Online zpravodajství serveru Televizníweb.cz z 28. ročníku odborné konference Radiokomunikace 2018, již v pardubickém Kulturním domě Dukla pořádala společnost UNIT.

17:38 – Panelová diskuse končí a s ní i první den konference Radiokomunikace 2018. Děkujeme za pozornost, zvláště pak těm, co s námi vydrželi celý den 🙂 Některá témata rozebereme podrobněji v následujících dnech.

17:33 – Česká televize vzhledem ke špatným podmínkám nepočítá s regionální vrstvou v DVB-T2, o níž uvažovala v loňském roce. Regionální vysílání si bude řešit v rámci finální sítě 21. Počet regionálně odpojovaných regionů by v budoucnu nemělo být více než pět, uvedl Pavel Hanuš.

17:24 – Posledních 18 vysílačů/dokrývačů Přechodové sítě 13 spustí Digital Broadcasting do konce října, částečně v prvním týdnu listopadu, uvedl technický ředitel společnosti Jakub Juhas. Jde o stejné lokality, z nichž vysílá multiplex 4 a v nichž zatím Přechodová síť 13 nevysílá. Otazník zůstává nad kmitočtem pro vysílač Jablonec nad Nisou – Čertovice.

17:18 – Multiplex 3 již zahájil vysílání ze sedmi vysílačů velkého výkonu, pro které získal kmitočty letos od ČTÚ. Jde o vysílače typu Votice – Mezivrata, ale vyzářený výkon je mnohonásobně nižší než u vysílačů multiplexu 2, uvedl Michal Bureš z CRA.

17:17 – „IPTV není univerzální služba a nikdy nebude tak dostupné, ale oproti dřívějšku je mnohonásobně kvalitnější a už funguje i na mobilních sítích. Pomalu bych věřil, že bude dostupné až pro 80 procent obyvatel České republiky,“ míní Pavel Hanuš.

17:10 – „Analog není potřeba vypínat kvůli DAB, obě technologie mohou existovat vedle sebe,“ říká Karel Zýka. O tom, jaká technologie přežije, rozhodne trh.

17:08 – Podle technického ředitele ČRo Karla Zýky se může stát, že transformační licence, které umožnily opakované prodloužení analogových licencí komerčních rádií, budou Evropskou komisí označeny za nedovolenou veřejnou podporu.

Panelová diskuse na závěr prvního dne konference Radiokomunikace 2018 (Foto: Jan Potůček, Televizníweb.cz)

17:02 – A jdeme pomalu do finále, následuje panelová diskuse k třetímu bloku dnešního dne konference.

17:00„Žijeme v právní nejistotě, protože nevíme, co bude po 30. červnu 2019, kdy nám skončí individuální oprávnění pro využívání kmitočtu,“ říká Vladimír Bílý. „Jsme v napjatém očekávání, co se stane. Nejhorší by pro nás byla varianta, že bychom museli na nějakou dobu vypnout a teprve potom znovu začít v DVB-T2/HEVC, což nemá u takových lokálních vysílačů smysl.“

16:44 – Vysílač Regionální sítě 15 se nachází na Alexandrově rozhledně ve výši cca 500 metrů. Multiplex šíří na kanálu 32 výkonem 1 W místní infokanál ve dvou verzích: SD a HD. Obsahem vysílání jsou statické stránky s textem a fotografiemi, nikoli videoobsah.

16:41 – S vlastní přednáškou vystupuje i zástupce lokální vysílací sítě DVB-T, konkrétně Regionální sítě 15 v Adamově Vladimír Bílý. Upozorňuje na to, že zprovoznění takové sítě je náročnější spíše z legislativního než technického hlediska. „Pro místní infokanál potřebujete stejnou licenci jako televize Nova nebo Prima,“ vysvětlil.

16:34 – Digital Broadcasting intenzivně připravuje spuštění 18 nových vysílačů Přechodové sítě 13 ve standardu DVB-T2. „Určitě sledujte naše stránky www.multiplex4.cz, kde je v sekci Připravujeme zveřejníme,“ vyzval Jakub Juhas. Finální síť 24 pro DVB-T2, která v roce 2020 nahradí vypínaný multiplex 4, bude mít minimálně 65 vysílačů a dokrývačů.

