Cena 59 990 Kč, úhlopříčka 140 cm, Android TV 7.0 (zatím) a řada vyspělých funkcí a prvků výbavy. A samozřejmě i po těch všech letech neustále obdivovaný Ambilight, který nikdo jiný nemá.

ČTĚTE TAKÉ: Jaký je Philips 55OLED803 po aktualizaci na Android TV 8? Lepší a také lépe ovladatelný

Společnost TP Vision vyrábějící televizory pod značkou Philips změnila označení výrobků s obrazovkami OLED. A nutno říci, že k lepšímu, takže si je nyní nemůžete splést. V názvu přístroje je totiž rovnou zakomponováno slovo „OLED“.

Novinka, kterou si dnes vezmu na paškál, se jmenuje OLED803 a je nabízena ve dvou velikostech: jako Philips 55OLED803 se 140 cm, tedy 55″, a jako Philips 65OLED803 se 165 cm, tj. 65″. Obě úhlopříčky mají minimalistický design, což je vidět už na podstavci, zabudovaný Google Chromecast (Google Cast), podporu Google Assistant a HDR10 a HLG, což TP Vision ve firemní hantýrce označuje jako HDR Perfect.

Nechybí třístranné osvícení pozadí televizoru zvané Ambilight, které ovšem letos mají všechny takto vybavené modely, certifikace Ultra HD Premium (tu už má málokterý), procesor P5 sdružující zpracování obrazu na jedno místo (jen nejvyšší loňské a letošní modely) a samozřejmě Android TV. Ten je zatím ve verzi 7.0, ale půjde aktualizovat na verzi osm a více informací najdete v samostatném článku.

K TÉMATU:

TP Vision také u svých televizorů vyšších řad (od 7000, resp. 7) nabízí zpracování zvuku v DTS-HD a zesilovač u Philips 55OLED803 dává celkových 50 wattů, přičemž pracuje v systému 2.1, tedy s jedním basovým kanálem. Uvnitř najdete dva výškové a dva středové reproduktory vyzařující směrem do podstavce doplněné basovými reproduktory na zadní straně. Do nich jde plných 30 wattů.

Televizor tentokráte vyzkouším i s některými programy z tržiště aplikací Google Play/Store. Jestliže vás zajímá, jak se chová sám o sobě, podívejte se na recenzi Philips 55PUS7303, který je postaven na téže platformě.

Dlouhá instalace, dobré balení, ale…

Ale naprosto nevhodné. I když je krabice širší než současné úzké hrůzy a poměrně bytelná, otevírá se shora a nikoli zdola, jak by si takto tenounký televizor OLED zasluhoval. Pak by bylo vyjímání panelu podstatně snazší i když by stále nebylo za co vzít. Tohle je bohužel problém drtivé většiny televizorů s obrazovkami OLED.

Nechci také sahat do svědomí pracovníkům TP Vision odpovědným za přípravu stručného návodu, kde je mj. i způsob, jak vyjímat televizor z balení ve kterém je umístěn tradičně bez podstavce. Podle mého je navrhovaný způsob přinejmenším zvláštní. Tenké obrazovky OLED praskají i když vám to žádný výrobce oficiálně nepřizná a uchopit přistroj za tuto část v sobě nese jisté riziko ať si kdo chce, říká co chce. Kdyby byla krabice otevíraná dole, bylo vše o dost snazší!

Jakmile máte televizor venku, je instalace nožiček podstavce snadná i když ho do nich nelze jednoduše nastrčit. To se dělá přesně obráceně, takže TV je zapotřebí nejspíše položit, a tak nastává další chvíle napětí…

Výhradu mám i k návrhu podstavce. Panel je umístěn tak nízko, že pod něj pomalu nestrčíte prsty, takže když chcete televizor umístit na místo, nebo jen posunout je to obtížnější než by být mělo.

Softwarovou instalaci a ladění televizoru se tentokráte vůbec nevěnuji. Podrobný popis najdete u zmiňovaného modelu Philips 55PUS7303.

