UVNITŘ FOTOGALERIE – Sony nabízí Google Android TV 8 v televizorech už dnes, zatímco dalšího velkého výrobce, TP Vision (Philips), teprve čeká. Pojďme se tedy podívat, jak se u Sony chová nová verze se zcela přepracovaným uživatelským rozhraním.

Na rozporuplnost Android TV 8 jsem přicházel postupně v průběhu zkoušení televizoru Sony KD-55AF9BAEP s inovovaným uživatelským prostředím. Na vině jen hned několik věcí: špatné pojmenování některých položek (Aplikace by vlastně měly být Oblíbené aplikace), chybné informační popisky ikon (do „Čeká na vás“ se nikdy nic samo od sebe nezapsalo) či nesystémovost a nekonzistentnost přístupu Googlu. Tady jde o celou řadu věcí, včetně neinformování majitele TV o tom, co vlastně může v novém prostředí dělat a jak ho upravit, a také nesmyslně dlouhého menu nastavení s problematicky umístěnými položkami.

Řekněme si ale jasně: osmá verze je, při porovnání s těmi předchozími, výrazně lepší a přehlednější. Hlavně však nabízí podstatně více upravitelné prostředí zaměřené na to, abyste i při absenci klíčových ovládacích prvků (kratší a lépe uspořádané položky menu, kolování či třeba tlačítko pro vyvolání nastavení, které u Sony chybí) měli možnost televizor lépe, svižněji a také pohodlněji ovládat.

Podívejme se ale na novinku postupně, ukažme si její možnosti a hlavně způsob, jak prostředí v Android TV 8 upravit podle vašich potřeb.

Do většiny starších televizorů pak Android TV 8 přijde někdy na přelomu roku v podobě možné aktualizace televizorů Philips a Sony. Pokud váš televizor bude takovouto aktualizaci podporovat, neváhejte a běžte do ní (jakých modelů se týká, najdete na odkazech níže). Rozdíly jsou opravdu patrné!

ČTĚTE TAKÉ:

Prostředí je přepracované, vodorovné nabídky nesrovnatelně kratší a například lišta s nastavením úplně zmizela. Vstup do menu vidíte vpravo nahoře.

Shrnutí zjevných změn uživatelského rozhraní

Jak už bylo naznačeno, vycházím zatím pouze z prostředí Android TV 8 u televizoru Sony KD-55AF9BAEP. Philips zatím tento systém nenabízí, a to ani v nových modelech. Takže…

  • Nesrovnatelně více upravitelné prostředí jak co do možného umístění ikon aplikací, tak co do celých horizontálních menu.
  • Výrazně kratší ikonové nabídky v horizontálních menu na tlačítku Home (domov).
  • Zrušení celého horizontálního menu pro nastavení televizoru a jeho přesunutí na ikonu v pravém horním rohu.
  • Pocitové zrychlení práce systému (to berte s rezervou, zatím jsem ho viděl jen na jednom špičkovém televizoru Sony).

K výše uvedenému přistupuje i podpora hlasového asistenta („OK Google“), která má ovšem nabíhat postupně a bude k dispozici jen v některých televizorech, a to samozřejmě bez češtiny a slovenštiny. Podle oficiální webové stránky Google Android TV pak tento operační systém aktuálně pracuje (obecně vzato) na zařízeních Mi Box S, Nvidia Shield, Sharp Aquos a Sony Bravia. Jak vidíte, o televizorech TP Vision (Philips) se tu vůbec nehovoří, což bude nejspíše tím, že Google zde bere v potaz pouze americký trh. A to opět navozuje dojem, že je i ve verzi 8 stále navržen především pro zdejší uživatele. Lokalizace do češtiny sice už existuje (Sony) a naše specifika jsou většinou respektována (chybí mj. předinstalované lokální aplikace), ale na webové stránce Googlu si jazyk, a následné představení možností, nevyberete.

Inovovaná koncepce, ale stále je tu ALE

Základ menu na tlačítku Home, tedy vodorovné a nad sebou koncipované ikonové nabídky, zůstává zachován i v nové verzi Android TV 8. Opět se tu nedá kolovat, a to ani horizontálně ani vertikálně (to nejde ani v menu nastavení), ale prostředí je výrazně více upravitelné, takže si ho majitel televizoru v podstatě může udělat po svém. Omezení se týkají především aplikací Googlu.

Jak jinak…

Horizontální ikonové nabídky jsou nyní u Sony (nevím, zda to bude standard, ale zřejmě ano) nesrovnatelně kratší a zakončené velkou ikonou „+“. Tou na řádek přidáte další aplikaci, či třeba televizní stanici, nebo si sem aplikaci pošlete z menu APPS, kde je i vstup do tržiště Google Store.

