Doplňujeme naše přehledy přístrojů pro nastupující pozemní standard o nejvyšší třídu, která v sobě někdy sdružuje i vyspělá multimediální centra, velmi kvalitní obrazové procesory a audio převodníky.

Stejně jako u levných a levnějších přijímačů nenajdete výrobky, nebo alespoň jejich větší část, u jednoho prodejce, a i to je důvodem vzniku tohoto přehledu. Ten si opět nedělá ambice na úplnost, ostatně v této kategorii to ani fakticky nejde, protože k některým zdánlivě nevybaveným přístrojům lze tunery pro pozemní příjem kompatibilní s DVB-T2/HEVC přidat dodatečně. Nicméně pro potřeby tohoto přehledu jsem bral v úvahu pouze tunerem DVB-T2/HEVC standardně nabízené přístroje, nebo pokud chcete, sestavy. Jestliže jsem na takový narazil, najdete ho v tabulce. Pokud jimi vybaven nebyl, i když šel dodatečně zabudovat, není v ní.

Jak už bylo naznačeno, v této cenové relaci jsou více než v té předchozí, vidět set-top boxy, či spíše vyspělá multimediální centra, s tunerem (tunery) typu sestav si sám (a dodělej si sám), takže si zkušený, resp. velmi zkušený zákazník může vytvořit zařízení podle svých vlastních představ. A netýká se to pouze hardwarové části, ale i softwaru, resp. firmwaru.

Naopak ověření zejména příjmové funkce DVB-T2 (certifikace u CRA, tzv. DVB-T2 ověřeno) se tu vůbec nenosí, a to ani u modelů kompletních, které jsou tak říkajíc „na klíč“ a které jsou pro tradičního zákazníka rozhodně vhodnější.

Typicky jde o výrobky Technisatu a těm se ještě dá říkat set-top boxy. Například pro Dune HD Duo 4K (27 990 Kč) se už toto označení nehodí a bylo by příliš zjednodušené. Jde totiž spíše o velmi vyspělé multimediální centrum vybavené televizním příjmem. A svým způsobem už také audiofilské.

VU+ Ultimo 4K nabídne, za 14 990 Kč, zdvojenou satelitní část, včetně nejnovějšího DVB-S2X, i možnost zabudování interního disku. Existuje ale několik tunery různě osazených verzí, takže si vybere snad každý. Samozřejmě, včetně DVB-T2/HEVC.

Co najdete v tabulce ke stažení

Jako obvykle jsem se probral nabídkou na domácím trhu a zkusil dát dohromady to, co odpovídá podmínkám. Jak bylo řečeno, některé přístroje (Dreambox či VU+) nabízejí variabilní osazení, proto uvádím od každého pouze jeden. Výsledkem je více než deset přístrojů z toho TechniSat Sonata 1 ještě není v nabídce. Ke koupi by však měla být tento měsíc (doufejme). V tabulce ke stažení tak najdete…

  • Dreambox DM900 4K Dual DVB-T2
  • Dreambox DM920 UHD
  • Dune HD Duo 4K
  • Dune HD Solo 4K
  • GigaBlue UHD Quad 4K
  • GigaBlue UHD UE 4K
  • Octagon SF4008 UHD 4K
  • TechniSat Digit Isio STC 4K
  • TechniSat Digit UHD+
  • TechniSat Sonata 1
  • VU+ Solo 4K
  • VU+ Ultimo 4K

Další články a testy na Televizním webu (bez ohledu na cenu, výběr)

V čem je rozdíl, aneb za co vlastně platíte

Visuálně vzato vidíte například pozlacené konektory a dvojité antény pro Wi-Fi. Uvnitř se pak často skrývají kvalitní obrazové procesory pro převod z nízkého a vysokého rozlišení na Ultra HD (4K), práce s 10bitovými barvami a v neposlední řadě také dobré převodníky pro audio. S tím souvisí i kvalitní podpora HD audia na vyšších vzorkovacích frekvencích, zpracování objektového audia v Dolby Atmos, či přehrávání disků Blu-ray z různých zdrojů (BD image). Tady už jsme u dnes zdaleka nejlepšího zdroje obrazu nejen pro 4K, což sebou nese i práci s velmi vysokým datovým tokem klidně i nad 100 Mb/s.

To vám z vašeho IPTV/VoD asi nepůjde…

U některých z uvedených přístrojů narazíte i na tu nejlepší Wi-Fi ve standardu „ac“ pracující na méně rušených 5 GHz, další se o ni dají rozšířit (nebo alespoň o „n“). Většinu pak obsluhuje Linux mající možnost proměny uživatelského prostředí reinstalací nejen obslužného softwaru.

