Máte, nebo chcete mít, televizor Philips s osvětlením na zadní straně a uvažujete o jeho připevnění na stěnu? Podívejte se, jak by mělo správně vypadat, aby co nejvíce vyniklo.

TP Vision, výrobce televizorů se značkou Philips, v návodu k použití tuto oblast příliš neřeší. Nicméně místní zastoupení pro nás sepsalo zkušenosti některých svých zaměstnanců a připojilo i poznatky zákazníků. V této souvislosti je škoda, že firma oficiálně nechce doporučovat vhodné druhy držáků a ani nenabízí partnerství s žádným výrobcem, jako to například dělá německé Loewe. V tomto okamžiku by se totiž pro zákazníka vše zjednodušilo.

Osvětlení pozadí televizoru Philips Ambilight. V tomto případě jde o aktuální letošní provedení s LED diodami umístěnými na třech stranách.

Co je to Ambilight a kde ho najdete

Televizory s osvětlením pozadí Ambilight (na zadní straně jsou LED osvětlující stěnu, což je dobré nejen pro vaše oči) najdete u modelové kolekce TP Vision 2018/19 od řady 6703 výše, tedy například v modelu Philips 55PUS6703.

Letos je osvětlení pozadí televizoru prostřednictvím LED diod tvořeno zatím výhradně třemi oddělenými sekcemi po třech stranách televizoru a jde o tzv. třístranný Ambilight. Jiná značka televizorů ho nevyrábí, osvětlení je totiž patentované.

Ambilight se dnes skládá výhradně z LED diod promítajících na zeď za televizorem světlo, které si upravíte podle svého. Může tak například zbarvením sledovat právě vysílaný obraz, může být ale poplatno i hudbě nebo si nastavíte jeho barevnost zcela individuálně či podle stěny na kterou je televizor namontován. Lze také regulovat jeho jas a sytost.

Nastavení Ambilightu je ryze osobní záležitost. Televizory ale vždy nabízejí několik přednastavených režimů, které – jak bylo řečeno – mohou měnit dynamiku osvětlení v závislosti na obsahu. Existuje prý ale i volba, která umožňuje vykreslit národní vlajku některé z 84 zemí.

V hudebním režimu se Ambilight nepřizpůsobuje obrazu, ale muzice, která se právě přehrává a i zde je na výběr několik možností, které různým způsobem mění barvy podle rytmu.

Zajímavá instalace (nikoli na zdi) televizoru Philips 55PUS8303 se systémem osvětlení Ambilight.

Při montáži na zeď je třeba dodržet základní podmínku

Aby vám osvětlení pozadí televizoru pracovalo co nejlépe, je třeba pro montáž na zeď zakoupit takový držák, který dovolí umístění televizoru, resp. jeho zadní strany, ne blíže než pět centimetrů od zdi. Ideální je však prý vzdálenost kolem 15 cm.

Společnost TP Vision k tomu říká: „…ze zkušeností zákazníků víme, že vyšší než 25 centimetrová vzdálenost je už příliš. Záleží ovšem na vkusu každého diváka.“

Obecně vzato platí, že po stranách a zejména nahoře je ideální mít větší volný prostor, aby Ambilight mohl „prodloužit“ scénu co nejdále. Nicméně to neznamená, že by televizor tohoto typu nenašel své uplatnění v obývacích stěnách. Počítejte však s tím, že osvětlení tolik nevynikne. Nezapomeňte ale také na to, že při umístění „do stěny“ je třeba pamatovat na dostatečný prostor pro odvětrávání televizoru. Potřebné údaje zpravidla najdete v příručce.

Co se týče barvy stěny za televizorem, pro Ambilight je ideální matná bílá (nikoli lesklá), osvětlení ale můžete v nastavení přizpůsobit i pro jiné barvy stěny. TP Vision ještě dodává: „Vše je velmi individuální a záleží na zákazníkovi, jak si Ambilight nastaví a jak si ho ve svém konkrétním případě přizpůsobí.“

Štítky