UVNITŘ TABULKA – Přechodová síť 12 má od Českého telekomunikačního úřadu přiděleno již 32 individuálních oprávnění pro kmitočty televizních dokrývačů nové generace.

Tři desítky nových dokrývačů přechodového multiplexu pro pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 mohou zprovoznit České Radiokomunikace (CRA). Tento týden získaly od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) individuální oprávnění pro sedm dalších kmitočtů. Vesměs jde o slabší dokrývače v členitém terénu s maximálním výkonem 10 Wattů. Reálně CRA provozují zatím dva dokrývače Přechodové sítě 12 ve Valašském Meziříčí a Vsetíně, pro dalších 23 získaly individuální oprávnění již dříve, ale zatím je nezprovoznily. Televizníweb.cz sestavil tabulku se základními technickými parametry všech dokrývačů, které již mohou CRA spustit.

Sedm nových kmitočtů se váže na lokality Havlíčkův Brod, Husinec, Jindřichovice pod Smrkem, Loučovice, Náměšť nad Oslavou, Rotava a Zdíkov. Část se nachází na Vysočině, část v jižních, severních a západních Čechách. Společně s dříve přidělenými individuálními oprávněními dávají dohromady logické celky, například Rotava na úpatí Krušných hor sousedí s Kraslicemi – Sněžnou, pro niž CRA již mají rovněž oprávnění. Operátor se v první vlně bude snažit dokrýt i všechny hraniční výběžky v Čechách, které se potýkají s nekvalitním nebo vůbec žádným signálem z primárních vysílačů velkého výkonu. Mezi přidělenými oprávněními tak nechybí lokality v Ašském, Šluknovském, Frýdlantském a Broumovském výběžku.

Zdroj: Český telekomunikační úřad

Dokrývače DVB-T2 rozšíří pokrytí programů z multiplexu 3

Mezi dosud nezprovozněnými dokrývači Přechodové sítě 12 vyniká několik silnějších sekundárních vysílačů. Jde o stowattové Svitavy – Hřebečov, Žďár nad Sázavou – Harusův kopec a padesátiwattová Aš – Háj. Jinak se maximální povolené výkony pohybují od 5 do 25 Wattů. Sekundární síť dokrývačů Přechodové sítě 12 má kopírovat dokrývače celoplošného multiplexu 2. Všude tam, kde lze z dokrývačů DVB-T naladit hlavní programy komerčních televizí Nova, Prima a Barrandov, tak bude možné chytat i nové vysílání ve standardu DVB-T2. Celkově by měly CRA spustit 52 dokrývačů, zbývá jim získat dvacítku individuálních oprávnění. Dokrývače v končícím standardu DVB-T se mají podle návrhu Technického plánu přechodu na DVB-T2 vypnout nejpozději v červnu 2020.

Díky dokrývačům Přechodové sítě 12 budou moci diváci na klasickou anténu zdarma naladit i programy, které dosud v terestrice nepřijímali. V místech, kde není kvalitní příjem multiplexu 3, ale multiplex 2 lze naladit, tak bude možné prostřednictvím televizoru nebo set-top-boxu DVB-T2/HEVC přijímat stanice, které primárně vysílají v multiplexu 3. Jde například o Primu love, Primu Zoom, Primu Max, rimu Krimi, tematické kanály skupiny Barrandov, hudební kanály Óčko a Óčko Star, ale i Šlágr TV a televizi Seznam. Novinkou pro ně mohou být i křesťanská televize Noe nebo rodinný kanál Barrandov Family, které v DVB-T vysílají pouze v Regionální síti 8 s pokrytím zhruba poloviny populace České republiky.

Ne všude stačí signál z hlavních televizních vysílačů (Foto: CRA)

Nezahálí ani ČT a Digital Broadcasting

Dokrývače pro vlastní Přechodovou síť 11 spouští i Česká televize. Kavčí hory jich budou mít více než síť CRA, pravděpodobně okolo 90. Z toho více než polovinu budou pro ČT zajišťovat CRA a tyto dokrývače budou shodné s dokrývači Přechodové sítě 12. Veřejnoprávní televize zatím zprovoznila 10 dokrývačů včetně jednoho extra silného v Raspenavě (Šluknovský výběžek), který se v Technickém plánu přechodu na DVB-T2 objevuje v seznamu základních vysílačů velkého výkonu. Pro ČT jej provozuje společnost Profi Invest a jeho maximální vyzářený výkon je 5 kW. Ostatní už zprovozněné dokrývače provozují pro ČT České Radiokomunikace. Kavčí hory zatím neobdržely od ČTÚ individuální oprávnění pro využívání kmitočtů u dalších dokrývačů kromě desítky již spuštěných.

Dokrývání spustila i Přechodová síť 13 provozovaná společností Digital Broadcasting. Telekomunikační úřad jí již vydal individuální oprávnění pro kmitočty u 14 dokrývačů, celkem by jich měl mít přechodový multiplex Digital Broadcasting 33. V provozu je zatím jediný dokrývač v lokalitě Bruntál – Čas. Termíny spouštění dalších dokrývačů nechce operátor, stejně jako CRA nebo ČT, komentovat. Jisté je, že tak musí učinit do půl roku od získání individuálních oprávnění, jinak by jim tato zanikla. Větší spouštění dokrývačů u všech tří přechodových sítí DVB-T2 se dá očekávat po letních prázdninách. Konkrétně Digital Broadcasting potřebuje dokrýt zejména Liberecký a část Královéhradeckého, Středočeského, Karlovarského a Olomouckého kraje.

Štítky