Zřejmě nejlevnější přijímač nového zemského standardu přichází s jednoduchým provedením, dobrými multimédii a s kompresí H.265/HEVC nejen na DVB-T2, ale i na USB.

Malý, velmi levný (550 Kč) a také u CRA certifikovaný set-top box pro příjem českého DVB-T2/HEVC na první pohled vyniká nejen konektorem SCART, ale také interním zdrojem s pevně připojenou šňůrou. Odvětrávání plastové krabičky je pak umístěno na všech třech stranách, spodní strana je jako obvykle kovová s naznačenými nožičkami, kterým však v mém případě chyběla jakákoli guma. Jinak se přístroj provedením a zpracováním nejnižší cenové relaci nijak nevymyká.

Je určen pro příjem volně dostupných kanálů z DVB-T a DVB-T2, a to až do rozlišení Full HD. Jediné USB 2.0 zabudované na čelní straně pak poslouží buď pro nahrávání a TimeShift, nebo pro multimédia. Zvládne ale také obojí najednou, protože médium nemusí být nijak speciálně formátováno a stačí mu obyčejný souborový systém FAT32.

Společnost Antex plus navíc k set-top boxu nabízí i možnost instalace k čemuž říká: „Zejména našim starším spoluobčanům je určena služba dovozu a nastavení set-top-boxu naším technikem přímo v domácnosti.“

Fyzické setřídění stanic je jednoduché – stačí použít OK a šipková tlačítka.

Dobrá instalace, jednoduché třídění kanálů

Při instalaci, která se skládá ze dvou obrazovek (na druhé mj. nastavujete napájení antény), hned vidíte přednastavenou češtinu a Česko. Tunery ukládají stanice vždy od čísla jedna a do dvou seznamů – jednoho pro televizní kanály a druhého pro kanály rozhlasové.

V případě jednoduchého televizoru Hyundai s rozlišením HD Ready se kterým sem Orion T2 zkoušel se na HDMI nastavil video výstup na 720p, 50 sn/s., což odpovídalo. Volba automatického režimu videovýstupu sice chybí, jeho případná úprava je však snadná.

Třídění naladěných kanálů provedete v menu nastavení v části Kanál. Vybrat si zde můžete mezi oblíbenými položkami nebo fyzickým seřazením stanic ve volbě Správce kanálů. Přesunutí stanice na novou pozici bylo velmi snadné a stačilo ji vybrat OK, šipkovými tlačítky ji umístit a vše opět OK potvrdit.

Dálkový ovladač je kompaktní, někdy s trochu speciálním rozložením tlačítek. Jejich popis je sice viditelný, ale používá hodně drobné písmo.

Kolování v nabídkách, ale také specifické rozložení

Set-top box ve vypnutém stavu zobrazuje poměrně výrazné „hodiny“, které není problém na tři, čtyři metry přečíst. Vedle displeje jsou tři tlačítka určená pro přepínání stanic a tlačítko pro zapnutí a vypnutí. Klasický kolébkový přepínač pro úplné odpojení od elektrické sítě Orion T2 nemá.

V ceně dostanete kompaktní ovladač se specifickým rozložením (hledat asi budete EPG či Info), propojovací kabel k televizoru si musíte obstarat sami. OK v tuneru vyvolá seznam stanic (v multimédiích funkci nemá) a k ovládání hlasitosti a postupnému přepínání kanálů slouží pouze šipková tlačítka.

V menu nastavení se dá kolovat, což urychluje zejména vstup do multimédií (ikona zcela vpravo).

Menu nastavení, jak vidíte z fotografie výše, je na první úrovni ikonové, do druhé textové se dostanete buď šipkou nahoru nebo OK. Nazpět na první úroveň to šlo jen prostřednictvím Exit, tlačítko Menu práci ukončilo. V nabídkách jde kolovat a na styl si myslím rychle zvyknete. Ostatně přes menu nastavení musíte i do multimédií. Jinak se vyvolat nedají.

Co se týče záběru infrapaprsku dálkového ovladače, ten je na takto levnou věcičku solidní a nemusíte ho tudíž na set-top box zaměřovat nijak přesně.

Trojí náhled EPG, slušné nahrávání

Programovou nabídku zobrazíte ve třech podobách. Klasické, kterou znáte typicky z televizoru, jako výpis pořadů pro jednu stanici a ve stylu „právě vysílají a příště“ tedy v dvousloupečném výpisu pro sedm kanálů.