Detail dálkových ovladačů (celek ve fotogalerii výše). Tlačítka seznamu naladěných kanálů jsou dvojí (funguje i OK), tlačítko vypadající jako seznam spuštěných aplikací vyvolá tzv. Nabídku televizoru ve které jsou další volby. Ty ale často najdete i na dvou, třech jiných místech.

Dva dálkové ovladače, solidní menu nastavení

Výrobce dodává k tomuto televizoru dva infračervené ovladače, což se už dnes prakticky nedělá. Klasický, s klávesnicí QWERTY na druhé straně (vytýkám mu především zapadlé tlačítko TV), a jakýsi „tyčinkový“, stylový ovladač, který na rozdíl od toho prvního má v sobě i mikrofon. Ovladač je to ovšem velmi zjednodušený (na výměnu baterií se raději podívejte do návodu) a je také bez dvou důležitých tlačítek – EPG a TV. Bez toho, abyste si na tlačítku Home na přední pozice posunuli zejména ikonu „Sledování TV“ k níž se ještě dostanu, je použití komplikovanější. Do EPG se naštěstí dostanete nejen přes ikonu na tlačítku Home, ale také například tak, že na „tyčince“ zmáčknete dotykovou plošku, což vyvolá OK, a poté přes ni přejedete prstem doprava. Ovladač je tak zřejmě opět navržen s ohledem na velké trhy, které zřejmě EPG tolik nevyužívají.

Dotyková ploška kombinovaná s tlačítkem OK sice funguje výtečně (pokud přes ni neovládáte kurzor ve webovém prohlížeči), ale výrobce buď měl výše uvedená tlačítka na ovladač přidat, nebo měl alespoň jejich ikony na liště aplikací posunout zcela dopředu.

O klasickém dálkovém ovladači jsem se několikrát zmiňoval, takže jen stručně. Rozložení tlačítek je horší zejména díky tomu, že velmi potřebné tlačítko TV je menší a zasuté. EPG je sice po ruce stejně, jako Home či Back (Zpět), ale dvě tlačítka pro vyvolání seznamu televizních stanic (OK a List) jsou dublována zcela zbytečně. Numerickou část klávesnice můžete použít například pro zadání adresy do webového prohlížeče.

Pochválit musím samostatné tlačítko pro vyvolání menu nastavení, takže nemusíte ztrácet čas hledáním v Home jako u konkurence. Položky jsou tradičně rozložené, což je další plus a kdyby se v něm dalo kolovat, bylo by vynikající a uspořilo by čas.

Lokální či lokalizované aplikace, včetně zmiňovaných pro EPG a přepnutí do tuneru (TV), najdete, společně s dalšími funkcemi a aplikacemi, na tlačítku domečku v tradičně vodorovných ikonových menu bez možnosti kolování (to nefunguje ani jinde). Aplikace se zde mají posouvat podle jejich využití a kupodivu to často i fungovalo. Nebo si můžete jejich ikony přesunout na jiné místo manuálně, a to delším podržením OK, případně je zcela vymazat. Nápověda ovšem pro tuto funkci chybí, takže se o ní neví, a pro některé aplikace to takto funguje a pro jiné nikoli (typicky ty od Googlu). Pokud si však jen jednu z aplikací přesunete manuálně, ostatní se přestanou přesouvat automaticky.

„Sledování TV“ najdete mezi ikonami na liště Aplikace. A pracuje stejně, jako tlačítko TV, tzn. že vás vezme rovnou do televizního tuneru. Z Home se tam sice také dostanete přes Back (Zpět, výrazná šipka vlevo), ale jen tehdy, když v nabídce nic neuděláte. Back tak někdy funguje, jindy nikoli a například do televizního tuneru vás nevezme ani po naladění televizoru. Tlačítko TV pak pracuje na nějakých 90 %, protože pokud máte například puštěnu internetovou televizi Lepší.TV tímto způsobem se do tuneru nevrátíte. Kupodivu ale fungoval postup přes Home a Sledování TV.

Ovládání (nejen tato část), je tak stále nedotažené.

