Televizor tabletové velikosti představuje vlastně dvě věci v jedné. Jednak jde použít jako klasický televizní přijímač, jednak jako set-top box. Vedle toho umí i nahrávat a vystačí si s napájením 12 voltů.

Maxxo Mini TV (2499 Kč) vás přivítá klasicky lesklou obrazovkou skoro deseti palcové velikosti (23 cm). Výbava je zcela kompletní, takže stačí připojit buď dodanou aktivní (5 V) anténu nebo sáhnout po té domovní. Tady s výhodou využijete konektor plné velikosti a potěší i dvoupolohová opěrka na zadní straně i když se příliš snadno nevyndavá.

Díky zabudovanému lithium iontovému akumulátoru můžete jednak využít od sítě zcela odděleného provozu, připojit se na 230 voltů nebo využít dodávaný autoadaptér, který zároveň dobíjí akumulátor.

Přenosný LCD televizor je vybaven obvyklým tunerem pro příjem stávajícího DVB-T stejně, jako nastupujícího DVB-T2, které je v českém podání s kompresí H.265/HEVC. Výrobce, ale mluví i o kompatibilitě s DVB-T2 a kompresí H.264 (např. Slovensko).

Dokoupit budete moci i Wi-Fi adaptér pro USB pracující mimo jiné ve standardu 802.11 „n“, 2,4 GHz. Za 199 Kč tak můžete získat připojení na domácí síť, resp. na internet, a využít některou ze zabudovaných aplikací. Například Youtube či síťová multimédia (DLNA). Vše by mělo být podobné jako u set-top boxu Maxxo T2 H.265 + Wi-Fi.

Snadná a rychlá instalace, solidní zpracování

Iluze tabletu jste zbaveni hned při instalaci. Obrazovka není dotyková, čímž se zásadně mění ovládací styl i když si s tlačítky kolem displeje v tomto případě vystačíte. Pokud je tedy přečtete.

Zpracování bylo v případě dvou zapůjčených kusů solidní a možná lepší, než byste vzhledem k ceně čekali. Jediné co bych ocenil, by bylo snazší vytahování opěrky na zadní straně.

Jak bylo řečeno, Maxxo Mini TV může pracovat ve dvou režimech: jako televizor nebo jako set-top box, kdy se LCD vypne a funguje pouze video výstup (v tomto režimu můžete mj. i přeladit). Prvotní instalaci je možné provést v obou režimech, stačí jen vyvolat tovární nastavení. Následně se na jedné obrazovce objeví přednastavená čeština a Česko, takže jen stačí odmáčknout ladění tuneru. Neřeší se ale napájení aktivní antény, takže to případně musíte zapnout po naladění a Maxxo znova instalovat přes volbu v menu.

Televizní a rozhlasové kanály se ukládají zvlášť od čísla jedna, jejich setřídění provedete v menu vždy po jedné stanici a jde to velmi snadno.

Maxxo Mini TV jsem připojil na dva televizory a při té příležitosti jsem si povšiml, že jediný videorežim, který je k dispozici je 1080i. Ten však fungoval spolehlivě jak při napojení na TV s rozlišením 4K, tak na přístroj s HD Ready. Ani v druhém případě nešlo výstupní rozlišení na konektoru HDMI změnit. Nezdálo se ale, že by to vadilo i když by pochopitelně výstup na Full HD či 4K TV byl v režimu 1080p lepší.

Tento snímek v podstatě vyjadřuje reálnou čitelnost tlačítek kolem displeje. Vlevo jsou Exit, Menu, Power/Mode, vpravo pak postupné přepínání kanálů, pod nimi OK a řízení hlasitosti.

Bez dálkového ovladače se (skoro) neobejdete

Tohle platí v okamžiku, kdy budete chtít od přijímače trochu víc, například přehrávat video přes USB. Mít dálkový ovladač po ruce se ale vyplatí i jindy, protože tlačítka na přístroji jsou velmi špatně čitelná. Jinak je ovládání v tradičním stylu šipková tlačítka, OK, jen ke spuštění videa na celou obrazovku (jinak je v náhledu) je třeba využít červeného teletextového tlačítka.

