Takováto výbava byla v éře CRT znakem opravdu špičkových televizorů. Pak přišly ty ploché a najednou bylo na trhu prázdno. A vydrželo hodně dlouho, i když tu a tam se něco přece jen objevilo. Poslední dobou se ale tato funkce vrací.

V době tradičních „skleněnek“, tedy televizorů s obrazovkami CRT, nabízely nejvyspělejší přístroje u obrazu v obraze (PiP – Picture in Picture) možnosti momentálně často nevídané. Nikdy třeba nezapomenu na můj plně digitální (!) CRT televizor Sony, který zvládal třeba i takový typ náhledu v němž ve středu obrazovky běžela jedna stanice aktivně a dokola kolem ní se naskládaly statické obrázky z dalších stanic, takže jich na malé obrazovce bylo snad deset. Dnes tohle neumí nejspíše nikdo, ale buďme rádi, že se nám alespoň vracejí dvě tunerové sady. Přínosem je to i v případě pozemního DVB-T/T2, protože momentálně dostupných stanic je ještě víc než hodně. A zatímco se zdvojené tunery u televizorů utěšené množí, u set-top boxů do nějakých 5000 Kč je najdeme vysloveně jen v několika přístrojích. Navíc tu slouží jen k nahrávání a vyspělejší funkce zcela chybí. Ty nabízejí až set-top boxy dražší nebo podstatně dražší, které ale jdou nad rámec tohoto článku.

U televizorů je funkcí podstatně více a v tabulce najdete zástupce každé cenové kategorie, a to i z toho důvodu, že někteří výrobci (např. LG) zdvojené tunery nabízejí jen u skutečně vrcholových modelů.

Přehled také bude – vzhledem k náplni tohoto webu – zaměřen na zdvojené tunery pro pozemní televizní příjem. V modelových kolekcích 2018 už jsou ale televizory, včetně těch levných, nejčastěji osazeny kompletní tunerovou sadou a zdvojené tunery se tak nejčastěji (výjimky existují) dotýkají všech.

K TÉMATU:

Televizorů se zdvojenými tunery je už docela dost

U zejména menších výrobců není tato vlastnost obvyklá, ale když jsem si například na Alza.cz tuto funkci zatrhl, celkově vzato tu při zkusmém nakouknutí bylo vidět, ze zhruba 700 přístrojů, asi 70 se zdvojenými tunery. Ceny začínaly na nějakých 20 000 Kč (Sony KD-55XE8596) a šly až do 250 000 Kč za Panasonic TX-77EZ1000E. Ovšem Alza už neumožňuje odstranit z výpisu použité či rozbalené zboží, takže počet výrobků nejspíše bude nižší. Ve finále, po kontaktování místních zastoupení, jsem zjistil, že zdvojené tunery nabízejí zejména výrobci tří značek: Loewe, Samsung a Sony. Kupříkladu TP Vision (Philips), Hisense a další menší značky, jako třeba Sencor, Finlux či TCL, nic takového zatím nemají. LG a Panasonic disponují jen několika modely.

Nejvíce televizorů se zdvojenými tunery najdete u Samsungu a u Sony, zdaleka nejvíce jich ale je, v porovnání se zbytkem firemní nabídky, u Loewe. Přehled vybraných modelů je uveden v připojené tabulce ke stažení na konci článku.

K TÉMATU: Další „twin tuner“ pro DVB-T2 se jmenuje Tesla Duplex T2

Běžných set-top boxů se zdvojenými tunery je pomálu

U nejrůznějších výrobců a dovozců jsem našel pouhé čtyři, z toho dva už nám byly zapůjčeny na test. Jde o TeleSystem TS6820 T2 HEVC TWIN a Optex ORT 8932-HD za který zaplatíte 1199 Kč a který v testu působil velice dobře. Vytýkal jsem mu zejména to, že při nahrávání stále bliká značka Rec, že je při přechodu do EPG slyšet krátká pauza a že má hodně slabé síťové funkce.

Co se týče TeleSystem TS6820 T2 HEVC TWIN, ten vyzkoušel Radek Donát s tím, že patří mezi nejlepší set-top-boxy s nahráváním i když síťové funkce také nebyly právě nejlepší.

Novinkami této kategorie jsou Tesla Duplex T2 a Evolveo Gamma T2, který právě vstupuje na domácí trh a který jeho výrobce označuje za „multimediální duální rekordér nové generace“. Jinak řečeno, nejspíše půjde o kombinaci set-top boxu pro DVB-T/T2 a multimediálního centra.

K této kapitolce se ještě hodí dodat, že ani německý Technisat momentálně žádný set-top box se zdvojenými tunery nenabízí a stále se čeká na jeho Sonatu 1 s reproduktory Elac.