16:30 – Technický ředitel Digital Broadcasting Jakub Juhas informuje o tom, že multiplex 4 v tuto chvíli testuje 12 nových vysílačů nižšího výkonu a jeho pokrytí by mělo dosáhnout až na 96 % obyvatel České republiky. Regionální síť 7, která má skončit k 30. červnu 2019, by ráda pokračovala i po tomto datu, pokud to bude možné, dodal.

16:28 – Slova se ujímá Radim Pařízek ze společnosti Digital Broadcasting. Zmiňuje projekt Rádia Dálnice, které již pokrylo signálem všechny významné dálniční tahy v České republice.

Prezentace CRA na konferenc… by on Scribd

16:24 – Při spouštění dokrývačů DVB-T2 dochází k problémům, potvrdil dřívější informaci z dnešní konference Michal Bureš. Jako příklad zmínil dokrývač Koráb u Klatov, který nemohl použít jako primární zdroj signálu hlavní západočeský vysílač Krašov, který vysílá na stejném kanálu jako další západočeské vysílače, nýbrž z vysílače Svatobor.

16:19 – Prosincový start Přechodové sítě 12 z jihočeských vysílačů Kleť a Mařský vrch bude poznamenán nižším výkonem. Kleť bude vysílat výkonem 10 kW, Mařský vrch 5 kW. Od března 2019 se výkon zvedne u Kleti na 100 kW a u Mařského vrchu na 20 kW.

Plánované dokrývače pro Přechodovou síť 12 Českých Radiokomunikací (Zdroj: CRA)

16:18 – Pro Českou televizi zajistí CRA v DVB-T2 celkem 52 dokrývačů, pro Přechodovou síť 12 jich bude 51, uvedl Michal Bureš.

Plánované dokrývače pro Přechodovou síť 11 České televize (Zdroj: CRA)

16:15 – U některých vysílačů nebylo možné zkoordinovat maximální možný výkon, takže Česká televize s Přechodovou sítí 11 na Klínovci nebude moci vysílat výkonem 50 kW, ale maximálně 6 kW, konstatuje Michal Bureš.

16:14 – Všechny dokrývače Přechodových sítí 11 a 12 budou spuštěny do konce letošního roku, ujistil Michal Bureš.

15:59 – Na řadu přichází velcí operátoři sítí DVB-T/-T2. Nejprve České Radiokomunikace, za které prezentuje Michal Bureš. Potvrzuje informaci o nárůstu zájmu českých diváků o IPTV, ale terestrická televize zůstává majoritní platformou v České republice.

Pavel Hanuš a Martin Roztočil na začátku třetího bloku úvodního dne konference Radiokomunikace 2018 (Foto: Jan Potůček, Televizníweb.cz)

15:55 – Předpokládali jsme, že DVB-T2 pustíme do konce loňského roku, ale pak přišlo schvalování technické diginovely zákona o elektronických komunikacích, které se neúměrně zdržovalo. Česká legislativa není neutrální, pro ČT je terestrika jedinou povinnou vysílací platformou, upozornil Hanuš. „Do budoucna bude pokračovat snaha o omezení terestrické televize ze strany vysokorychlostních sítí. Bude pokračovat rozvoj OTT služeb a IPTV,“ míní Pavel Hanuš. Obává se, že bude stále obtížnější zachovat udržitelný rozvoj původní tvorby všech žánrů. BBC dnes už dává do obsahu polovinu peněz oproti Netflixu.

15:50 – U hlavních televizorů je jasný trend, že roste zájem o IPTV. Ale naprostou převahu má pozemní příjem. Pro IPTV je nutná dobrá linka, která by utáhla příjem na více televizorů najednou. Zajímavým trendem, který bude v následujících letech posilovat, je kombinace pozemního příjmu a IPTV. I když IPTV není pro všechny, míní Pavel Hanuš.

15:35 – Po přestávce začíná třetí blok konference věnovaný DVB-T2, který zahajuje Pavel Hanuš z České televize. „O přechodu na DVB-T2 nechci mluvit, ČT pokrývá 99,9 % obyvatel a kdybych byl brutální, mohli bychom DVB-T vypnout už zítra,“ prohlásil vedoucí sekce rozvoje ČT.

14:59 – Mladí lidé se dostávají k poslechu rádia především v autech s rodiči, konstatuje Roman Kropáček a věnuje se ukázce příjmových antén pro digitální autorádia.

Roman Kropáček ze společnosti RTI cz se v přednášce věnuje příjmu digitálního rozhlasu v autech (Foto: Jan Potůček, Televizníweb.cz)

14:51 – Trojici „dabovských“ přednášek uzavírá Roman Kropáček ze společnosti RTI cz, který se zamýšlí nad tím, co posluchače bude motivovat pro poslech DAB+.