EPG bez obrazu a zvuku. Brzy by se to mělo změnit…

Jednoduché EPG, vypadávající „bezdrát“

Programový průvodce je bez obrazu a zvuku (zdrojem dat je standardně vysílací síť, můžete ale zvolit i „internet“) a ukáže nabídku pro osm stanic, včetně času začátku a konce pořadu. Pro ten vybraný se pak po chvíli objeví i rozšířený popisek. Pokud si pro pořad zadáte upozornění, televizor se dokáže z pohotovostního režimu probudit.

Po EPG se můžete volně pohybovat a televizor si na pozadí postupně stahuje pořady pro všechny naladěné pozemní sítě i když to bohužel nefungovalo vždy a někdy si přístroj prostě postavil hlavu, takže nezbylo než vstoupit na multiplex. Co mohu posoudit, nikam ale pořady neukládá, takže při novém zapnutí TV…

FilmBox byl, na rozdíl od Banaxi a Voyo, plně funkční, a to včetně spolupráce se šetřičem obrazovky.

Potíže s některými aplikacemi

Z domácích, resp. rozumně lokalizovaných aplikací tu najdete Banaxi (nefunkční), Voyo (problematické), Filmbox a také Youtube, které je tentokráte lokalizované dobře a dobře se i ovládá i když vyhledané věcí klasicky nahází do jednoho předlouhého řádku.

Voyo sice fungovalo, ale jen do okamžiku, než jsem v něm zkusil rychloposuv. Pak buď aplikace přestala pracovat nebo začala přehrávat od původního místa. Když jsem nechal přehrávání v klidu, většinou pracovalo, několikrát se ale stalo, že začalo zadrhávat a následně třeba „mrznout“ a aplikace se ukončila. Pozor si dejte i na to, že i když do Voya projde šetřič obrazovky, který se zapíná po nějakých 2,5 minutách nečinnosti, nestane se tak v okamžiku, kdy při přehrávání pořadu dáte Pause. Pak začne Voyo odpočítávat pět minut, což má u pauzy nastaveno jako maximum, ale šetření obrazovky OLED se už nezapne, resp. nezapnulo.

Pokud nepočítám Youtube, jediné, co z předinstalovaných lokálních, resp. lokalizovaných aplikací fungovalo, byl FilmBox. Zde šlo pořad jak přetáčet, tak pozastavit a v tomto okamžiku se spustil i šetřič obrazovky zabraňující případnému vypalování pixelů. A když jsem u něj: bez potíží se rovněž zapínal v televizním vysílání (jede jen zvuk), v menu nastavení či v nabídce Home. Bohužel nefungoval v aplikaci HbbTV České televize, a to jak přímo v pořadu, který byl v pauze, tak v nabídce pořadů. Nejinak na tom byla FTV Prima.

Z Google Play jsem nakonec doinstaloval VLC Player (fungoval, ale občas si resetoval nastavení), MX Player (potíže hned od začátku), Lepší.TV (internetová televize) a zkusil jsem i Kodi, které při velmi krátkém zkoušení pracovalo a našlo i média na domácí síti.

Naopak vůbec nebylo k dispozici HBO GO, ale HBO mi už minulý rok potvrdilo, že aplikaci pro Android TV nakonec připravovat nebude, a nenabídly se například ani aplikace České televize.

A VLC Player? Ten sice měl na domácí síti problémy připojit se k počítači s Windows 10, ale za to se serverem Synology DiskStation DS414j spolupracoval, což se standardními aplikacemi televizoru nejprve vůbec nešlo a nakonec se tato funkce ukázala jako proměnlivá.

Lepší.TV se co do funkce ukázala jako bezproblémová, včetně ovládacích vychytávek usnadňujících práci a spolupráce se šetřičem obrazovky, který se zapne i při Pause na pořadu. Bohužel zavedení fotografií do přehledu stanic a pořadů, které se nedalo vypnout, její přehlednosti v části Televize právě nenapomáhá a takto nějak vypadá inovace pro inovaci. Navíc aplikace využívá barevná teletextová tlačítka a šipková tlačítka, takže „tyčinkový“ ovladač Philipsu je pro obsluhu prakticky nepoužitelný.

