Německý výrobce začíná postupně uvádět svou podzimně zimní kolekci přijímačů digitálního rozhlasu. Podívejme se na první z nich, který je určen jak pro stacionární, tak pro přenosné použití.

Malý do plastu zabalený stereo přijímač je vyráběn v Německu a u nás bude ke koupi v černo stříbrné variantě. Nabízí příjem DAB+ a analogového FM, datum a čas v pohotovostním režimu, teleskopickou anténu, výstup na sluchátka a mimo jiné i tlačítko pro vyvolání oblíbené stanice. Funkce jako budík či „usínání při rádiu“, ale bohužel nemá.

Reproduktory kryté nesnímatelnou kovovou mřížkou (jinak je vše plast) napájí dvouwattový zesilovač, lithium-iontový akumulátor (klasická Nokia BL-5C) najdete na zadní straně pod odsuvným krytem. Externí zdroj určený i k dobíjení má vyměnitelnou šňůru s klasickým USB na jednom a miniUSB na druhém konci. Jak je u Technisatu zvykem, delší podržení tlačítka pohotovostního režimu přijímač částečně vypne (pohotovostní režim plus displej), pokud je však napájen z akumulátoru je právě tohle režim jediný. Tlačítko úplného vypnutí chybí.

ČTĚTE TAKÉ: Technisat si na konec roku připravil řadu nových přijímačů DAB

Příjemnou zprávou je, že jakmile DigitRadio 1 S poprvé zapnete, objeví se možnost vybrat si jazyk, včetně češtiny a slovenštiny, což je novinka z loňského roku, protože dříve automaticky naběhla němčina. Nicméně Technisat ještě nedošel tak daleko, aby v balení zároveň byla, když už ne vícejazyčná, tak alespoň anglická příručka. Nicméně česká bude do něj u nás vkládána.

Instalace je kraťounká a po nastavení jazyka se přijímač automaticky přepne na DAB+ a proladí si pásmo, resp. si udělá seznam stanic v dosahu. Pak se přepne na první z nich, tedy pokud objeví nějakou dostatečně silnou. Tím instalace končí a FM si musíte jako obvykle naladit sami se vší tou nepříjemnou doplňkovou prací. Naštěstí se čas a datum vezme z DAB, takže tohoto jste alespoň ušetřeni. Někdy to trvá dosti dlouho k čemuž se ještě dostaneme.

V pohotovostním režimu se ukazuje datum a čas. Ale jen když je přijímač napájen z 230 V (informační ikonku vidíte vpravo).

Chudé funkce, výborné ovládání

Přijímač je bez dálkového ovladače, takže je třeba využít tlačítek na přístroji pod dobře čitelným dvouřádkovým displejem. Rozměrný kurzorový kříž s OK uprostřed zajistí jednak práci v menu, pokud jste v jednom z tunerů poslouží pro ovládání hlasitosti a přepínání stanic, resp. vyvolání jejich seznamu (DAB). V případě FM pak také pro manuální ladění (šipky) či nalezení první dostatečně silné stanice (OK, nebo přidržení šipky vlevo či vpravo).

Ostatní ovládací tlačítka představují přepnutí druhu příjmu (DAB/FM), uložení stanice nebo její vyvolání (FAV), vstup do menu nastavení (Menu) a přepnutí na nejoblíbenější stanici (hvězdička), což je ta, která je uložena na první pozici.

Jak bylo řečeno, moc funkcí u tohoto přijímače nehledejte a mě osobně nejvíce chybí „usínání při rádiu“. Je zvláštní, že i tyto drobnosti Technisat vypustil, zejména při nijak nízké ceně přístroje. DigitRadio 1 S tak v podstatě nenabízí nic jiného, než dva tunery a datum a čas v pohotovostním režimu, ovšem pouze v okamžiku, kdy je přijímač napájen z 230 V. Při napájení z akumulátoru displej zhasne, což je stejný rozšířený pohotovostní režim, jako když při napájení z 230 V déle podržíte tlačítko.

Dobře čitelnému displeji upravíte jas (tři úrovně i automatické utlumení) a říci si můžete jaké informace chcete zobrazit na jeho druhém řádku k čemuž se dostaneme záhy. Na první řádku je pak vždy jméno stanice, nebo alespoň její frekvence. Druhý případ může nastat jen u FM, kde však také může být i jméno převzaté z RDS.

Primitivní FM, výborné DAB

Po naladění digitálního rozhlasu můžete vyvolat seznam stanic podle jejich jmen a uložit si je do paměti mezi oblíbené (FAV). Jelikož je tu 20 míst (stejně jako u FM) je prostoru více než dost.