To ovšem bude trochu jiná liga (cenová i parametrová), protože jde o kombinaci se zvukovou lištou a tunerem pro příjem digitálního rozhlasu DAB+.

U levných set-top boxů se zdvojenými tunery moc funkcí nečekejte. Maximálně tak nahrávání dvou pořadů a případné sledování třetího (Optex ORT 8932-HD).

Co od zdvojených tunerů očekávat? U set-top boxů jen nahrávání, u televizorů záleží na značce

Levné set-top boxy v ceně do dvou tisíc korun toho obecně vzato příliš nenabízejí (mezi 2000 Kč a 5000 Kč žádný s touto výbavou není). Jediný přístroj, který jsem s touto funkcí zkoušel, Optex ORT 8932-HD, uměl pouze záznam dvou pořadů z různých multiplexů současně a sledování nějaké jiné stanice z těch, které na nich byly k dispozici (viz foto výše). Na rozdíl od televizoru tu nebyly žádné funkce typu PiP (obraz v obraze), tedy například zmenšený náhled druhého kanálu apod. Nejinak je na tom například i TeleSystem TS6820 T2 HEVC TWIN a dá se předpokládat, že podobné možnosti budou nabízet i další dva přístroje z přehledu.

U televizorů je situace zcela jiná, ale naopak počítejte s tím, že budete mít omezeno nahrávání, které je často vázáno na konkrétní TV a přehrát se jinde nedá. Dokonce ani na tom samém televizoru třeba u vašeho kamaráda.

U TV také počítejte s tím, že se jejich vlastnosti (možnosti) u zdvojených tunerů budou měnit značka od značky. Například jinak na tom bude Loewe se zabudovaným pevným diskem nabízející i docela vyspělé funkce PiP a nahrávání, jinak Sony, které letos u vícetunerových přístrojů obraz v obraze vůbec nemá.

Pokud to vezmeme obecně, omezeni budete u televizorů nejspíše všude. Typicky se to týká audia, které snad u všech televizorů, které jsem zkoušel muselo vždy jít z hlavního náhledu a nedalo se prohodit. Málo častá je pak možnost rozdělení obrazovky na poloviny, přičemž v každé hraje jiný kanál. Běžnější je už náhled typu jeden kanál na celé obrazovce a menší náhled, jdoucí z druhého kanálu, umístěný někde v rohu. V nejlepším případě pak máte možnost ovlivnit velikost onoho malého náhledu v několika stupních, jako to třeba nabízí Loewe.

U televizorů se zdvojenými tunery v drtivé většině případů nepočítejte s otevřeným nahráváním, naopak u set-top boxů je pravidlem.

Zajímavou otázkou jsou zdvojené tunery a současné přehrávání dvou kódovaných kanálů, dnes u nás bez výjimky satelitního či kabelového, nebo přehrávání kódovaného kanálu a zároveň kanálu jdoucího z pozemního tuneru. Přiznám se, že v tomto směru nemám žádné zkušenosti, takže níže uvedené řádky pocházejí z informací od výrobců. V této souvislosti je ale třeba si uvědomit ještě jednu věc. Řada současných televizorů se zdvojenými tunery má zabudovánu pouze jednu mechaniku PCMCIA (CI+) pro přístupovou kartu…

U vyspělejších TV také můžete narazit na to, že díky zdvojeným tunerům můžete například převzít vysílání z jednoho tuneru na jiný, méně vybavený televizor, nebo třeba na mobil.

Jedním z mála televizorů se zdvojenými tunery je LG OLED77C8LLA provedená v klasické ultratenké koncepci s obrazovkou OLED. Podporuje i režim HFR.

K TÉMATU: LG uvádí na český a slovenský trh vrcholové řady televizorů

LG: pouze tři hodně drahé OLED

V modelové kolekci 2018 jsou zdvojenými tunery vybaveny pouze některé televizory s obrazovkami OLED. Podle zprávy z místního zastoupení jde o LG OLED77C8LLA, LG OLED65W8PLA a LG OLED77W8PLA. Tyto modely mají mít opravdu zdvojené tunery i když to na oficiálním webu (a u prodejců) uvedeno není. Bližší parametry jsou v tabulce, zajímavostí je prakticky kompletní podpora standardů HDR a režim HFR, tedy High Frame Rate, zvyšující obrazovou kvalitu vyšším počtem snímků za sekundu (až 120).

Obraz v obraze (PiP) u televizoru Loewe Bild 5.55 OLED. Druhý náhled si můžete umístit i jinam.

Loewe: zdvojené tunery pro DVB-T/T2 úplně všude

Z dlouhodobého pohledu jeden z mála z výrobců, který zdvojené tunery nabízel i u plochých televizorů v letech po skončení prodeje CRT a nikdy je tak neopustil. V současnosti najdete televizory se zdvojenými tunery ve všech šesti řadách. Pouze v té nejnižší, Bild 1, se tato funkce neposkytuje – u dvou nejmenších úhlopříček – pro satelitní a kabelovou část.

