Zítra začne v Berlíně známá mezinárodní výstava spotřební elektroniky, která potrvá do 5. září. I když prezentace bude zahrnovat třeba i novinky z oblasti autonomních aut, nejnovější technologie z televizní branže zůstanou zachovány.

Mezi vystavovateli společně s veřejnoprávními televizemi ARD a ZDF najdeme i mnichovský institut IRT, který zde bude uvádět své aplikace. Představeny budou také obrazovky s rozlišením 8K (16x více pixelů než Full HD) a televizory s HDR a rozlišením 4K (4x více pixelů). Ty ukáže mj. Philips (OLED903), Sony uvede přijímače OLED série AF9 a ZF9 a od Samsungu se očekává The Frame 2 s některými vylepšeními a také už oznámený QLED televizor Q8D. Chybět nebudou ani digitální a analogové rozhlasové přijímače. Pojďme se ale na veletrh podívat očima televizních technologií.

Porovnání rozlišení jednotlivých standardů.

HbbTV 2 a synchronizované aplikace.

Na německém trhu se nyní objevují první přijímače s HbbTV 2. Streamování UHD, pohybová grafika a synchronizované aplikace na tabletech a chytrých telefonech označují nový standard. V rámci veletrhu IFA ukáže mnichovské IRT širokou škálu nových příležitostí pro televizní stanice a diváky.

Zážitkem budou další perspektivy a pohledy ze střední úrovně kamer ve sportovním vysílání, které lze zobrazit na tabletech a mobilech. Další zvukové kanály pro zvukový popis a originální zvuk poskytují personalizovatelný výběr a mimo jiné dělají Smart TV i s HbbTV 2 interaktivním prvkem v herním vysílání. Ve spolupráci se ZDF byl vyvinut prototyp aplikace pro chytré televizory, založené na bázi HbbTV 2, při které si děti mohou z běžných materiálů vyrobit senzorovou podložku a dále ji interaktivně využívat.

HbbTV v OTT sítích

Ve spolupráci se společnostmi Zattoo a Tara Systems demonstruje institut IRT novou funkci ADB – „HbbTV Application over Broadband“ (aplikace přes širokopásmové připojení), která umožňuje spouštění aplikací HbbTV pomocí červeného tlačítka, a to i v případě, že v kabelových nebo OTT sítích chybí vysílání referenčních signálů. Za tímto účelem asociace HbbTV využívá služby od Radio DNS, nekomerční organizace, která již poskytuje takovouto signalizaci pro služby rádia a IP.

Jako součást projektu EU 2-Immerse bude na IFA 2018 předvedena ukázka nových možností přizpůsobení televizního obsahu.

Multisound – synchronizace zvuku různých médií a přizpůsobení televizního obsahu

Nový standard HbbTV 2.0, resp. 2.1 také umožňuje přehrávat filmy s jejich původním zvukem, v jiných jazykových verzích nebo jako čisté audio. Kromě toho přehraje i zvukový obsah z různých přenosových kanálů (rádio a internet) synchronně v domácí síti na televizoru nebo mobilním zařízení. Prototypové aplikace byly vyvinuty ve spolupráci se stanicí Arte.

Jako součást projektu EU 2-Immerse bude předvedena ukázka toho, jaké má divák nové možnosti přizpůsobení televizního obsahu a možnost zažít ho z nových perspektiv. Použitím příkladu MotoGP, mistrovství světa motocyklů, mohou být na chytrém televizoru zobrazeny, kromě závodu, i data v reálném čase či perspektivy kamery na druhé obrazovce. EU 2-Immerse používá synchronizaci médií a animace HTML5 HbbTV 2.

Porovnání Ultra HD (4K) s nižšími rozlišeními.

Streamování Ultra HD, první distribuce během mistrovství Evropy 2018

Dalším prvkem HbbTV 2 je schopnost zobrazovat toky UHD TV, pokud má chytrý televizor příslušný dekodér. S prototypem aplikace HbbTV 2 institut z Mnichova ukazuje, jak signalizují obsah UHD v aktuálním HD programu a jak se odtud divák může přepnout na stream v UHD.

Na jednom ze stánků bude možno sledovat obsah v Ultra HD (4K), který produkovala EBU, pět jejích členů, včetně IRT, a 19 technologických partnerů na Mistrovství Evropy v roce 2018 v Berlíně. Toto testovací nastavení bylo v přímém přenosu obsahu UHD první distribucí na světě s HDR (HLG/ITU-R BT.2100) a HFR (2160p/100 sn./s), tedy , tedy High Frame Rate, což je technologie zvyšující kvalitu obrazu vyšším počtem snímků za sekundu (až 120).

Součástí zkušební verze byly všechny aspekty vysílání Ultra HD (4K), včetně výrobních streamů, které umožňují natáčet, zpracovávat, zaznamenávat a distribuovat živý obsah s ultra vysokým rozlišením (UHD) s vysokým kmitočtem (HFR), vysokým dynamickým rozsahem (HDR) a objektově orientovaným vícekanálovým zvukem (NGA).

Aktuální vysílání živých přenosů na nejvyšší úrovni totiž v Evropě nepřekračuje frekvenci snímků 50 Hz a HD (1080i/25 sn./s) je stále dominantním vysílacím formátem, ačkoli komerční kodéry a televizní přijímače dosahují rozlišení až 2160p/50 sn./s.