Výborně vybavený televizor se zdvojenými tunery doprovázejí tradiční vlastnosti značky, jako rychlý a spolehlivý operační systém či unikátní funkce internetových rádií. Některé vlastnosti ale nejsou ideální.

Bild 3.43 se prodává ve dvou základních variantách. Jako Bild 3.43 (50 000 Kč) a jako Bild 3.43 DR+ (61 000 Kč) se zabudovaným zesilovačem typu 5.1 a pevným diskem pro nahrávání pořadů. Já dostal zapůjčenu první variantu a dlužno říci, že starší a momentálně doprodávaná verze Bild 3.48 (60 000 Kč) s úhlopříčkou 122 cm byla lepší.

Bild 3.43 patří do řady 3, kterou shora završuje model Loewe Bild 3.55 OLED se 140 cm a cenou 83 000 Kč, nad řadou 3 jako takovou je pak Bild 4.55, pod ní už jen vstupní Bild 1.

Tolik stručný úvod k tématu a nyní se pojďme podívat na zapůjčenou Bild 3.43, tedy na verzi bez zabudovaného pevného disku. Ta má zabudovánu klasicky hodně lesklou obrazovku s podsvícením v rámu s rozlišením Ultra HD.

Náročnější instalace, několik věcí je třeba dodělat manuálně

Dříve běžný plochý podstavec se středovou otočnou nohou se dnes vidí hodně málo, skoro vůbec. Tady je precizně proveden a i když montáž provádíte dvěma sadami šroubů (inbus), jsou správně odlišeny a vše potřebné, včetně klíčů naleznete v balení. To je kvalitní stejně, jako zpracování. Od značky ostatně nic jiného očekáváme i když drobivému polystyrenu by se šlo vyhnout.

Montáž televizoru je poměrně snadná (poměrně), ale ještě před ní je zapotřebí vyjmout kryt zadní strany s konektory, který je na magnetech stejně, jako boční. Nohu následně přišroubujete k ploché základně a celek zasadíte do panelu, kde zapadne do zajišťovacích patek. Bohužel výrobce chtěl malé části majitelů ulehčit život tím, že mohou panel na podstavci umístit šikmo a vyrovnat tak případné nerovnosti podlahy. Bohužel ho ale většině – spíše drtivé většině – zákazníků zkomplikoval natolik, že ti, kteří to neodhadnou, budou potřebovat pomalu vodováhu.

Z počátku jsem k televizoru připojil set-top box Maxxo T2 H.265 s Wi-Fi, který jsem potřeboval dopsat a nastavil tak při instalaci funkci TV pouze jako monitor. Narazil jsem na trochu nepříjemnou záležitost, protože si Loewe, mající čtyři konektory HDMI automaticky pojmenovalo ten do kterého jsem připojil set-top box. Nikoli ale jako například STB či EXT, nýbrž jako Tuner 1. A protože jméno využívaného konektoru HDMI ze seznamu vždy automaticky zmizelo, chvíli jsem vůbec netušil o co vlastně jde. Tohle by šlo určitě udělat lépe.

Instalace jako klasický televizor je delší, ale svižná a po výběru češtiny se automaticky nastaví Česko. Tunery pro ladění volíte v zatrhávacím seznamu, bezdrátové připojení pak musíte zadat heslem, tlačítko WPS podporováno není. Na závěr upravíte řadu doplňkových funkcí mezi nimiž bohužel opět není vypnutí titulků v DVB, které vyžaduje drtivá většina uživatelů. Ti, kteří nevědí, kde je vypnout, tak čeká chvíle hledání. Druhou chybou Loewe je, že po přepnutí na rozhlasovou stanici nespustí žádný šetřící režim. Volba přitom v menu nastavení je, ale výrobce ponechává obrazovku bez šetřiče, což je pochopitelně špatně. Pokud to ale nějaké důvody opravdu vyžadují, stačilo by tyto volby přidat do instalace.

Setřídění naladěných stanic provedete v menu nastavení v části Stanice. Narazíte přitom na letitou chybu lokalizace při níž jsou zaměňovány TV kanály a vysílače signálu. Přesunout můžete jednu stanici nebo i souvislý blok, což je nadstandardní.