Funkce tuneru DAB jsou solidní s řadou obvyklých na displeji vyvolatelných informací. Dokonce zde můžete odstranit i nefunkční stanice, což u každého přijímače nejde.

FM část je opět primitivní a chybí i něco tak prostého jako ukládání stanic do paměti i s jejich jmény (stále se ukládá a zobrazuje pouze frekvence) či funkce proladění pásma a automatického uložení všech nalezených stanic do paměti. Zde v podstatě jen vyberete co chcete zobrazit na druhém řádku displeje, jaké kanály chcete ladit (všechny, nebo jen silné) a druh zvukového výstupu (mono, stereo).

Toť vše.

Vedle toto samozřejmě u přijímače zjistíte například verzi firmwaru, zajistíte návrat k továrnímu nastavení a upravíte datum a čas, což je vcelku zbytečná funkce, protože přes DAB to fungovalo spolehlivě.

Pro ukládání a vyvolání stanic používá DigitRadio 1 S tlačítko označené jako FAV. Naopak hvězdička je určena pro přímou volbu první uložené stanice, a to jak u FM, tak u DAB. Ukládání stanic do paměti je v obou případech stejné. Stačí déle přidržet FAV, vybrat si číslo pozice a zmáčknout OK pro uložení, přičemž stanice můžete ukládat i na přeskáčku.

Vyvolání stanice obstará krátké stlačení FAV, její nalistování šipkovými tlačítky a OK. Rozhlasové kanály také můžete v DAB části přepínat vyvoláním jejich seznamu (šipka vlevo či vpravo).

Jaké je? Na DAB výborné, FM je bohužel tak nějak tradiční

Technisat DigitRadio 1 S sice rozlišuje druh napájení při práci s displejem, resp. se zobrazovanými informacemi, ale už totéž neumí pro úpravu jeho jasu. Nemůžete si tak zvolit stále zřetelně svítící displej při 230 V a například automatické utlumení na zhruba polovinu jasu při přechodu na akumulátor. A zvládnutí takovýchto chuťovek je přesně to, co bych od firmy jako je Technisat očekával.

Na druhou stranu i když je přijímač hluboký pouhých 31 mm překvapivě dobře drží a nepřepadává i se zcela sklopenou a vytaženou anténou do kritických směrů. Docela dobře ale může hrát i „na zádech“ a teleskopická anténa může i v tomto případě mířit do nebes pod devadesáti stupňovým úhlem. Z tohoto pohledu je návrh perfektní.

Škoda napájení s dnes neobvyklým a hlavně prakticky nepoužívaným konektorem miniUSB a škoda také zjevně nijak nezálohovaných hodin. Ty totiž způsobují potíže v případě analogového příjmu a při provozu na akumulátor. Pokud si je totiž nastavíte na druhý řádek displeje, budou vám na něm čtyři nuly blikat nepříjemně dlouho dokud se čas nenačte. A to trvalo třeba i dvě minuty! Je zajímavé, že podobná situace nastala i po připojení napájení do vypnutého přístroje. Jakmile jsem ho zapnul, datum a čas, který se má v tomto okamžiku objevit chyběl a opět chvíli trvalo než se načetl.

Na DAB tyto problémy nejsou a čas se objevuje prakticky okamžitě po zapnutí přijímače.

Na DigitRadio 1 S je příjemná dobrá konstrukce, solidně čitelný displej a použití dnes už klasického akumulátoru, který si můžete dokoupit za pár korun (LiPo to opravdu není, jak se můžete někdy dočíst). Od zvuku si mnoho neslibujete, tady jde o plastovou klasiku, možná nepatrně slušnější, ale přijímač se základní třídě nijak nevymyká. Co mě ale překvapilo, je poměrně nízký poměr cena/výkon daný zejména chudými funkcemi. Pokud vám to nevadí, dostanete výborně přenosný a skladný stereo přijímač, který se díky možnosti položit ho na zadní stranu uplatní třeba i na kolébající se lodi. Mě se to ale zdá vzhledem k jeho ceně a funkcím přece jen trochu málo.

Hodnocení

PRO: pohodlné ovládání, klasický a levný akumulátor s dobrou dobou provozu (v praxi klidně i kolem devíti hodin), dobře čitelný displej, výborný vnější design, spousta místa k ukládání stanic

PROTI: velmi jednoduchý (až primitivní) tuner FM bez např. uložení jména stanice do paměti, zdroj s miniUSB, potíže se zobrazováním datumu a času, někomu možná bude chybět funkce „usínání při rádiu“ (sleep)

Štítky