V menu i ve správci souborů se dá s výhodou kolovat, na vyšší úroveň se většinou dostáváte tlačítkem Exit, které je na dálkovém ovladači po ruce, tedy hned u kurzorového kříže s OK uprostřed. Zajímavé je v této souvislosti i umístění EPG (hned vedle), což se vidí málokdy. Stranou je tak zejména přepínání na set-top box či do režimu rozhlasu, tedy tlačítko TV/Radio/STB.

OK v tuneru vyvolá seznam naladěných kanálů, ve videu však žádnou funkci nemá a ovládání je tak na vyhrazených tlačítkách, které jsou zde v kompletní podobě, což je nutné pochválit. Rozložení dálkového ovladače tak patří v set-top boxovém, ale i televizním světě k těm nejlepším.

EPG je jednoduché, ale přehledné.

EPG jen pro nenáročné, zjednodušené nahrávání

Programová nabídka má jediný náhled představující výpis pořadů pro jednu stanici. Jak vidíte na snímku, zároveň je vypsána poměrně velká část podrobnějšího popisku a čas začátku a konce pořadu. Bohužel přechod na další den zcela chybí a musíte, tak říkajíc, přejet přes půlnoc. Díky tomu je také omezeno nahrávání, což je opravdu škoda. Škoda je to ale i proto, že se na pořad můžete nechat upozornit a televizor se následně probudí z pohotovostního režimu.

Po EPG se nemůžete volně pohybovat, změna stanice okamžitě generuje její změnu i v obrazovém náhledu.

Co se týče nahrávání, stačí vcelku libovolná flash paměť klidně i o velikosti 8 GB. Jen musí být, jak je zvykem, dostatečně rychlá a naformátovaná s použitím FAT32. To můžete udělat i v menu, kde jde zvolit i velikost oblasti určené pro přehrávání živého vysílání se zpožděním (TimeShift).

Záznam pořadu se uloží do adresáře HBPVR, kde je rovnou umístěna nahrávka například ve tvaru „CT_1-20181128102540-.mts“ společně se třemi doplňkovými soubory.

Nahrávat jde pouze jeden pořad a pokud se v tomto okamžiku chcete přepnout na jinou stanici (na OK je jejich kompletní seznam), jste na nahrávání upozorněni s tím, že je možnost ho přerušit. Pokud tedy nejde o stanici na tom samém multiplexu. Pak jste na ni přepnuti.

Úvodní nabídka multimédií.

Solidní multimédia

Do multimédií se dostanete buď z menu nebo prostřednictvím tlačítka USB. Nejprve se objeví ikonová nabídka v níž si vyberete typ, který chcete přehrát. Správce souborů následně nabídne buď jen foto, video, muziku nebo nahrávku.

V prvním případě zvládlo Maxxo formáty JPG, GIF, BMP a PNG, u muziky pak tradiční MP3 a WAV, a kupodivu i běžný FLAC a dokonce i FLAC HD v podobě 48 kHz, 96 kHz a 192 kHz. Naopak se nepřehrálo WMA.

V případě videa se po odmáčknutí OK nejprve pořad objeví v náhledovém okénku a teprve poté si ho můžete, za pomoci teletextového tlačítka, zvětšit na celou obrazovku. To je také důvodem, proč k přehrávání videa vždy potřebujete dálkový ovladač.

Formátová kompatibilita je výborná a vedle XviD, WMV či třeba MPEG-4 AVC se překvapivě přehrálo i DivX 5. Televizor si na druhou stranu neporadil s AVCHD či se soubory s koncovkou M2TS z kamer a fotoaparátů. Videa s kompresí HEVC potíže nečinila ani v rozlišení Full HD a, ve slušné kvalitě, se přehrála i Full HD nahrávka z BBC s datovým tokem kolem 8 Mb/s (TS).