Výborné ovládání, zvyknout si asi budete muset na rozložení tlačítek

V průběhu testu jsem aktualizoval na poslední verzi firmwaru V5.0, která zásadním způsobem mění mimo jiné i uživatelský komfort. V nabídkách tak můžete kolovat, což výrazně urychluje ovládání, delší text v multimediálních souborech rotuje a hlavně – je tu správný posun po výpisech na tlačítku Home. Pokud se tak například na první řádce výpisu posunete na její konec a opět zmáčknete šipku vpravo, přejede se na začátek druhého řádku. Tohle se dnes kupodivu vidí málo!

Z fotografií nabídky Home je vidět, že přes ni vstupujete jak do chytrých funkcí, tak do nastavení televizoru a umístit si sem můžete i vaše oblíbené kanály, ať už televizní či rozhlasové. Na dálkovém ovladači pak narazíte i na tlačítko Menu, které však funguje kontextově a dává k dispozici aktuální možnosti. Například v tuneru vstup do obrazových a zvukových nastavení, zapnutí/vypnutí doprovodných titulků (DVB) či vynikající možnost vypnout obraz a nechat puštěný jen zvuk. Tuto funkci takto operativně nabízí naprosté minimum výrobců.

Zvyknout si ale z počátku nejspíše budete muset na rozložení tlačítek. I když je celkově vzato výborné, dojem kazí zejména zasuté Back (Zpět), které potřebujete neustále, hodilo by se také výraznější Home a lépe umístěné Menu. O EPG se dá říci, že je vcelku po ruce.

Výtečné EPG, unikátní internetová rádia, ale stále žádné lokální aplikace

Programová nabídka je rychlá, zvuk se po vstupu do ní nepřeruší a tohle umí málokdo. Po EPG se můžete volně pohybovat, v základním náhledu vidíte část podrobnějšího popisku a čas začátku a konce pořadu. K dispozici jsou dva náhledy, v tom komprimovaném se pak počet vypsaných stanic vyšplhá na jedenáct.

Z EPG můžete pořad nahrát (zde přichází v úvahu pouze externí USB médium) a můžete se na něj nechat i upozornit. Televizor se pak probudil z pohotovostního režimu. Jen si musíte zvyknout na trochu zavádějící překlad této volby. Pro nahrání pořadu je tu položka Nahrávka, pro připomenutí pořadu pak Zaznamenat. Lokalizace by ale zasluhovala opravit i na jiných místech.

Lokální aplikace slibuje do své chytré části Loewe už dlouho, ale v nabídce stále nic není. Jistou šancí jak je na obrazovku dostat, je funkce Screen Mirroring (sdílení obrazovky), kterou nyní značka nabízí. Ta ale bohužel není kompatibilní buď s Android 5 nebo s certifikovaným Wi-Fi Miracast nebo s obojím. S mobilem LG Flex 2 (Android 5.1) totiž nepracovala (vyzkoušeno i po aktualizaci) a fungovat začala až se Sony Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0. Tady je třeba zvolit „Zrcadlení obrazovky“, protože Google Cast Loewe nepodporuje. Následně jsem nenarazil na žádný problém, jen se připravte na to, že vzájemné propojení obou zařízení někdy trvá déle.

Fungování „červeného tlačítka“ bylo na všech zkoušených kanálech bez potíží a dokonce i u FTV Prima pracovalo poměrně svižně, což se tak často nestává. Bez potíží šla měnit kvalita obsahu (pokud funkce byla k dispozici) a na Primě také správně navázalo přehrávání po reklamě.

Obraz v obraze (PiP) je skutečný a funkční, k dispozici máte dva druhy náhledů druhé televizní stanice a jeho několik možných umístění.

Jednou z nejzajímavějších doplňkových funkcí televizorů Loewe je schopnost přehrávat internetová rádia. A voleb je tu tolik, jako u specializovaného výrobku. Bohužel ani zde – stejně jako u rozhlasu přes DVB – se automaticky nespustí šetřič obrazovky. Tuto funkci si musíte zapnout sami. Na kontextovém menu pak máte mj. k dispozici i seřízení hlasitosti zvuku jdoucího do sluchátek a rovněž můžete vypnout obraz a ponechat pouze zvuk.

Unikátní správce souborů a multimédia bez externích titulků

Správce souborů je vskutku unikátní, ale až po aktualizaci! K dispozici je propracované třídění, v ikonové podobě nabídne výpis patnácti souborů a svižné rotování delších jmen. V nešťastně pojmenované komprimované podobě je souborů jen deset, ale za to vidíte například i velikost souborů (foto je výše).

V každém případě je správce unikátní i tím, že se konečně chová tak, jak by se chovat měl (o tom jsem se už zmiňoval u ovládání), a to včetně kolování. To potěší nejen při výpisu z 3 TB serveru.

