Severní, východní a západní Čechy a také Vysočina se ještě do konce letošního roku dočkají digitálního vysílání Českého rozhlasu. Rádio Samson v listopadu opustí VKV a zůstane jen v DAB+.

Významné změny v rozhlasovém digitálním vysílání ohlásili na konec letošního roku dva provozovatelé. Veřejnoprávní Český rozhlas urychlí rozšiřování svojí sítě ČRo DAB+, která by měla ještě letos pokrýt signálem 60 procent obyvatel Česka místo plánovaných 40 procent. Spuštěny budou vysílače Buková hora u Ústí nad Labem, krkonošská Černá hora, jihlavský Strážný, Tachov a také šest menších dokrývačů, které mají zajistit souvislé pokrytí dálnice D1 mezi Prahou a Brnem. Západočeské Rádio Samson jako první komerční rozhlasová stanice na českém trhu oznámilo, že k 2. listopadu letošního roku ukončí analogové pozemní vysílání na VKV a v terestrice zůstane dostupné pouze v digitální podobě ve dvou sítích DAB+.

V obou případech jde o poměrně překvapivé informace. Český rozhlas původně plánoval rozšiřování vlastní digitální sítě rozfázovat na delší období. Jak však již koncem srpna informoval Televizníweb.cz, veřejnoprávní rozhlas získal hned několik nových individuálních oprávnění pro kmitočty sítě ČRo DAB+, z nichž vyplývalo, že se chystá dokrýt zejména dálnici D1, severní a východní Čechy. K nim nově přibyl i vysílač v Tachově, z něhož rozhlas dokryje další část západních Čech, konkrétně poslední úsek dálnice D5 mezi Plzní a hranicí s Německem. I další velké vysílače mají pokrýt mj. české dálnice, především D7, D8, D10 a D11. Spouštění vysílačů je naplánované již na listopad a prosinec letošního roku.

Aktuální pokrytí sítě ČRo DAB+ (Zdroj: Český rozhlas)

Pokrytí sítě ČRo DAB+ ke konci letošního roku, kdy zasáhne 60 procent obyvatel České republiky (Zdroj: Český rozhlas)

Další vlna rozšiřování už na jaře

V příštím roce plánuje Český rozhlas další expanzi DAB+ vysílání s cílem pokrýt zhruba 75 procent obyvatel Česka. Umožní to spuštění vysílačů Kleť na jihu Čech, Kojálu na jižní Moravě a dokrytí posledního úseku dálnice D1 před Ostravou. Zároveň rozhlas do multiplexu postupně doplní svoje regionální studia podle toho, jaké regiony bude nově pokrývat. Již o letošním podzimu rozhlas rozjíždí informační kampaň k digitálnímu vysílání, v níž využívá loga DAB+ a sloganu „Více rádia“. V inzerátech a plakátech pak vyzývá posluchače, aby „nezaspali dobu DABovou“, která jim nabízí více programů a lepší kvalitu než v analogovém FM pásmu.

Předpokládané pokrytí sítě ČRo DAB+ ke konci prvního pololetí 2019 (Zdroj: Český rozhlas)

Vlastní kampaň k digitálnímu rozhlasovému vysílání spouští i západočeské Rádio Samson, které oznámilo, že k 2. listopadu 2018 vypne všech pět analogových vysílačů, z nichž šířilo své vysílání posledních deset let. Jde o lokality Plzeň (103 MHz), Domažlice (103 MHz), Karlovy Vary (105 MHz), Tachov (105,6 MHz) a Železnou Rudu (105,6 MHz). Terestricky tak bude možné Rádio Samson naladit už pouze digitálně ve dvou sítích DAB+ určených pro komerční stanice, které provozují společnosti Teleko a RTI cz. Jejich prostřednictvím Rádio Samson vysílá již delší dobu a pokrývá mnohem větší území než v analogovém FM pásmu. K rozhodnutí opustit analog provozovatele přiměly vysoké náklady na FM vysílače.

Upozornění, které Rádio Samson vyvěsilo na svoji oficiální stránku na Facebooku

Rádio Samson: Odcházíme první, je to naše výhoda

„Odcházíme sami a s rozvahou, nikdo nás nenutí. Naopak „živit“ nenasytné pozemní FM vysílače pro nás není do budoucna udržitelné. Až zanedlouho budou na DAB+ přecházet úplně všichni, my už tam budeme naprosto zabydlení čekat,“ vysvětlili zástupci Rádia Samson na oficiální stránce stanice na Facebooku. Posluchačům radí, aby si pro příjem v autě zařídili upgrade svého autorádia na DAB přijímač, což prý se speciální USB klíčenkou vyjde asi na 700 korun. Těm, co nechtějí přecházet na pozemní digitální příjem, pak Samson radí, aby jej ladili po internetu nebo přes mobilní aplikaci. Rapidního poklesu poslechovosti v souvislosti s odchodem z FM pásma se stanice neobává.

„Věříme, že naši posluchači si nás najdou. Pokud to bude z jakéhokoli důvodu nějakou chvíli trvat, počkáme si my na ně. Výdaje za analogové FM vysílače se právě kvůli stavu posluchačstva na nich nevyplatí. Vydáváme se jiným směrem a máme vše promyšlené do základů. Rozhodně jsme si o vypnutí vysílačů netahali sirky. Vše je dlouhodobým plánem a přelomových 10 let trvání se přímo nabízelo. Tímto krokem se velice rádi stáváme „testery“ nového způsobu šíření rádiového vysílání u nás a za doslova pár zim se k tomu budou muset uchýlit všechna média. Proč nebýt o krok(y) napřed před ostatními,“ vysvětluje Rádio Samson.

Štítky