Zkusil jsem rovněž napojit klávesnici Logitech K400 Plus TV s komunikačním USB členem. Ten televizor identifikoval a nabídl mi rozložení QWERTY, což je zvláštní, protože ví, že jsem volil češtinu. Nicméně ta je alespoň v seznamu podporovaných jazyků.

Televizoru následně fungovalo ovládání hlasitosti i její ztlumení a mohl jsem vyhledávat i v Google Play, vstoupit a pohybovat se v domovském menu a také využívat dotykovou destičku, tedy vyvolat kurzor. Dokonce i na patřičném tlačítku problikl seznam spuštěných aplikací, ale televizor se vzápětí automaticky odebral buď do tuneru, nebo na poslední spuštěnou aplikaci. Nemohl jsem také Philips probudit ze šetřícího režimu (zobrazené logo Philips) a k tomu byl vždy zapotřebí jeden z ovladačů.

Podpora klávesnice Logitech se i tak zdá být velmi dobrá, což se i přesto,m že je určena právě pro tento účel málo vidí. Alespoň u mě doma.

HbbTV pracovalo u všech hlavních provozovatelů bezproblémově (o šetřiči obrazovky jsem se už zmiňoval), ale občas jsem narazil na vypadávající Wi-Fi, kterou televizor prostě zapomněl a vyžadoval nové připojení. Potíže s Wi-Fi ale byly i při sdílení obrazovky, přitom Wi-Fi směrovač (router) TP-Link Archer C9 s ostatními zařízeními komunikoval bezchybně.

Sdílení obrazovky jsem vyzkoušel se dvěma mobilními telefony: LG Flex 2 (LG-H955) s Android 5.1 a Sony Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0. Tady je dvojí – jednak klasické přes Wi-Fi Miracast a jednak přes zabudovaný Chromecast (Google Cast). V obou případech se však nikdy připojení nepodařilo zprovoznit a problém nebyl na straně telefonu. U LG Flex 2 s certifikovaným Wi-Fi Miracast propojení kupodivu pracovalo, ale po nějakém čase (někdy 10, jindy třeba 15 minut) se přerušilo. Tohle ale televizoru vytýkat nemohu, protože TP Vision na přístrojích s Android TV už Wi-Fi Miracast nepodporuje.

Což je tak nějak nepochopitelné.

Televizor má rovněž zabudováno Bluetooth 4.2 LE, ale je určeno pouze pro klávesnici, myš či herní ovladač. Bluetooth Audio k dispozici není.

Multimédia s otazníky, nevýrazné HDR

Touto problematikou se příliš zabývat nebudu, multimédia jsou na tom prakticky stejně, jako u zmiňovaného Philips 55PUS7303, který je taktéž vybaven Android TV 7.0. V tomto případě však u zabudovaného přehrávače videa jednou přístup na síťová multimédia a server Synology fungoval a jindy nikoli a přišel jsem také na to, že jsou potíže s externími titulky v okamžiku, kdy video obsahovalo nějaké vnitřní. Soubor s externími titulky pak nebral v úvahu a ani se na ně nedalo přepnout. Nikde jsem rovněž neobjevil úpravu znakové sady a tady je opravdu dobré instalovat z Google Store nějaký vhodný program. Mě se osvědčil VLC Player, ale snad vůbec nepomohl při přehrávání síťových multimédií u nichž se, mimo jiné, po asi 2,5 minutách samovolně spouštěl šetřič obrazovky (většinou), který zjevně netušil, že se mu na ní něco odehrává. Je zajímavé, že pokud jsem video pouštěl z rozhraní USB, šetřič ho akceptoval a spouštěl se jen o pauze.

Přes USB 3.0 jsem také vyzkoušel přehrávání obsahu s technologií HDR (vysoký dynamický rozsah), což televizor oznámí krátkým textem v pravém spodním rohu.

