého rámečku, který kazí výsledný dojem. Škoda také, že výrobce alespoň trochu „nepřidal na zesilovači“. Šest wattů je sice často dostačujících, někdy ale nikoli (otázkou je provoz za jízdy, ale stále jsou tu sluchátka…). Hodila by se také vyšší multimediální kompatibilita a například FLAC letos zvládá drtivá většina výrobců. V každém případě však Philips 22PFS5403 stále představuje dobrý standard s bezproblémovým příjmem národního DVB-T2/HEVC a výtečnou českou lokalizací. Vzhledem k obrazovce a úhlopříčce si s kvalitou vysílání hlavu lámat nemusíte (barevné podání je výborné) a daleko důležitější bude správné umístění televizoru, protože ani letos nejsou pohledové úhly ideální, což je vidět zejména při pohledu ze spodu. A zatímco minulý rok jsem psal o výtečném poměru cena/výkon, letos je sice také dobrý, ale televizor se s výjimkou přesunu z jedné řady do druhé vlastnostmi nikam neposunul a v tomto ohledu jsem skutečně čekal víc. Na druhou stranu je pravdou, že i když jsou na trhu i jiné modely s napájením 12 voltů, jen málokdy dostanete adaptér v ceně.

Hodnocení

PRO: kompletní dodávka, skoro matná obrazovka (bohužel velmi lesklý rámeček…), výborné ovládání, ale…

PROTI: …špatně dostupné eko funkce, nízké pohledové úhly (zejména ze spoda)

Štítky