Polský hudební kanál totiž vysílá v Regionální síti 8, která má časově omezenou platnost individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů do 30. června 2019.

Počet hudebních televizí dostupných v pozemním televizním vysílání v Česku stoupl na devět. Od minulého týdne v nabídce DVB-T přibyl nový kanál Power TV, který vychází ze stejnojmenné hudební stanice v Polsku. Do svojí Regionální sítě 8, která pokrývá signálem 54 procent obyvatel České republiky, ji zařadily České Radiokomunikace (CRA). Power TV však v tomto multiplexu nestráví ani rok. Všechny regionální sítě DVB-T totiž mají kmitočty časově omezené do 30. června 2019 a nepočítá se s tím, že by je Český telekomunikační úřad (ČTÚ) znovu prodlužoval. Původně měly všechny regionální multiplexy DVB-T končit již na Silvestra 2017, nakonec ale ČTÚ souhlasil s prodloužením kmitočtů o půldruhý rok.

„Smlouvu s Power TV máme uzavřenu do 30. června 2019, tedy do konce platnosti individuálních oprávnění současných regionálních sítí,“ potvrdil pro Televizníweb.cz Marcel Procházka, ředitel regulace a strategie CRA. V polovině příštího roku by tak Power TV musela přejít do některé z nových sítí DVB-T2, jinak si terestrické vysílání v České republice nezachová. Celoplošné multiplexy DVB-T jsou totiž zcela plné. Nyní je však dostupná pro všechny diváky s přijímači pro pozemní digitální televizi, vysílá totiž v kompresním standardu MPEG-2. Zachytí ji tedy i televizory a set-top-boxy, které nejsou HD ready, což je pro novou televizi vstupující na trh výhoda.

Pokrytí Regionální sítě 8, v níž vysílá Power TV (Zdroj: CRA)

Nová televize míří do peoplemetrů

Program Power TV tvoří výhradně tok videoklipů, který nepřerušuje žádná reklama ani moderované vstupy. Ty by se měly ve vysílání objevit až s rozšířením distribuce do kabelových sítí a IPTV. Na satelitu již Power TV vysílá. Aktuální podoba programu umožňuje vysílání odbavovat z Polska, bez nutnosti najímání českých moderátorů. Televize ale již jedná s mediálním zastupitelstvím Atmedia, které bude zajišťovat prodej reklamních časů a jehož prostřednictvím se Power TV dostane do peoplemetrového měření sledovanosti. Stanice by měla konkurovat především zavedeným hudebním kanálům skupiny Óčko. I když v Česku vysílá již devět hudebních televizí, oproti Polsku jde stále o poměrně „neobsazený“ trh.

Současné populární hudbě se navíc věnuje právě jenom Óčko, další stanice cílí na posluchače lidovek (Šlágr TV), retro populární hudby (Retro Music) nebo rocku (Rebel). V minulosti se pokoušela na českém trhu prorazit i MTV, kterou provozovala televize Nova, ta však vysílala jako placený kanál na kabelu, satelitu a v IPTV. Vysoké licenční poplatky za využívání značky MTV přiměly Novu provozování tohoto kanálu poměrně brzy ukončit. Power TV tak bude představovat jedinou opravdovou konkurenci Óčku. Jeho výhodou bude zázemí zavedených hudebních kanálů v Polsku. Společnost Michał Winnicki Entertainment provozuje na tamním trhu stanice Power TV, Nuta.TV, Adventure a Top Kids. Dá se očekávat, že pokud se Power TV v Česku bude dařit, přijde expanze dalších kanálů.

Podaří se vyřešit vstup do DVB-T2?

Provozovatelem české verze Power TV je pražská společnost MWE Networks International, kterou vede zakladatel polské mediální skupiny Michał Winnicki. Vysílací centrum, které firma buduje v Praze, má být připraveno pro vysílání v HD i Ultra HD (4K) kvalitě. Dá se tedy očekávat, že verze programů ve vyšší kvalitě se objeví v nabídkách placených televizních služeb. Podle serveru Český rozhlas Digitál rádio již MWE Networks International vyjednává s největší českou kabelovou společností UPC o zařazení Power TV HD do její programové nabídky. Firma také počítá s působením na slovenském trhu.

Setrvání Power TV v terestrickém vysílání i po červnu 2019 je zatím velkou otázkou. Pokud do té doby neodstartují finální sítě DVB-T2, neměla by mít nárok na vysílání v přechodových multiplexech, které jsou určeny výhradně pro programy, které zároveň vysílají v DVB-T. Navíc všechny přechodové sítě DVB-T2 kromě multiplexu společnosti Digital Broadcasting jsou již plně obsazeny. Přechodová síť 12 provozovaná CRA se má ale rozdělit na dva finální multiplexy, v nichž by měl být dostatek kapacity pro nové programy. Teoreticky by do nic mohly vstoupit i další kanály polské mediální skupiny Michał Winnicki Entertainment.

Štítky