Na fotografii výše vidíte PiP, tedy obraz v obraze, umístěný do jednoho z rohů u Loewe Bild 5.55 OLED. Náhled ale můžete umístit i do jiného rohu a nastavit ho do dvou velikostí.

Práce se dvěma tunery je podle společnosti Basys, která u nás Loewe zastupuje, velmi variabilní, takže v hlavním náhledu může být třeba obraz ze satelitního tuneru a v druhém z pozemního. Lze také variabilně nahrávat a dokonce u většiny modelů přiřazovat přístupové karty podle potřeby. Není tak prý problém mít pro placený přístup dva poskytovatele signálu.

OLED televizor Panasonic TX-55FZ900E nabízí i ozvučení Technics. U tohoto výrobce najdete zdvojené tunery jen na vrcholu nabídky.

Panasonic: několik modelů od 30 000 Kč výše

Co se mi podařilo zjistit, najdete zdvojené tunery jen ve dvou řadách s obrazovkami OLED (FZ800 a FZ950) a v jedné s LCD (FX780). Všechny taktéž mají kompletní tunerové osazení. Podrobnější informace o jejich funkci a možnostech nemám, výrobce klade důraz především na „Vyladěno v Hollywoodu“. Například nejlevnější model Panasonic TX-49FX780E přijde na 30 000 Kč.

Philips 55OLED803 má být na podzim jedním z pouhých dvou výrobků TP Vision se zdvojenými tunery.

K TÉMATU: Televizory Philips pro rok 2018: jaké mají parametry a co od nich očekávat?

Philips: momentálně nic, ale…

Po zářijovém veletrhu IFA 2018 by se u TP Vision měly se zdvojenými tuner objevit modely OLED803 a OLED 903. Například Philips 55OLED803 má stát 49 990 Kč a naposledy byl avizován na červenec/srpen. Na trhu však ještě není.

Více informací v článku o kolekci TV Philips 2018, v níže připojené tabulce najdete OLED803.

Zdvojené tunery u Samsungu začínají v řadě NU8002, konkrétně u televizoru Samsung UE49NU8002. Pořídíte ho za 29 990 Kč.

K TÉMATU: Televizory Samsung pro rok

Test Samsung QE55Q7FNAT

Samsung: řada modelů, dobré vlastnosti

Televizory se zdvojenými tunery najdete v kolekci 2018 v přístrojích označovaných jako Ultra HD Premium a QLED. Celkově vzato jde o šest řad s více než 20 úhlopříčkami. Všechny mají zabudovánu jednu mechaniku PCMCIA (CI+) a dovolují náhled typu celá obrazovka plus menší náhled z druhého tuneru, přičemž je jedno, o jaký tuner jde. Vedle toho se také nabízí možnost z jednoho tuneru pořad nahrávat a z druhého sledovat něco jiného nebo stanici z hlavního náhledu zrcadlit na mobil či tablet. V tabulce vidíte vybrané televizory z většiny modelových řad, přiřadit si k nim můžete ještě například Samsung QE85Q9SN s rozlišením Ultra HD (8K) a cenou 529 990 Kč. Ten se má začít prodávat od října 2018.

Řada Sony XF85 nabízí se zdvojenými tunery 21 různých modelů a úhlopříček (Sony KD-43XF8505).

Sony: přes 30 televizorů, avšak bez PiP

Zatímco v loňském roce nabídly zdvojené tunery jen řady XE a A1, letos je najdete v XF85 (21 modelů), XF90 (4 modely), ZF9 (2 modely), AF8 (2 modely) a AF9 (2 modely). Výrobky s označením XE se ještě doprodávají, nejlevnější zakoupíte od asi 22 000 Kč.

V aktuální kolekci 2018 je nejdostupnějším Sony KD-43XF8505 s úhlopříčkou 109 cm (43″) a pořídíte ho od 26 000 Kč. XF85, XF90 a ZF9 jsou televizory s obrazovkami LCD, AF8 a AF9 používají OLED.
Z místního zastoupení jsem se dozvěděl, že „televizory Sony 2018 nemají funkci PiP (obraz v obraze), kdy je možné sledovat dva různé tunerové vstupy. Je však možné sledovat výstup z jednoho tuneru a z druhého tuneru nahrávat…“ Týká se jak DVB-C/S/S2, tak DVB-T/T2.

V přehledové tabulce najdete po jednom zástupci z každé řady.

Přehled televizorů a set-top boxů se zdvojenými tunery, srpen 2018.

Ke stažení (PDF): tabulka – přehled TV a boxů 2x DVB-T2