14:49 – Tomáš Řapek vidí budoucnost DAB vysílání v České republice buď v pokrývání hustě obydlených míst a dálničních sítí, jak to dělá Český rozhlas nebo spouštění celoplošných sítí (pro privátní rádia). Osobně se domnívá, že druhá varianta zvítězí.

14:43 – Společnost Teleko se soustředí na vývoj a správu varovných systémů pro DAB. Jde například o varování pro řidiče v tunelech, apod. Autorádia DAB jsou touto funkcí vybavena, ze stolních přijímačů bohužel jen jeden, konstatuje Tomáš Řapek.

14:36 – Na Karla Zýku navazuje Tomáš Řapek ze společnosti Teleko. Zaměřuje se na otázku hybridního příjmu rozhlasového vysílání v automobilu.

Předpokládané pokrytí sítě ČRo DAB+ ke konci roku 2019 po spuštění dvou nových vysílačů v Karlovarském a Zlínském kraji (Zdroj: ČRo)

14:34 – Český rozhlas spustí do konce příštího roku další dva nové vysílače svojí sítě ČRo DAB+ ve Zlínském a Karlovarském kraji. Pokrytí multiplexu tak stoupne na 80 % obyvatel České republiky.

14:32 – Zatímco dnes v FM pásmu v České republice vysílá 80 rádií, DAB+ umožní šířit až 800 rozhlasových stanic, upozornil Karel Zýka.

14:23 – Začíná řada přednášek o digitálním rozhlasu. Začíná technický ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka, který nejprve popisuje historický vývoj technických parametrů DAB vysílání v České republice.

Technický ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka (vlevo) prezentuje zkušenosti ČRo s digitálním vysíláním DAB+ (Foto: Jan Potůček, Televizníweb.cz)

13:57 – Dušan Líška seznamuje přítomné s novinkami v televizním vysílání, např. s připravovaným kodekem H.266 FVC a novými modulačními metodami FDD, TDD a LDD. Zmiňuje i nový standard DVB-I, řešení přes IP protokol od kamer až po přijímač televizního vysílání.

13:24 – Začíná druhý blok úvodního dne konference Radiokomunikace 2018. Moderace se ujímá Martin Roztočil ze společnosti Digital Broadcasting, která je generálním partnerem akce. Jiří Masopust ze Západočeské univerzity v Plzni navazuje první přednáškou na téma Kvalita zvuku a obrazu v elektronických médiích. Nás však budou více zajímat přednášky o novinkách v šíření televizního signálu u nás i ve světě (autor Václav Udatný, spolupracovník serveru Televizníweb.cz, se ze zdravotních důvodů nemohl konference zúčastnit, takže prezentovat bude místo něj Dušan Líška). Od 14:15 nás čeká pásmo tří přednášek operátorů sítí pro digitální rozhlasové vysílání (Český rozhlas, Teleko a RTI cz).

Začátek druhého bloku konference. Uprostřed moderátor Martin Roztočil. (Foto: Jan Potůček, Televizníweb.cz)

12:18 – Končí první blok konference a začíná obědová pauza. Znovu se vám přihlásíme ve 13:15. Dobrou chuť, pokud zrovna obědváte!

12:15 – S dokrývací sítí DVB-T2 začínají být problémy. Vytváření velkých SFN sítí z vysoce výkonných vysílačů se obešlo bez potíží, ale sekundární sítě je mají, konstatuje Jaroslava Nováková. Přechodové sítě DVB-T2 podle ní slouží i k tomu, aby se tyto problémy odladily do doby, než se bude přecházet na finální sítě DVB-T2 a dojde k vypínání sítí DVB-T.

12:08 – ČTÚ uvažuje, že pro příští rok dá k dispozici individuální oprávnění pro kmitočty DAB+ jak na lokální úrovni, tak pro SFN sítě i síť s celoplošným pokrytím a možností regionálního členění, říká Jaroslava Nováková z telekomunikačního úřadu.

