Přechodová síť 12 Českých Radiokomunikací spustila poslední dva základní vysílače a zvýšila svoje pokrytí na 99,6 procenta domácností České republiky.

Dva poslední základní vysílače velkého výkonu a čtyři dokrývače pro jižní Čechy v úterý spustila Přechodová síť 12, která zajišťuje pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2. Multiplex, jenž obsahuje 18 programů komerčních televizí a křesťanské Rádio Proglas, provozují České Radiokomunikace (CRA). Aktuálně jej může naladit již 99,6 procenta domácností v České republice. Jižní Čechy byly poslední oblastí, která nebyla dokryta signálem této sítě. Zpoždění startu přechodového multiplexu bylo zapříčiněno využíváním stejného vysílacího kanálu pro televizní vysílání v sousedním Německu, s nímž by se český multiplex vzájemně rušil.

Dvojice jihočeských vysílačů Kleť a Mařský vrch vysílá v jednofrekvenční síti na kanálu 27, přičemž České Budějovice – Kleť má od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) povolen maximální vyzářený výkon 100 kW a Vimperk – Mařský vrch 20 kW. Z důvodu mezinárodní kmitočtové koordinace bude po přechodnou dobu, do 13. března 2019, maximální vyzářený výkon vysílače Kleť snížen na 10 kW a vysílače Mařský vrch na 5 kW. „Současně posilujeme signál zprovozněním dalších dokrývačů – Zdíkov, Loučovice, Volary a Týn nad Vltavou,“ informovaly CRA. Ve stejných lokalitách již dříve CRA spustily vysílání Přechodové sítě 11 pro Českou televizi. Všechny čtyři dokrývače využívají rovněž kanál 27. „Zmizí tím poslední větší bílé místo na mapě pokrytí přechodového multiplexu DVB-T2. Spuštěním těchto dvou základních vysílačů CRA dokončily výstavbu základní přechodové DVB-T2 sítě,“ dodal operátor.

Jihočeši naladí všechny tři přechodové sítě DVB-T2

Jižní Čechy jsou nyní jako většina republiky pokryty všemi třemi přechodovými multiplexy DVB-T2. Z vysílačů a dokrývačů CRA vysílá ještě Přechodová síť 11 provozovaná Českou televizí, která na jihu Čech vysílá na dočasném kanálu 50. Přechodová síť 13 společnosti Digital Broadcasting má hlavní jihočeský vysílač na rozhledně Kleť několik desítek metrů pod vysílačem CRA, a využívá i menší vysílače a dokrývače v Prachaticích, Dačicích, Vimperku a Volarech. Vysílání tohoto multiplexu, který šíří programy komerčních televizí a také regionálních programů, lze naladit na kanálech 32 a 24. V některých lokalitách je ale nutné použít dvě různé příjmové antény a poté slučovač signálu.

„Pozemní digitální televizní vysílání je nejvyužívanější platformou příjmu televize v České republice, ale i v Evropě. Jenom v České republice jej využívá téměř 60 procent diváků. Pro diváky je to jediný způsob, jak mohou televizi přijímat bezplatně a díky přechodu na modernější způsob vysílání budou moci využívat například přístupy do televizních archivů, videa na přání a mnoho dalších interaktivních služeb. Aktuálně jsme dokončili výstavbu hlavních vysílačů přechodové sítě a do konce tohoto roku spustíme všechny dokrývače, které zajistí pokrytí i v odlehlých oblastech České republiky. Zároveň intenzivně připravujeme naše vysílací sítě na finální přechod tak, aby vše proběhlo hladce a bez problémů,“ komentoval dokrytí jižních Čech generální ředitel CRA Martin Gebauer.

V další fázi se bude přecházet na finální sítě DVB-T2

Spuštěním přechodových sítí DVB-T2 totiž druhá televizní digitalizace nekončí. Koncem příštího roku začne vypínání celoplošných muliplexů DVB-T a překlápění přechodových sítí DVB-T2 do finálních multiplexů nové generace. V případě Přechodové sítě 12 to bude znamenat rozdělení multiplexu na dva, které nahradí stávající multiplexy 2 a 3. Půjde o sítě 22 a 23, které konkrétně na jihu Čech opět využijí základní vysílače Kleť a Mařský vrch a také zmiňované dokrývače. Vysílací kanál 27, na kterém nyní vysílá přechodová síť CRA, bude použit pro finální DVB-T2 multiplex 22. V případě současného multiplexu 3 se kmitočet pro finální DVB-T2 síť také nemění, zůstává tak kanál 22. Vysílací kanál bude na jihu Čech měnit Česká televize, jejíž Přechodová síť 11 přejde z kanálu 50 na finální kanál 39. Tento kmitočet však dnes využívá DVB-T multiplex 2, takže na jihu Čech po červnu 2020 zůstanou v provozu všechny kmitočty, na kterých se dnes vysílá. Přechodová síť 13 pak po přeměně na finální multíplex 24 využije především vypínané vysílací kanály multiplexu 4, který v éteru nahradí.

„Současné DVB-T vysílání se začne vypínat za rok – v listopadu 2019 a poslední DVB-T vysílače budou vypnuty v červnu 2020. Během celého tohoto období budou v provozu přechodové nebo už finální DVB-T2 sítě, takže diváci budou mít zajištěn nepřerušený televizní příjem,“ ujišťují CRA. Podle dosavadních průzkumů je již čtvrtina domácností vybavena DVB-T2/HEVC přijímači. Nejsnazším a nejlevnějším způsobem pro zachování bezplatného televizního příjmu je pořízení set-top boxu, jehož cena začíná na 550 Kč. Diváci se mohou při výběru televizí nebo set-top boxů orientovat podle zlaté nálepky „DVB-T2 ověřeno“, která potvrzuje testování přijímače pro nový vysílací standard.

Štítky