Televizníweb.cz aktualizoval mapy pokrytí a tabulky se základními technickými parametry spuštěných vysílačů DVB-T2.

Přechodová síť 13 – pokrytí 88 % obyvatel

Závěr srpna se nesl především v duchu rozšiřování pokrytí Přechodové sítě 13, která zajišťuje souběžné vysílání programů z celoplošného multiplexu 4 v novém standardu DVB-T2. Provozovatel této sítě, společnost Digital Broadcasting, zprovoznila 12 nových vysílačů a dokrývačů a tři další plánovala spustit v nejbližších dnech. Pokrytí Přechodové sítě 13 tak stouplo na 88 procent obyvatel České republiky a multiplex, který obsahuje tematické kanály televize Nova, stanice Relax, Rebel, Kinosvět, Joj family HD, Prima Comedy Central HD a několik regionálních televizí, je dostupný ze 45 lokalit. Celkově operátor plánuje zprovoznit 32 základních vysílačů a 33 dokrývačů.

Z vysílačů velkého výkonu zbývá Přechodové síti 13 spustit Jablonec nad Nisou – Čertovici, pro níž ale ani v Technickém plánu přechodu na DVB-T2 nemá uvedený vysílací kanál, a Benešov – Kozmice. Dokrývačů zbývá celá řada, ale z pohledu všech tří přechodových multiplexů jich má Přechodová síť 13 zatím spuštěno nejvíce. Podrobné mapy pokrytí tohoto multiplexu, programovou nabídku i seznam spuštěných vysílačů s uvedením přesné lokality, vysílacím kanálem, vyzářeným výkonem a polarizací, naleznete v databázi map pokrytí, které Televizníweb.cz pravidelně aktualizuje. Přechodová síť 13 se koncem příštího roku začne transformovat do finální sítě 24, jež nahradí vypínaný multiplex 4.

Aktuální pokrytí Přechodové sítě 13 (Zdroj: Digital Broadcasting)

Přechodová síť 12 – pokrytí 97,9 % obyvatel

Historicky první spuštěná přechodová síť DVB-T2 patří Českým Radiokomunikacím (CRA) a kromě jižních Čech pokrývá ze základních vysílačů velkého výkonu již celou Českou republiku. Z těchto velkých vysílačů jí zbývá zprovoznit jihočeskou Kleť a spolu s ní Mařský vrch u Vimperka. Z těchto vysílačů by měla být zachytitelná nejpozději v lednu příštího roku, pravděpodobnější je ale prosincový termín. Přechodová síť 12 se poté bude skládat z 26 základních vysílačů, které má doplnit 52 dokrývačů. Některé z nich CRA již zprovoznily, k dalším mají vydaná individuální oprávnění pro kmitočty. Všechny dokrývače by chtěly CRA spustit do konce letošního roku, kdy by pokrytí Přechodové sítě 12 mělo dosáhnout 99,9 procenta obyvatel Česka.

Přechodová síť 12 je určena pro souběžné vysílání komerčních televizních programů z celoplošných multiplexů 2 a 3 v novém standardu DVB-T2. Objevují se v ní ale také některé televizní stanice z dalšího regionálního multiplexu CRA, konkrétně z Regionální sítě 8. V roce 2020 se Přechodová síť 12 rozdělí na dva samostatné celoplošné multiplexy – finální sítě 22 a 23 – které nahradí vypínané multiplexy 2 a 3 vysílající v končícím standardu DVB-T. Přechodový multiplex CRA obsahuje nejvíc televizních programů, celkem 18, ale vzhledem k jejich počtu a kapacitě sítě není ani jeden v HD rozlišení (v této kvalitě budou moci vysílat až ve finálních sítích DVB-T2). Mapy pokrytí Přechodové sítě 12 a seznam spuštěných vysílačů naleznete v databázi serveru Televizníweb.cz.

Aktuální pokrytí Přechodové sítě 12 (Zdroj: České Radiokomunikace)

Přechodová síť 11 – pokrytí 99,9 % obyvatel

Veřejnoprávní Přechodová síť 11 provozovaná Českou televizí odstartovala jako poslední, ale takřka okamžitě dosáhla kompletního pokrytí ze základních vysílačů. Těch je 27, z toho 26 provozují CRA a jeden společnost Profi – Invest (lokalita Raspenava). ČT plánuje také nejvíc dokrývačů DVB-T2, až 91, což je stejný počet jako u multiplexu 1 vysílajícího ve standardu DVB-T. Z naprosté většiny hlavních vysílačů vysílá Přechodová síť 11 na kanálu 26, výjimkou jsou pouze severní a jižní Čechy (kanál 50) a jáchymovský Klínovec (kanál 39). Kromě severních a jižních Čech se už vysílací kanály veřejnoprávního multiplexu DVB-T2 měnit nebudou a zůstanou stejné i u finální sítě 21. Na jihu a severu Čech dojde k přeladění kanálu 50 na nové kanály 39 (jižní Čechy) a 33 (severní Čechy).

Pro diváky, kteří využívají společné televizní antény (STA), je zachování kanálu 26 pro veřejnoprávní vysílání DVB-T2 i po vypnutí dnešního multiplexu 1 dobrou zprávou. Mohou si už nyní nechat upravit STA pro příjem tohoto kanálu, aniž by příslušnou kanálovou vložku museli nechávat později přeladit (což bude často nutné u ostatních přechodových sítí DVB-T2, ale nemusí to být nutně pravidlem). Rovněž pro Přechodovou síť 11 můžete se na serveru Televizníweb.cz najít podrobné mapy pokrytí spuštěných vysílačů, jejich seznam a základní technické parametry. Jde o jedinou síť DVB-T2, která nabízí kompletní programovou nabídku v HD kvalitě a vedle toho ještě několik rozhlasových stanic veřejnoprávního Českého rozhlasu.

Aktuální pokrytí Přechodové sítě 11 (Zdroj: Česká televize)

Štítky