Podání detailů bylo v případě ukázek ve standardu HDR10 slabé až skoro nevýrazné a přitom by alespoň částečně měly, například ze zatmavené scény, vystupovat tak, jak by je v praxi vidělo lidské oko. Tady však byly rozdíly oproti obsahu bez HDR minimální. Alespoň na mých běžně používaných ukázkách.

Stabilní platforma, ale…

U televizorů postavených na Android TV je vždy nutné mít na paměti dvě věci – stabilitu platformy a dlouhou a někdy i problematickou instalaci. Ta zde bohužel opět není zakončena televizním příjmem, který by majiteli řekl „koukej, co sis koupil a jak vlastně to vysílání na tvém televizoru vypadá“.

Ocitnete se tak v nabídce Home, kde musíte neproduktivně čekat na přípravu tzv. Doporučení, což je nyní naštěstí rychlejší než dříve (v průběhu testu se tato část několikrát samovolně vymazala). Daleko horší je, že se po naladění tuneru tlačítkem Back na dálkovém ovladači nedostanete do televizního vysílání a musíte hledat zapadlé „TV“. Dovedu si tak představit bezradnost obsluhy, která se nakonec uchýlí k vypnutí přístroje.

Tohle je bohužel dlouho neřešený problém a uvidíme, zda se něco změní s Android TV 8.

Nepotěší ani to, že tlačítko „TV“ – stejně jako „EPG“ – na „tyčinkovém“ ovladači chybí a vše se musí komplikovaně obcházet. Jednou se navíc samovolně odpojil a bylo nutné ho znovu párovat. A když jsem u drobných problémů: mj. se několikrát vypnul (či přepnul) televizor poté, co jsem tradiční dálkový ovladač položil na stůl, pravidelně se spouštěl šetřič obrazovky při přehrávání síťových multimédií, jindy se zase nespustil (pauza ve Voyo, či HbbTV) a tu a tam televizor zapomínal síť Wi-Fi. Škoda také tradičně hodně lesklé obrazovky OLED – obraz by byl výtečný i bez ní!

A menu nastavení? To má sice TP Vision uděláno nesrovnatelně lépe, než poslední TV Sony a nechybí mu ani samostatné tlačítko na dálkovém ovladači, ale v nabídkách se opět nedá kolovat a ovládání je někdy zbytečně komplikované (typicky chování Back – Zpět).

Naopak výborný byl obraz a zvuk, o černé smysl mluvit nemá, jsme u OLED, a hodně potěšilo i resamplování ze slabých a slabších zdrojů, kdy televizor často udrží i pohybovou ostrost a platilo to kupodivu i u SD stanic na DVB-T2. Vynikající je pak osvětlení pozadí Ambilight.

Snad jsem situaci kolem stále komplikované platformy Android TV nastínil dostatečně. Nicméně mějte na paměti, že jsme u verze 7.0 a přístroj čeká aktualizace na osmičku, takže vše může být jinak, včetně chování veledůležitého šetřiče obrazovky bránícího případnému vypalování obrazových bodů. Pokud jde o potíže, je mi jasné, že s některými TP Vision nic neudělá a ani nemůže. Udělat by ale něco měl se spořičem obrazovky. Jeho chování opravdu může pro majitele TV představovat problém. Na druhou stranu záleží na tom, jaké funkce vlastně bude využívat.

Hodnocení

  • PRO: výtečný obraz i zvuk, excelentní Ambilight, včetně spojení s osvětlením Hue, při zadání připomenutí pořadu, se televizor probudí z pohotovostního režimu, samostatné tlačítko pro vyvolání menu nastavení, stabilní platforma, ale…
  • PROTI: …občasné potíže s nejrůznějšího rázu, nespolehlivá Wi-Fi, nedotažené ovládání, včetně příliš zjednodušeného „tyčinkového“ ovladače, hodně lesklá obrazovka, slabé HDR, nepodporuje Wi-Fi Miracast, designová pochybení, problémy s některými aplikacemi a se šetřičem obrazovky OLED (!), nepracovalo napojení přes Google Cast