Podporovány jsou i externí titulky, kterým můžete zvolit barvu a pozadí a vybrat jim jednu ze dvou velikostí. Vždy však počítejte s tím, že Maxxo nedokáže při přerušení přehrávání navázat.

S dobrým poměrem cena/výkon

Dva režimy televizoru jsou hodně zajímavou myšlenkou i když někdy při přepnutí, a vždy při zapnutí, vidíte poněkud překvapivě několikeré probliknutí displeje. Pokud se opakovaným zmáčknutím tlačítka TV/Radio/STB dostanete do režimu set-top boxu uvidíte také, že se vám vypne LCD obrazovka a jede jen napojený televizor. Výhodné v režimu STB je i to, že skoro v jakékoli poloze „dosáhne“ dálkový ovladač na infra čidlo. „Set-top box“ tak šel řídit z křesla třeba i v okamžiku, kdy byl na plocho položen vedle televizoru. Maxxo Mini TV HD T2 HEVC/H.265 si však nedetekuje zastrčený kabel HDMI, takže po vypnutí a opětovném zapnutí v režimu STB nezůstane. Po spuštění tak vždy startuje jako televizor, což je ale maličkost. Navíc je v tomto okamžiku obraz vidět na obou zařízeních.

Trochu se mi zdálo (nejspíše opravdu jen sen), že při ladění může být rozdíl v provozu na akumulátor a na 230 V. Mluvím o tom jen proto, že třeba přijdete na víc, nebo se to možná hodí při instalaci. V každém případě Maxxo Mini TV v režimu televizoru vydrží na akumulátor hrát asi 2,5 hodiny, v režimu set-top boxu (STB) jsem se dostal na čas zhruba dvojnásobný. Nejkratší dobu provozu jsem zaznamenal při přehrávání multimédií z USB, a to asi 110 minut. Hodnoty to ovšem jsou, vzhledem k relativně nízké kapacitě akumulátoru, velice dobré.

Co se týče dobíjení za provozu, nebyl rozdíl mezi režimem TV (napájená externí anténa) a režimem STB. Vždy šlo o asi hodinu patnáct minut. Časy dobíjení však berte jen jako přibližné. Ikona bohužel ukazovala v poslední fázi nespolehlivě a po vytažení napájení bylo vidět, že poslední dílek poblikává i když s 230 V svítil stabilně. Navíc tu občas byl problém se změnou barvy LED diody při plném dobití (stále červená) nemluvě o tom, že LED dioda často stále svítila i po úplném vybití akumulátoru.

Tohle je ale maximálně nepříjemnost. Největším problémem tak pro mnohé budou špatně čitelná ovládací tlačítka na přístroji a možná i nemožnost pouštět videa bez dálkového ovladače. Nízký spodní pohledový úhel (ten zejména) vadou není, protože jde o vlastnost. Vše je zde nutné poměřovat penězi a pokud bychom vyžadovali kvalitnější LCD, byla by cena opravdu někde jinde. Připravte se také na subjektivně vzato méně citlivý tuner, což bylo v mém případě myslím jasně znát, jak u aktivní antény, tak po připojení na tu standardní. Za cenu 2499 Kč je však televizor Maxxo Mini TV HD T2 HEVC/H.265 dobrou volbou s tak říkajíc rozšířenou působností. Díky solidně pracujícímu režimu set-top boxu ho totiž využijete i pro nějaký starší přístroj třeba na chatě či chalupě. Pochopitelně pokud tam máte dobrý signál.

Hodnocení

PRO: může fungovat nejen jako TV, ale i jako set-top box, velký záběr infra paprsku dálkového ovladače, kompletní dodávka, včetně dobíječky do auta

PROTI: subjektivně vzato méně citlivý tuner, velmi špatně čitelná tlačítka na přístroji, nedobíjí za vypnutého stavu (power off), k přehrávání multimédií potřebujete dálkový ovladač

Štítky