Jak je na tom kvalita přijímacích tunerů si posoudit netroufám. Předpokládám však, že u Technisatu je zaručena, ostatně TechniSat Digit Isio STC jsem měl možnost vyzkoušet na stávajícím DVB-T2/HEVC.

A k maximální spokojenosti.

Zajímavostí pak je, že k některým výrobkům je možné dokoupit externí tunery pro DVB-T2/HEVC, jako například pro GigaBlue UHD. Přijde na 1490 Kč a je vhodný pro přijímače GigaBlue UHD Quad 4K, UHD Ultra UE 4K a X2.

Někdy také narazíte na vysloveně speciální funkce, jako například u Dune HD Duo 4K a Dune HD Solo 4K, které mohou zároveň fungovat i jako Wi-Fi směrovač (router).

Na druhé straně je i zde třeba dávat pozor!

I když jsme v jakoby nejvyšší kategorii a vlastnosti jsou často špičkové, až „high-endové“, berte v úvahu, že životní cyklus přístrojů zde není tak jepičí, jako u těch jednodušších. Například DVB-T2/HEVC řada v současnosti nabízených výrobků ještě nepodporuje (například Xtrend ET8500 za 10 290 Kč; podle informací z tvdigitalne.cz) a například GigaBlue UHD Quad 4K zase nenabízí červené tlačítko HbbTV.

A to je u nás dosti klíčové.

U některých výrobků se navíc vůbec nepodařilo ověřit funkci EPG, takže raději buďte obezřetní i v tomto směru.

Jak číst tabulku

Jak bylo řečeno, certifikace u CRA se v této cenové relaci vůbec nenosí a nemá ji ani jediný přístroj z přehledu.

U položky tunery opět vidíme, že všechny výrobky jsou vybaveny minimálně pro příjem DVB-T a DVB-T2/H.265/HEVC, nemálo z nich však také nabízí zdvojené tunery dovolující nezávislé sledování a nahrávání a zejména se to týká tunerů satelitních, kde najdete i nejnovější DVB-S2X. Nenechte se ale mýlit. Řada přístrojů z přehledu je vybavena volným slotem dovolujícím zasunutí dalšího tuneru, takže není problém mít zdvojené tunery i u pozemního příjmu v DVB-T2.

Jediný přístroj – nastupující Technisat Sonata 1 – je navíc ještě vybaven tunerem pro příjem digitálního rozhlasu DAB/DAB+. Na trh by měl přijít tento měsíc, ale vzhledem k pomalu ročnímu posunu v uvedení, berte termín s rezervou.

Nedůležitým bodem je pak v této kategorii „rozlišení: příjem; video výstup“. Všechna zařízení by měla obé nabízet až do 4K, tedy maximálních 2160p. Navíc některá umí na toto rozlišení propracovaně převést i obsah v SD/HD (viz Dune HD Duo 4K).

Problémy v této kategorii také nejsou s příjmem snad budoucího placeného pozemního vysílání. Stačí se podívat do kolonky „PCMCIA (CI+), nebo čtečka karet“.

Jiná situace je u části „některé funkce“, kde se je někdy nepodařilo dohledat. Jde jednak o programovou nabídku EPG a jednak o spolupráci s HbbTV (červené tlačítko). Pokud jsem si jakkoli nebyl jist, raději jsem to v tabulce uvedl. Berte také na vědomí, že některé popisky byly kráceny z prostorových důvodů, což ale platí i o „poznámce“. Tu jsem tentokráte zaměřil na vyzdvižení špičkových vlastností a funkcí. Ne vždy se však podařilo všechno sladit s ostatními výrobky přehledu. Jasný rozdíl tak vidíte mezi zaměřením Dune a dalšími produkty, klasiku pak představují výrobky Technisatu určené „pro většinové publikum“.

Dreambox DM920 UHD nabídne, za 9590 Kč, i zdvojené tunery pro DVB-T/C a DVB-T2 (HEVC).

Přehled špičkových set-top boxů pro DVB-T2/HEVC, nad 5000 Kč – říjen 2018

Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku, pokud ale víte o nějakém přístroji, který by do něj patřil, dejte nám prosím vědět v diskusi. (S ohledem na to, co bylo řečeno o variantách.)

Ke stažení (PDF): set-top boxy, DVB-T2 nad 5000 Kč – tabulka, říjen 2018