12:06 – Státní informační kampaň k přechodu na DVB-T2 by měla začít začátkem roku 2019, odpovídá Pavel Dvořák na dotaz, proč stále ještě neprobíhá slibovaná kampaň v režii MPO. „Důvodem, proč stále kampaň neběží, byly neustálé personální změny v odboru komunikace a PR na MPO,“ dodal. „Nyní jsme předběžně dohodnuti na začátek příštího roku.“

11:48 – Začíná panelová diskuse k prvnímu bloku konference. Jako záludné dotazy se na ně sejdou? Klasické papírové nepodal nikdo, tak snad dorazily nějaké elektronické dotazy 🙂

Panelová diskuse po prvním bloku konference (Foto: Jan Potůček, Televizníweb.cz)

11:19 – Čeněk Pavelka z Českého metrologického institutu a Testcomu Praha a Jiří Filčev ze společnosti CRC Data přednáší o modelech šíření pro výpočty pokrytí a koordinace kmitočtů.

10:55 – Máme po první přestávce na kávu a František Karel Janda z Českého radioklubu zahajuje přednášku o současném a perspektivním využití radioamatérských pásem.

10:30 – Předpokládáme, že se objeví někteří komerční zájemci o lokální vysílání v DAB+. Aktivní je zatím pouze Český rozhlas, uzavřela Jaroslava Nováková.

10:27 – ČTÚ před čtrnácti dny dokončil předkoordinační jednání o kmitočtech pro DAB+ s Německem, v prosinci bude mít jednání s Rakouskem, Slovenskem a Maďarskem. V příštím roce bude následovat jednání s Polskem, vypočítává Jaroslava Nováková. Polsko chce v III. pásmu zachovat jednu televizní síť. Do poloviny roku 2019 by mělo být jasněji, dodala Nováková.

10:23 – Od dubna 2019 bude možné využít některé lokální vysílače ve III. pásmu, říká Jaroslava Nováková. Půjde o lokality, které nebude třeba mezinárodně koordinovat.

Jaroslava Nováková z ČTÚ informuje o stavu příprav digitálního rozhlasového vysílání ve III. pásmu (Foto: Jan Potůček, Televizníweb.cz)

10:29 – Jaroslava Nováková z ČTÚ informuje o stavu příprav kmitočtů pro rozhlasové digitální vysílání ve III. pásmu. Při prvním pokusu o mezinárodní koordinaci kmitočtů byla řada požadavků České republiky zamítnuta.

10:17 – Koordinační expertní skupinu MPO v nejbližší době čeká řešení otázky regionálního vysílání v DVB-T2 a jeho přechod na nový standard. „Vše ostatní bude na průmyslu,“ dodal.

10:15 – Stále více domácností kombinuje příjem dvou a více televizních platforem, konstatuje Pavel Dvořák

10:12 – 58 % diváků má dostatek informací o přechodu na DVB-T2. Nejvíce se zajímají o vysílací kanály, na kterých lze zachytit vysílání DVB-T2 a jaké programy v tomto standardu vysílají.

10:10 – Z průzkumu společnosti MEDIAN provedeného letos v září vyplývá, že 45 % českých domácností je závislých na pozemním příjmu televizního vysílání, dalších 15 % kombinuje terestrický a nějaký další typ příjmu televizního signálu. „Pozvolna stoupá podíl IPTV,“ dodává Pavel Dvořák.

10:08 – Posun startu vypínání multiplexů 2, 3 a 4 oproti multiplexu 1 až na leden 2020 souvisí s komerčními zájmy soukromých televizí, zejména s reklamními časy v předvánočním období, vysvětlil Pavel Dvořák, proč Česká televize vypne první vysílače DVB-T již v listopadu 2019, zatímco komerční televize až v lednu 2020.

10:06 – V zákonu je ukončení vysílání ve standardu DVB-T stanoveno na 1. února 2021, ale ve skutečnosti k němu dojde k 30. červnu 2020. Únorový termín 2021 je stanoven pro určité „dočišťování“, vysvětluje Pavel Dvořák.

Předseda Koordinační expertní skupiny MPO Pavel Dvořák přednáší o stavu přechodu na DVB-T2 (Foto: Jan Potůček, Televizníweb.cz)

10:04 – I když Česká republika předala všechny potřebné dokumenty Evropské komisi přede dvěma lety, stále ještě probíhá prenotifikační jednání, které dosud nebylo ukončeno, říká předseda Koordinační expertní skupiny MPO. „Je to o nekompetenci jednotlivých úřadů, které spolu nekomunikují,“ dodal Pavel Dvořák.

