Česká televize ukončí k 30. září vysílání ve vysokém rozlišení obrazu v pozemních sítích DVB-T a také šíření Déčka a ČT art v Regionálních sítích 7, 10 a 20.

Pouhé dva týdny zbývají divákům, kteří si navykli přijímat programy České televize pozemní cestou v HD kvalitě a dosud nepřešli na nový vysílací standard DVB-T2, aby si pořídili nové přijímače. Pokud tak neučiní, od 30. září o možnost přijímat HD programy ČT pozemní cestou zdarma přijdou. Kavčí hory totiž k tomuto datu ukončí vysílání tzv. multiplexu 1a, který tvoří Regionální sítě 7, 10 a 20 a slouží k pozemnímu šíření programů ČT 1 HD, ČT 2 HD, ČT Sport HD a také dětského kanálu Déčko a kulturního ČT art ve standardním rozlišení obrazu. Vysílání ve standardním rozlišení v celoplošném multiplexu 1 ČT zůstává nezměněno a obsahuje všech šest programů ČT. V praxi to znamená, že bezplatný příjem HD programů prostřednictvím pozemních vysílačů bude možný už pouze v tzv. Přechodové síti 11, která vysílá ve standardu DVB-T2.

Česká televize se k tomuto kroku rozhodla ze dvou důvodů. Jednak již od března letošního roku souběžně vysílá všech šest svých programů ve špičkové HD kvalitě prostřednictvím přechodového multiplexu DVB-T2, který má výrazně lepší pokrytí než multiplex 1a, a také potřebuje snížit náklady na šíření signálu. Od příštího roku by totiž ČT měla rozhodnutím ministerstva financí přijít o tzv. vratky DPH, na nichž chtěla postavit financování druhé televizní digitalizace. ČT se tedy rozhodla, že v terestrice omezí své vysílání pouze na dva celoplošné multiplexy, které si provozuje sama, respektive s pomocí Českých Radiokomunikací (CRA). Ve veřejnoprávním multiplexu 1 šíří ve systému DVB-T všech šest programů ve standardním rozlišení obrazu, v Přechodové síti 11 pak ty samé programy v HD kvalitě.

Programy, které šíří Přechodová síť 11 ve standardu DVB-T2

Diváci mají tři možnosti

Diváci, kteří nyní přijímají ČT 1 HD, ČT 2 HD, ČT Sport HD, ale ČT Déčko a ČT art prostřednictvím regionálních sítí DVB-T, tak mají po 30. září prakticky dvě, resp. tři možnosti. Buď se spokojí s tím, že jim kvalita obrazu u veřejnoprávních programů klesne, a přejdou na příjem z veřejnoprávního multiplexu 1, takže nebudou muset kupovat nový přijímač DVB-T (což je ale pouze dočasné řešení zhruba na rok, možná rok a půl). Nebo si pořídí nový přijímač – buď set-top-box ke stávajícímu televizoru nebo zcela nový televizor s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC – a přejdou na příjem vysílání ČT ve standardu DVB-T2, případně zvolí jiný typ vysílání, který nabízí programy ČT v HD kvalitě (například kabel nebo IPTV), ale musí počítat s tím, že toto vysílání je zpoplatněné.

Pokud si chcete zachovat bezplatný pozemní příjem programů ČT v HD kvalitě, což je z dlouhodobého hlediska nejlepší řešení i z důvodu přechodu komerčních stanic na DVB-T2, máte poslední dva týdny na koupi nového přijímače. Při jeho výběru je dobré spoléhat na pečeť „DVB-T2 ověřeno“, kterou jsou označeny ty televizory a set-top-boxy, které prošly certifikací CRA. Jejich pravidelně aktualizovaný seznam naleznete na webu www.dvbt2overeno.cz. Přímo v obchodech jsou tyto přijímače na krabici označeny zlatou pečetí „DVB-T2 ověřeno“ a logem CRA. Pokud se nechcete spoléhat na certifikaci CRA, určitě si pohlídejte, aby přijímač, který si chcete zakoupit, měl nejen tuner DVB-T2, ale uměl zpracovat signál komprimovaný v kodeku HEVC. Může se totiž stát, že narazíte na zdánlivě výhodnou koupi DVB-T2 přijímače s kodekem MPEG-4, který by vám byl na nic. Pokud si nebudete jisti ohledně kompatibility přijímače s novým vysílacím standardem, je nejlepší zakoupit přijímač na e-shopu, kde je možné výrobek do 14 dnů bez udání důvodu vrátit.

Pokud se kupující spolehne na certifikované přijímače označené touto pečetí, nemůže se nechat napálit (Zdroj: CRA)

Pozor na přijímače s kodekem MPEG-4!

Přijímače s kodekem MPEG-4 sice naladí programy vysílané ve standardu DVB-T2, ale dokáží zpracovat pouze jejich zvuk, nikoli obraz. K takovému televizoru by pak bylo nutné dokoupit ještě set-top-box s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC. Výhodná koupě by se tak rázem změnila v nepříjemnost s dalšími náklady a zbytečným používáním dvou dálkových ovladačů. Pokud zvolíte správný přijímač, můžete se kromě programů ČT těšit ještě na další televizní stanice v HD kvalitě. Prostřednictvím DVB-T2 takto vysílá ještě Prima Comedy Central HD a Joj family HD. Obě tyto komerční televize můžete naladit v Přechodové síti 13.

V novém standardu DVB-T2 vysílají celkem tři celoplošné přechodové sítě, které nabízejí celkem 32 celostátních a tři regionální televizní programy. Prakticky jde o kompletní nabídku celoplošných multiplexů 1 až 4, které vysílají ve standardu DVB-T, a vybrané stanice z regionálních sítí DVB-T. Dá se očekávat, že v jedné z přechodových sítí DVB-T2 budou ještě některé celostátní a regionální programy přibývat. Další rozvoj programové nabídky pak bude spojený s modifikací tří přechodových sítí DVB-T2 na čtyři finální multiplexy v tomto standardu a po celkovém vypnutí vysílání v systému DVB-T.

Úvodní foto: David Rácz

Štítky