Největší evropskou výstavu spotřební elektroniky, a jednu z největších na světě, pořádá Messe Berlin, a to už od roku 1924. Letos ji opět čekají nová témata.

Vedle těch tradičních, jako jsou nejnovější technologie z televizní branže, elektronika či foto a video, uvidíte například i speciální část věnovanou chytrým kuchyním a posledním trendům ve fitness. Novinkou je rovněž část Automotive pořádaná ve spolupráci s Geneva International Motor Show.

Od poloviny roku 2018 spolupracuje TP Vision s legendárním britským výrobcem reprosoustav Bowers & Wilkins.

TP Vision a Bowers & Wilkins

Z oznámených událostí v klasické spotřební elektronice je zřejmé, že můžeme očekávat řadu nových a levnějších přístrojů s obrazovkami OLED. Ty uvede například společnost TP Vision a zejména jde o dříve ohlášené modely Philips 55OLED803 (140 cm, 59 990 Kč) a Philips 65OLED903 (165 cm), které se buď právě začínají prodávat nebo mají být v nabídce v nejbližší době. Jsou už také většinou u Českých Radiokomunikací certifikovány pro příjem DVB-T2.

Od TP Vision na veletrhu IFA 2018 uvidíme i LCD televizor série 9104 (140 a 165 cm) s designem typu „leštěná ocel a sklo“ pocházejícím od dánského výrobce luxusních výrobků, společnosti Georg Jensen. Tím nejzajímavějším však nepochybně bude Philips OLED+ 903 v úhlopříčkách 140 a 165 cm s integrovanou zvukovou lištou proslulého výrobce reprosoustav Bowers & Wilkins (B&W).

Systém HDR10+ byl představen na lednovém veletrhu CES 2018.

ČTĚTE TAKÉ: Bezplatná a otevřená platforma HDR10+ spustila licenční řízení

Panasonic: zřejmě jen aktualizace TV

Panasonic, zdá se, mnoho nového v televizorech nepředstaví. Oznámil ale aktualizaci svých 4K přístrojů z letošní kolekce a týkat se bude HDR10+ s dynamickými metadaty. HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah) je systém, resp. technologie dovolující na kompatibilním televizoru zobrazit o dost širší rozsah jasu a kontrastu a tak někdy až výrazně zkvalitnit podání světlých a tmavých míst ve scéně. Pracovat s dynamickými metadaty pak znamená možnost ovlivňovat každé filmové políčko tak, aby byl detail za každé situace co nejzřetelnější.

U Panasoniku má aktualizace firmwaru dovolit přehrávání obsahu s HDR10+ v televizorech od řady FX600, resp. FX700 výše.

Těsně před zahájením IFA 2018 oznámil Technisat snad poslední posunutí prodeje set-top boxu Sonata 1 (doufejme). Na trhu by měl být na přelomu září a října 2018, a to i v Česku.

Technisat má stále potíže se Sonatou

Německý TechniSat opět ukáže kombinaci zvukové lišty a set-top boxu Sonata 1, kterou jsme viděli už na IFA 2017. O ní už jsme vás také průběžně informovali, protože prodej byl vícekrát odložen. Sonata 1 je ale velmi očekávaným a hlavně nesmírně zajímavým a ojedinělým výrobkem, protože je vybavena zdvojenými tunery mj. pro DVB-T2/HEVC, podporou HbbTV a příjmem DAB/DAB+. Nyní známe alespoň přesnější cenu, která bude těsně pod tisíc euro.

Veletrh IFA 2018 potrvá v Berlíně do 5. září 2018.