10:00 – Zatímco první televizní digitalizace se odehrávala jako technický rozvoj televizního vysílání, druhá televizní digitalizace je vynucená vnějšími podněty, říká Pavel Dvořák. O přidané hodnotě nového standardu pozemního televizního vysílání by se mohly vést diskuse, je to vynucený krok, bez kterého by došlo k redukci bezplatné programové nabídky.

9:57 – Slova se ujímá předseda Koordinační expertní skupiny při ministerstvu průmyslu a obchodu Pavel Dvořák, který se bude věnovat tématu realizace Strategie rozvoje zemského televizního vysílání. „Přechod na DVB-T2 není výmyslem televizí, ani ministerstva průmyslu nebo ČTÚ,“ konstatuje.

9:49 – Pro certifikované drony by mohlo být vyčleněno pásmo 5 GHz (5 000 – 5 030 MHz), dále 10,95 – 14,5 GHz a 17,3 – 30 GHz. Pro ostatní kategorie se počítá s pásmem 5 GHz (5 150 – 5 350 MHz a 5 725 – 5 850 MHz), informuje Karel Antoušek.

9:32 – Doposud nikdo harmonizaci spektra kvůli používání dronů neřešil, každý stát si zajišťoval podmínky pro jejich provoz individuálně. Tato doba ale pozvolna končí, konstatuje Karel Antoušek. Bohužel, polovina dronů neodpovídá požadavkům na efektivní využívání kmitočtového spektra.

9:26Karel Antoušek, vrchní rada ČTÚ, navazuje úvodní přednáškou o bezpilotních systémech a harmonizaci kmitočtového spektra pro jejich použití z mezinárodního hlediska. Přeloženo do laické češtiny, jde o otázku využívání dronů a vymezení kmitočtového spektra pro tato zařízení.

Pohled do hlavního sálu pardubického kulturního domu Dukla, kde se koná konference Radiokomunikace 2018 (Foto: Jan Potůček, Televizníweb.cz)

9:21 – Z hlediska digitálního rozhlasového vysílání se ČTÚ snaží připravit podmínky pro výběrové řízení na celoplošné sítě pro DAB+. Záleží na výsledcích mezinárodních koordinací kmitočtů, a také na spolupráci s ministerstvem kultury, které nyní vyhodnocuje experimentální digitální rozhlasové vysílání. Sady kmitočtů pro výběrové řízení by měly být připraveny v průběhu příštího roku, věří Ebert.

9:19 – ČTÚ musí při přípravě aukce kmitočtů v pásmu 700 MHz myslet i na ministerstvo vnitra, kterému má být vyčleněna část spektra pro jeho účely, upozorňuje Marek Ebert.

9:16Marek Ebert, ředitel sekce regulace ČTÚ, představuje aktuální práci telekomunikačního úřadu ve správě kmitočtového spektra. Zmiňuje přípravu podmínek aukce kmitočtů v pásmu 700 MHz, kvůli jehož uvolnění dochází k přechodu na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2. Materiál pro vládu by měl mít ČTÚ připraven na přelomu roku.

9:09 – Dobré ráno z Pardubic, města perníku, zeleně a dnes i digitální televize. S malou prodlevou začíná konference Radiokomunikace 2018. Hlavní organizátor David Tomíška ze společnosti UNIT ohlašuje změny v sestavě: za ČTÚ se bohužel nebude moci zúčastnit předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák, za České Radiokomunikace ředitel regulace Marcel Procházka, kterého zastoupí Michal Bureš. Přednášku Václava Udatného bude prezentovat Dušan Líška.

David Tomíška ze společnosti UNIT zahajuje konferenci Radiokomunikace 2018 (Foto: Jan Potůček, Televizníweb.cz)

Aktuálnímu stavu druhé televizní digitalizace a zavádění digitálního rozhlasu DAB+ se bude věnovat dnešní úvodní den odborné konference Radiokomunikace 2018, kterou v pardubickém Kulturním domě Dukla pořádá společnost UNIT. Televizníweb.cz je hlavním mediálním partnerem této akce a od 9:00 hod. přinese živé online zpravodajství. S vlastními prezentacemi postupně vystoupí zástupci všech operátorů celoplošných sítí DVB-T a DVB-T2 – Michal Bureš z Českých Radiokomunikací, Pavel Hanuš z České televize a Radim Pařízek ze společnosti Digital Broadcasting, ale také představitelé Českého telekomunikačního úřadu, Ministerstva průmyslu a obchodu, Českého rozhlasu a společností Teleko a RTI cz. Podrobný program a časový harmonogram dnešního dne si můžete prohlédnout zde.