Majitel stanice, hudebník Jaroslav Samson Lenk, zároveň oznámil, že z vysílání zmizí veškerá reklama. Rádio Samson vysílá prostřednictvím digitálních sítí společností RTI cz a Teleko.

Přechod na digitální rozhlasové vysílání DAB+ v Česku je sice zatím v nedohlednu, první soukromé rádio ale již opustilo analogové frekvence v FM pásmu a soustředilo se pouze na digitální vysílání. Jde o západočeské Rádio Samson, které o půlnoci na dnešek vypnulo všechny své FM frekvence a v terestrickém vysílání pokračuje výhradně v digitálních sítích společností RTI cz a Teleko. Posluchači jej naladí také prostřednictvím internetu buď přes webové stránky www.radiosamson.cz nebo na Play.cz a jiných internetových rozhlasových službách. Stanice zároveň s přechodem na DAB+ přestala vysílat reklamu a plně se věnuje folkové a country hudbě a kulturnímu servisu.

„Dlouho jsme bojovali o rádio bez reklam. Od 2. listopadu je opravdu vypneme a budeme vysílat úplně bez reklam, nebudeme posluchačům cpát banány za výhodné ceny a podobně,“ nechal se slyšet přímo ve vysílání Rádia Samson jeho provozovatel a hudebník Jaroslav Samson Lenk z kapely Hop Trop. Ze stanice by se podle něj mělo stát kulturní rádio s kompletním kulturním servisem. „Reklamy budou maximálně na webu v partnerských odkazech,“ zdůraznil Samson Lenk. Cílem rádia je postupné celoplošné pokrytí, jehož nemohlo v analogovém FM pásmu docílit. „Norma FM je pro nás zavřená, nejsou kmitočty, takže se nemáme kudy rozšiřovat do dalších regionů. Kdysi jsem slíbil, že budeme vysílat celoplošně a už se k tomu postupně blížíme,“ vysvětlil Jaroslav Samson Lenk.

Pokrytí Rádia Samson v digitálních sítích společnosti RTI cz (Zdroj: ČTÚ)

Samson věří v brzkou celoplošnost

Digitální rozhlasové vysílání je aktuálně dostupné pro 5,3 milionu obyvatel České republiky. „Jsme tedy už za půlkou a brzy se staneme celoplošným rádiem,“ věří Lenk. Vypnutím FM vysílačů podle něj skončí i dualita, kdy Rádio Samson hlásilo počasí pouze pro západní Čechy, zatímco přes internet a sítě DAB+ ho poslouchali lidé v celé republice. „Například Pražané si nás už delší dobu mohou naladit v síti společnosti Teleko,“ dodal provozovatel Rádia Samson. Pro posluchače zvyklé ladit svoje oblíbené rádio na velmi krátkých vlnách to znamená nutnost pořídit si digitální rozhlasový přijímač schopný zpracovat signál ve standardu DAB+. „Plus je v názvu důležitý, protože na internetu lze třeba za dvě stovky sehnat rádia se standardem DAB, která ale nefungují,“ upozornil Roman Kropáček z plzeňské společnosti RTI cz, operátora sítí, v nichž Rádio Samson digitálně vysílá.

Základní modely DAB+ rádií lze podle Kropáčka v Česku pořídit již od 700 korun. „Ceny končí u 10 až 12 tisíc korun, kdy však jde o speciální multimediální přijímače s připojením k internetu,“ dodal šéf RTI cz. U této firmy Rádio Samson vysílá ze čtyř vysílačů v L pásmu (Plzeň, České Budějovice, Klínovec, Praha) a dvou ve III. pásmu (Plzeň a Kluk u Českých Budějovic). Prostřednictvím společnosti Teleko lze Rádio Samson digitálně naladit z dalších sedmi vysílačů. V L pásmu v Praze (tento vysílač je ale pouze zkušební a nevysílá nepřetržitě), Brně, z Lysé hory a v Liberci a ve III. pásmu v Praze, Příbrami, Trutnově (z Černé hory) a z Milešovky. Kombinací těchto dvou digitálních sítí se Rádio Samson může prostřednictvím DAB+ dostat až k polovině obyvatel České republiky.

Pokrytí Rádia Samson v digitálních sítích společnosti Teleko. Tmavě sítě v L pásmu, světle ve III. pásmu (Zdroj: Teleko)

Další rozšiřování DAB+ již v příštím roce

Další rozšiřování pokrytí DAB+ závisí na Českém telekomunikačním úřadu (ČTÚ), který slibuje v příštím roce vypsat výběrová řízení na kmitočty ve III. pásmu. Na nedávné konferenci Radiokomunikace 2018 v Pardubicích zástupci ČTÚ slibovali uvolnit vybrané regionální kmitočty, které nebude třeba mezinárodně koordinovat, již v dubnu příštího roku. Koordinace kmitočtů pro celoplošné vrstvy DAB+ se podle Jaroslavy Novákové z odboru správy kmitočtového spektra ČTÚ komplikuje. Při prvním pokusu o mezinárodní koordinaci kmitočtů byla řada požadavků České republiky zamítnuta. Začátkem října ČTÚ dokončil předkoordinační jednání o kmitočtech pro DAB+ s Německem, v prosinci bude mít jednání s Rakouskem, Slovenskem a Maďarskem.

V příštím roce mají následovat jednání s Polskem, které však chce v III. pásmu zachovat jednu televizní síť. „Do poloviny roku 2019 by mělo být jasněji,“ věří Nováková. Sady kmitočtů pro výběrové řízení na celoplošné vrstvy ve III. pásmu by nicméně měly být připraveny v průběhu příštího roku. Záležet bude také na ministerstvu kultury, které nyní vyhodnocuje experimentální digitální rozhlasové vysílání, jež v Česku probíhá již déle než deset let. Jediný, kdo v současné době expanduje v DAB+, je veřejnoprávní Český rozhlas. Jeho síť ČRo DAB+ je momentálně dostupná pro 40 procent obyvatel České republiky, do konce roku zvýší pokrytí na 60 procent a do poloviny roku 2019 na 75 procent populace. Ke konci příštího roku pak hodlá navýšit dosah svého digitálního vysílání na 80 procent obyvatel Česka.

Štítky