UVNITŘ MAPY POKRYTÍ – Do úplného pokrytí zbývá společnosti Digital Broadcasting zprovoznit pouze šest vysílačů a dokrývačů, zejména na Liberecku a ve středních Čechách.

Čtrnáct nových dokrývačů Přechodové sítě 13 pro pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 zprovoznila ve středu podvečer společnost Digital Broadcasting. Síť slouží programům z celoplošného multiplexu 4 pro souběžné vysílání v novém standardu DVB-T2 do doby, než se multiplex 4 ve standardu DVB-T začne vypínat. Doposud operátor provozoval 45 vysílačů a dokrývačů přechodového multiplexu, přičemž podle Technického plánu přechodu na DVB-T2 by jich měl mít celkem 65. Po včerejšku mu tedy zbývá pokrýt ještě šest lokalit. Dosah Přechodové sítě 13 se zvýšil z 88,2 na 89,2 procenta obyvatel České republiky, což v absolutních číslech představuje nárůst z 9 na 9,3 milionu potenciálních diváků.

Nově spuštěné vysílače malého výkonu jsou většinou jen lokálními dokrývači, které mají zajistit signál v konkrétním městě nebo hustěji osídlené lokalitě. Tomu odpovídá i jejich maximální výkon, který se pohybuje do hodnoty 250 Wattů. Ani v jednom případě nešlo o základní vysílač velkého výkonu, proto ani zvýšení pokrytí Přechodové sítě 13 nebylo tak markantní. Multiplex nyní potřebuje dokrýt především Liberecký a část Středočeského kraje. Citelně chybí dosud nezprovozněné vysílače Benešov – Kozmice a především Jablonec nad Nisou – Čertovice, pro který se Českému telekomunikačnímu úřadu nedaří zkoordinovat vhodný kmitočet. Bez něj ale zůstává valná většina Libereckého kraje bez signálu Přechodové sítě 13.

Zbylé vysílače do konce roku

Z nově zprovozněných dokrývačů nejvíce spadá do Jihočeského kraje. Jde o Dačice, Vimperk a Volary. Po dvou nových dokrývačích Přechodové sítě 13 mají Jihomoravský kraj (Boskovice a Rosice u Brna), Olomoucký kraj (Přerov a Hranice na Moravě) a kraj Vysočina (Pelhřimov a Žďár nad Sázavou). Jeden dokrývač zprovoznil Digital Broadcasting ve Zlínském kraji (Slavičín), Ústeckém kraji (Šluknov), Plzeňském kraji (Tachov), Moravskoslezském kraji (Třinec) a Královéhradeckém kraji (Vrchlabí). „Spuštěním dalších 14 lokalit (celkově již 59) pokračujeme v dalším, intenzivním rozšiřováním Přechodové sítě 13. Příprava dalších lokalit této sítě intenzivně pokračuje,“ prohlásil jednatel Digital Broadcasting Radim Pařízek.

Všechny vysílače a dokrývače chce mít operátor zprovozněny do konce letošního roku. Otazník se stále vznáší nad vysílačem Čertovice u Jablonce nad Nisou, jedním z nejsilnějších plánovaných vysílačů Přechodové sítě 13, jehož signál pokrývá takřka celý Liberecký a značnou část Středočeského kraje. Dokončení výstavby Přechodové sítě 13 je důležité především pro regionální televize, pro něž je tento multiplex jediným, jehož prostřednictvím mohou přecházet na vysílání ve standardu DVB-T2. Jako jediný ze tří přechodových multiplexů je plánovaný jako regionálně členěný, což by mělo umožnit všem regionálním stanicím vstoupit do DVB-T2. Zároveň je tu ale jedna velká překážka: Přechodová síť 13 má sloužit výhradně programům vysílaným v celoplošném multiplexu 4.

Mapy pokrytí nově zprovozněných dokrývačů Přechodové sítě 13:

Problém s regionálními televizemi

Multiplex 4 je sice také regionálně členěný a obsahuje některé regionální televize, naprostá většina jich ale vysílá prostřednictvím regionálních sítí DVB-T, jimž v polovině příštího roku vyprší platnost individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů. Zatím není jasné, jak stát tento problém vyřeší, protože televize z končících regionálních sítí DVB-T nebudou moci okamžitě vstoupit do DVB-T2, neboť přechodové multiplexy jsou určeny výhradně televizím, které vysílají v celoplošných sítích DVB-T, resp. mají sloužit k souběžnému vysílání v obou standardech – DVB-T i DVB-T2 – zároveň. Proto mají televize vysílání v přechodových sítích DVB-T2 zdarma a hradit by je za ně měl stát formou kompenzací provozních nákladů, o čemž však stále ještě nerozhodlo příslušné Generální ředitelství Evropské komise, na něž se se stížností obrátila Česká asociace satelitních operátorů (ČASO).

„Regionální vysílání v DVB-T2 je téma, kterým se budeme v nejbližších dnech intenzivně zabývat,“ sliboval na nedávné konferenci Radiokomunikace 2018 v Pardubicích předseda Koordinační expertní skupiny při ministerstvu průmyslu a obchodu Pavel Dvořák. Potíž není pouze v otázce oprávněnosti vysílání regionálních televizí v přechodových sítích DVB-T2, ale také ve změně vyzářeného diagramu a pokrytí daných regionálních televizí po vstupu do přechodové sítě DVB-T2. Pokrytí je u regionálních televizí nedílnou součástí vysílací licence a jakoukoli změnu si musí nechat dopředu schválit od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, což znamená náklady v řádu desítek tisíc korun za správní poplatek ČTÚ.

Štítky