Nabídka Home je rozšířena o mj. oblíbené televizní stanice a lištu „Čeká na vás“. Menu nastavení, které bylo před tím umístěno zcela dole, nyní najdete vpravo nahoře a zdrclo se do drobné ikony s ozubeným kolečkem. Po jejím vyvolání si ale majitel užijete 30 řádkového menu (!) bez možnosti úpravy a také bez kolování.

Už na úvodních položkách velmi dlouhého menu nastavení vidíte jeho ne-televizní uspořádání. A také položky, které by šly snadno a logicky sdružit. V současném stavu má menu plných 30 řádek!

Problém jménem nápověda a jsou tu i další

Ta je udělána bohužel dosti špatně a mluvím jak o provedení, tak o celkovém přístupu. Místo abyste se hned po zmáčknutí tlačítka Home a Apps dozvěděli, že k úpravě prostředí je nutné „stlačit a déle podržet OK“, není tu nic, což je ostatně stejné, jako v předchozí verzi Android TV.

V Home zcela nahoře také najdete naprosto zbytečné vyvolání vstupů a výstupů (opět zatím netuším, zda je to verzí 8 u Sony nebo to pochází přímo od Googlu), které je minimálně na třech dalších místech a na dálkovém ovladači má i samostatné tlačítko. Přitom právě zde mohlo být umístěno vyvolání nápovědy.

Tato polovičatost a nesystémovost se prolíná celým uživatelským prostředím Android TV. Abyste rozuměli – netvrdím, že na tom osmá verze není výrazně lépe. To zcela nepochybně je! Obávám se však, že tímto tempem se k nápravě věcí a ke skutečně přítulnému a ovladatelnému prostředí budeme dostávat dalších deset, spíše patnáct let.

Vraťme se ale k nápovědě.

Ta je problematická i v dalších krocích. Pro její fungování musíte být připojení na internet a při spuštění vám nenabídne pět, šest základních věcí, které byste měli vědět, ale jakýsi podivný mix, mezi elektronickou příručkou, papírovou příručkou a nápovědou v televizoru.

Opakuji, nevím zda to bude standard, nebo jde o přístup Sony. Sony pak navíc připravilo vodorovné menu nazvané „Výukový program Bravia“. Dělal jsem si v tomto okamžiku jisté naděje, ale z valné části šlo o marketingové video ukázky.

Škoda, protože u Android TV základy úpravy prostředí opravdu někde potřebujete objevit, takže pamatujte: delší podržení OK, u vodorovné lišty pak vyjet zcela vlevo.

Upravitelné uživatelské rozhraní na půli cesty

Většinu ikon a nabídek upravit podle vašeho přání jde. To, co naopak nejde, jsou nejspíše věci domluvené a položky Googlu. Nemůžete tak například na tlačítku APPS sdružujícím všechny aplikace televizoru a vstup do Google Store, odinstalovat Netflix i když vám je, stejně jako drtivé většině českých diváků, zcela k ničemu. Netflix ostatně dodnes nebyl ani schopen připravit alespoň českou úvodní stránku a tomu se říká „globální hráč“!

Podobně na tom budete i v nabídce na tlačítku Home, ale změny v možnostech jsou hodně patrné. Tedy vlastně na první pohled vůbec nejsou, ale pokud si s Home a APPS trochu pohrajete a vyzkoušíte výše zmiňované akce, uvidíte sami.

Základem práce v podání Google Android TV 8 (a zřejmě i Sony) je sice stále nabídka Home, ale ve skutečnosti vše začíná v Apps. Zde si vyberete aplikace a přidáte ji mezi oblíbené. Ty se poté objeví v Home na liště Aplikace (tedy na první vodorovné liště), která se však správněji měla jmenovat „Oblíbené aplikace“, čímž by se vše vysvětlilo.

Jak APPS, tak v Home můžete ikony přesouvat a někdy i odstraňovat, resp. odinstalovat. V rámci Home pak někdy jdou přesunout i celá vodorovná menu, jindy se jich můžete zbavit zcela a odstranit je. Tohle je naprosto klíčové, protože si můžete – z valné většiny – vytvořit takové domovské menu, jaké vám vyhovuje a jaké je pro vás přehledné.

Částečně to platí i o nabídce aplikací na tlačítku APPS, ale Google (a Sony) vám to příliš neusnadňuje o čemž jsem se už zmiňoval. Pokud si ale dáte tu práci a pohrajete si s Android TV 8, uvidíte zatím to nejlepší uživatelské rozhraní, které Google pro televizor vyprodukoval. Sice je ještě vzdálené tomu, jak by mělo – a mohlo – vypadat, ale je výrazně lepší než dříve.