Výpis je stejný jak pro multimédia přes USB, tak pro multimédia síťová a obdobná je i kompatibilita. V tomto okamžiku ale musím začít absencí podpory externích titulků, které nepracují nikde stejně jako vnitřní titulky.

Potíže televizoru nedělalo AVC, AVCHD, H.264 či MPEG-4, naopak nepřehrál DivX 5, XviD už ano. Kompatibilita směrem k nahrávkám z fotoaparátů a kamer je celkově vzato výborná, komprese H.265/HEVC také nedělala žádné potíže ani ve Full HD, ani ve 4K.

Z fotografií jsem uspěl jen s JPG a PNG, u muziky s klasickým WAV a MP3, dále pak s WMA a se základním FLAC. Při pokusu přehrát „192 kHz, 24 bitů.flac“ bylo vypsáno hlášení „Chyba souboru“, například ale „96 kHz, 24 bitů.flac“ přehrán byl. Pracovalo běžné DTS, DTS-HD už ale nikoli.

V případě rozlišení Ultra HD (4K) si televizor vedl výborně a testovací ukázky zvládl bez potíží. Na obsah s technologií HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah) však nijak neupozorní a přehrávání bylo na můj vkus až příliš jemné a poměrně málo znatelné, což možná souvisí s tendencí televizoru zatmavovat obsah v tmavých místech.

Na Loewe poněkud…

Loewe Bild 3.43 rozhodně není špatný televizor. U této značky jsem ale zvyklý na trochu jiný cvrkot. Abyste rozuměli – unixový operační systém je rychlý, stabilní a nevykazoval jedinou známku nespolehlivosti. Vše ale kazily drobné firmwarové vady či nedodělky a občas také trochu jiné chování. I když většina potíží po aktualizaci zmizela, něco ještě zůstalo. Například občas vypadlo napojení přes Wi-Fi. Ideální není ani montáž pro kterou pomalu potřebujete vodováhu a poměrně dlouho trvající start televizoru, který se za běžných podmínek protáhne na nějakých 16 s. Můžete ho sice urychlit na necelé 2 s, ale za cenu zvýšené spotřeby. Škoda také, že USB 3.0 není na boku, ale vzadu a směrem dolů. Na druhou stranu horší by bylo, kdyby tu vlastně vůbec nebylo, jako například u Samsungu. Takže ať je kde je, hlavně že ho máme!

To, co bylo na televizoru nejlepší, byl zvuk a jakmile jsem do něj pustil něco lepšího, okamžitě to bylo znát. A slyšet to bylo i v multimédiích a v excelentně provedeném internetovém rozhlasu u něhož si možnosti nezadají se specializovaným zařízením. Jen by měl televizor v tomto okamžiku standardně spouštět šetřič obrazovky. Možnost v menu sice existuje, ale to je hodně členité, takže se nastavení hůře hledá stejně, jako vypnutí standardně po instalaci spuštěných titulků. A u televizoru této třídy se instalace specializovanou firmou nepředpokládá.

Obrazově Bild 3.43 vcelku odpovídá své třídě (nikoli ceně). Velice dobré je resamplování i snaha udržet pohybovou ostrost, což bylo vidět i u jednodušších videí. Tendence k zatmavování tmavých a tmavších míst však byla pozorovatelná a vidět bylo i ne zcela vyvážené podsvícení, což není u takto malé úhlopříčky dobrým znamením. Loewe má nejen v tomto ohledu na mnohem víc! V této souvislosti je zajímavé, že verze Loewe Bild 3.48 (stejná řada, jen o něco větší úhlopříčka), kterou jsem testoval asi před rokem a půl byla o třídu lepší o čemž ostatně svědčí už titulek recenze: „Loewe Bild 3.48: výtečná volba pro ty, kteří o svých penězích přemýšlejí“. V tomto případě ale nic takového uvést nelze.

Hodnocení

  • PRO: excelentní výbava, včetně zdvojených tunerů a internetových rádií, výtečné a rychlé EPG, kvalitní zpracování, výborný zvuk, spolehlivý, stabilní a rychlý operační systém NetRange
  • PROTI: nerovnoměrné podsvícení obrazovky, stále žádné lokální aplikace, nedotažené základní nastavení televizoru po instalaci, rozhlasové kanály standardně bez šetřiče obrazovky, multimédia bez podpory externích i interních titulků