Ještě letos by měly být dokončeny všechny tři přechodové sítě DVB-T2, jejichž životnost se počítá už jen na další rok. V roce 2020 je totiž nahradí finální multiplexy nové generace.

Poměrně svižný vývoj čeká v následujících patnácti měsících pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 v Česku. Jednotlivé přechodové sítě byly postupně spouštěny během tohoto a minulého roku, avšak ze strany státu ho nedoprovázela žádná informační kampaň, následující rok a čtvrt se ponese v duchu překotného vývoje. Jenom letos se chystají operátoři tří přechodových multiplexů zprovoznit všechny zbývající vysílače velkého výkonu i dokrývače. Není divu: přechodové sítě pak budou existovat už pouhý rok, na přelomu let 2019/20 se začnou měnit na sítě finální. Diváky pak bude čekat naladění na finální DVB-T2 sítě, ve většině případů na vysílačích zůstanou stávající kmitočty z přechodových sítí, což omezí počet ladění na straně diváka.

Co nás tedy čeká v nejbližší době? Velkým impulsem bude vypínání HD vysílání České televize v regionálních sítích DVB-T, které nastane již 30. září. Kavčí hory na tento fakt od konce srpna upozorňují prostřednictvím informačních lišt vysílaných přímo z vysílačů, jichž se vysílání dotkne. Pro mnoho diváků bude konec ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD v DVB-T důležitým impulsem k přechodu na DVB-T2, v němž už ČT šíří všech šest svých programů ve Full HD rozlišení. Vypínaný „multiplex 1a“, který se skládá z Regionálních sítí 7, 10 a 20, sice využíval jiné vysílače než veřejnoprávní Přechodová síť 11, v níž ČT nabízí kompletní programovou skladbu v HD kvalitě. Přechodová síť 11 vysílá ze stejných lokalit jako DVB-T multiplex ČT a ostatní dvě komerční DVB-T sítě multiplex 2 a multiplex 3, takže diváci nebudou muset řešit směrování svých přijímacích antén, které tak mohou zůstat na svém místě.

ČT 1 HD bude v terestrice dostupná už pouze v DVB-T2

Regiony má vyřešit druhá diginovela ZEKu

Dá se očekávat, že ČT na tuto situaci bude reagovat pragmaticky a přednostně zprovozní dokrývače DVB-T2 v místech, kde bude vypínat HD vysílání ve standardu DVB-T. Již dnes však DVB-T2 síť ČT pokrývá 99,6 procenta obyvatel, což je mnohem víc než současný multiplex 1a ČT. Ostatně, toto vypínání se netýká pouze HD verzí tří programů ČT, ale také kanálů Déčko a ČT art, které již letos opustily celoplošný multiplex 3 a nyní skončí i v Regionálních sítích 7, 10 a 20. V hlavní DVB-T síti ČT, která vysílá všech šest progranů v SD rozlišení k žádným změnám nedochází. Konec tzv. multiplexu 1a by mohl být dalším zajímavým impulsem pro zvýšený zájem o přijímače DVB-T2.
První polovina příštího roku se ponese v duchu dokončování sekundárních sítí dokrývajících přechodové multiplexy a vyvrcholí 30. června vypnutím všech regionálních sítí DVB-T. Do té doby se musí legislativně dořešit osud televizních stanic, které v terestrice vysílají právě prostřednictvím regionálních multiplexů DVB-T a díky tomu některé z nich mohly vstoupit i do přechodových sítí DVB-T2.

Regionální sítě DVB-T čeká posledních pár měsíců existence

Už za rok začne velké vypínání

Necelý půlrok po vypínání regionálních sítí DVB-T začne i vypínání celoplošných multiplexů vysílajících v tomto standardu. Jako první přijde na řadu v listopadu 2019 veřejnoprávní multiplex 1 v Praze. To znamená, že Pražáci a řada Středočechů už na Vánoce 2019 nenaladí veřejnoprávní programy v DVB-T a pokud budou přijímat televizi pozemní cestou, neobejdou se bez přijímačů DVB-T2/HEVC. Komerčních televizí se to zatím týkat nebude, ty přijdou na řadu až po Novém roce v lednu 2020. Někdy v té době začne také přepínání přechodových sítí DVB-T2 na finální multiplexy. Ze čtyř současných DVB-T sítí a tří DVB-T2 sítí přechodových vzniknou čtyři finální DVB-T2, které už nebudou využívat pásmo 700 MHz.

Finální síť 21 nahradí v květnu 2020 vypínaný multiplex 1, finální síť 22 v červnu 2020 multiplex 2, finální síť 23 v červnu 2020 multiplex 3 a finální síť 24 v červnu 2020 multiplex 4. Nejjednodušší situaci bude mít Česká televize, která již nyní v přechodové síti využívá finální kmitočet 26 a přelaďovat bude jen několik málo vysílačů. Přechodová síť 12 Českých Radiokomunikací se bude rozdělovat na dvě a ty budou muset využít i některé kmitočty vypínaných multiplexů 2 a 3. Do značné míry takto dopadne přepínání Přechodové sítě 13 na finální multiplex 24, protože ten v řadě lokalit převezme vypínané kanály po multiplexu 4, který nahradí. Zcela ukončen by měl být přechod na DVB-T2 do konce června 2020.

Štítky