Po EPG se nemůžete volně pohybovat, přejetí na novou stanici zároveň znamená i její přepnutí. Česká lokalizace se zdála být v pořádku s jedinou výjimkou, totiž zprávy, která se objeví na kanálu, pro něhož ještě nebyla nabídka pořadů stažena. Jak vidíte z fotogalerie výše, je to ale jen drobnost.

Přehrávání živého televizního vysílání (TimeShift) bylo bez potíží, stejně jako nahrávání třeba i z HD kanálu na DVB-T2. V tomto okamžiku se můžete přepnout na sledování jiné stanice v rámci daného multiplexu. Ty povolené se vám zobrazí v seznamu na tlačítku OK.

Pro nahrávání (přímé, či přes EPG) využijete vcelku libovolnou USB flash paměť, jen by měla být jako obvykle co nejrychlejší. Žádné speciální formátování nebylo třeba a záznamy jsou volně přehratelné například VLC Playerem. Na médium se ukládají například v podobě „CT 24 HD T2-Zprávy(10102018_171802).TSV“, a to do adresáře PVR a dalšího podadresáře. Že je pořad nahráván, zobrazovalo drobné „R“ bohužel nikoli v rohu obrazovky, ale umístěné u pravé strany asi v polovině výšky.

Správce souborů se ovládá tradičně a vedle výpisu fotografií, videa a hudby nabízí mj. i nahrávky a zbytečné e-knihy.

Velice dobrá multimédia, ale bez lokalizovaných titulků ve videu

Správce souborů je ovladatelný vcelku pohodlně a je rozdělen na obvyklé části mj. pro foto a video. A protože OK spouští přehrávání, jde tak říkajíc o ovládací klasiku. Od multimédií si však při pohledu na udávanou kompatibilitu nemůžete mnoho slibovat, ale opak je pravdou. Někdy se dokonce přehrávaly i externí (či interní) titulky ve videu i když s vypadávajícími, nebo chybnými českými znaky.

Bez potíží fungovalo vše udávané (viz tabulka), tj. MPEG-4 v kontejnerech AVI a MKV, set-top box zvládl i muziku v MP3 a fotografie v JPG. Nepočítejte tak zejména s přehráváním DivX i když například XviD, či AVCHD přehrát zvládl. A zvládl i H.265/HEVC o němž taktéž nehovoří. Testovací soubory byly přehrány jak v rozlišení HD Ready, tak ve Full HD.

Výrobce je rovněž přehnaně skromný i u fotografií (PNG, TIFF, BMP či GIF) a také u muziky, kde prošlo WAV i WMA a neobstál tak pouze před FLAC. Připravte se však na to, že v části Hudba a Foto nepracuje ovládání hlasitosti.

Alespoň v mém případě tak tomu bylo.

Tlačítko Info zobrazuje řadu užitečných informací.

Výborná nabídka

Signál veřejnoprávní přechodové sítě DVB-T2 byl po většinu času kupodivu bezproblémový a Antex plus většinou ukazoval vše na maximu, nebo blízko u něj (výjimku vidíte výše), což se u mě až tak často nestává. Za 550 korun tak jde určitě o výbornou nabídku, jen si dejte pozor abyste přečetli popisky dálkového ovladače. Ten je kompaktní a popisky miniaturní. Pro někoho kdo hůře vidí, tenhle set-top box určitě nebude. Největší námitkou je ale úroveň české příručky, která by potřebovala dopracovat. Chybí v ní nejen parametry set-top boxu či obvyklé otázky a odpovědi v případě závady, ale zejména podstatně lépe viditelné obrázky a někde i podrobnější popis.

Třeba u třídění kanálů.

I přesto Antex plus Orion T2 nabízí parádní poměr cena/výkon pro ty, kteří shánějí co nejlevnější set-top box (nebo dva). I když je vskutku za hubičku, má co nabídnout (třeba 27 časovačů…) a snese srovnání i s přístroji o více než polovinu dražšími. Obrazově se sice své třídě příliš nevymyká i když ukazuje na úrovni spíše levnějšího televizoru, než toho nejlevnějšího. V každém případě je Orion T2 příjemným překvapením a také příjemným zpestřením českého trhu.

Hodnocení

PRO: výtečný poměr cena/výkon, překvapivé EPG (!), subjektivně vzato citlivý na signál, výborná multimédia

PROTI: horší příručka, ovladač s miniaturními popiskami

Štítky