Přístroj určený pro příjem českého DVB-T2/HEVC měl původně přijít na trh v říjnu. Do konce roku prý ale určitě dorazí. Pojďme se tedy podívat, jaká bude jeho prodejní verze.

Díky společnosti Impesat jsem dostal s předstihem zapůjčen set-top značky, která má českém trhu své místo už dlouho. A svou pověst potvrdila hned po vybalení. Už od pohledu kvalitní dálkový ovladač a ukázkové zpracování, včetně použitých materiálů, se v současné záplavě extra levných set-top boxů příliš často nevidí. Vezměme to ale popořadě…

Za 1990 Kč získáte kvalitní a také příjemně těžký set-top box, který se po propojení určitě samovolně po nábytku posouvat nebude. Tou nejdůležitější vlastností je však zmiňované „červené tlačítko“, tedy HbbTV, a samozřejmě tuner kompatibilní jak se současným DVB-T, tak s nastupujícím DVB-T2/HEVC. K internetu Nano T2 připojíte ethernetovým kabelem, podle dovozce však bude možné dokoupit i modul pro bezdrátové připojení přes Wi-Fi (cena pod 500 Kč; součástí zápůjčky nebyl). V tomto okamžiku s výhodou využijete dvou rozhraní USB.

Přístroj má zabudovánu mechaniku, resp. štěrbinu pro přístupovou kartu systému Irdeto, ale ta je určena jen pro německou službu Freenet. U nás je tak vypnuta a spolu s ní i služby, resp. aplikace, na tlačítku TV Portal. Mimo jiné tak nedostanete přístup na multimédia na domácí síti, a to je asi ta největší škoda.

K dispozici je mnohadenní programový průvodce EPG s pořady na nějakých sedm dnů, nahrávání společně s funkcí TimeShift, a také přehrávání multimédií.

K TÉMATU:

Solidně udělaný seznam naladěných kanálů nabíhá, včetně jména pořadu, velice rychle.

Výtečné provedení, výtečná instalace

Zpracování je naprosto ukázkové a že jsme ve zcela jiné lize je vidět už když přístroj otočíte a narazíte na důkladné odvětrávací otvory (jsou i po stranách), naprosto excelentně provedené nožičky a určitě si také všimnete kvalitních plastů i zpracování.

Instalace je nezvykle komplexní – nejen na set-top box –, takže si můžete zvolit nejen jazyk menu, včetně češtiny, či napájení antény, ale také poměr stran napojeného televizoru, upravit si výstupní rozlišení třeba na HDMI, nastavit si SCART RGB, nebo se připojit se na internet.

Naladěné stanice se ukládají od čísla jedna zvlášť pro rozhlasové a televizní kanály, přepínání se pak dělá přes seznam kanálů na tlačítku OK.

Naladěné televizní stanice bohužel nesetřídíte fyzicky, ale pouze podle názvu, čísla nebo frekvence, nebo k tomu můžete využít tzv. oblíbených položek. Zde ale musíte dávat pozor na to, v jakém pořadí stanice do seznamu (seznamů) ukládáte. Narazil jsem ale i na to, že v případě rozhlasových stanic třídění vůbec nepracuje a lze využít jen oblíbené položky, které lze také uložit do jednoho z pěti seznamů.

Výborné ovládání, výborné rozložení tlačítek i když…

Menu je podle mého gusta, tedy s kolováním v nabídkách, svižně reagující a výborně členěné. Pokud se podíváte na snímky výše, nastavení je opravdu pouze ve volbě nastavení. Zbytek představuje přístup na multimédia (mají i vlastní tlačítko), přístup na seznam naladěných stanic (dělá se i přes OK) a přístup na programovou nabídku EPG, zde navíc nešikovně přeloženou jako „TV nabídka“. Toto zdvojení ale souvisí s přístupem k Humaxu, který má na dálkovém ovladači zvýrazněno (a nejlépe umístěno) tlačítko Menu na což je zapotřebí si trochu zvyknout. OK a šipková tlačítka tak jsou jakoby nad osou ovladače.

Menu se řídí tradičním systémem šipkových kláves a OK a funkcí je tak akorát i když by´se hodilo více HbbTV. Tedy možnost vymazat mezipaměť či zakázat ho na vybraných kanálech, což asi brzy začne být aktuální.

Dálkový ovladač je tak akorát. Ani velký, ani malý za to s výborně čitelnými popisky a dobrým rozložením, byť s výše zmiňovaným u nás nezvyklým důrazem na umístění tlačítka Menu. Nicméně EPG (zde Guide) je lépe po ruce než u drtivé většiny konkurence stejně, jako například vyvolání multimédií (tlačítko Média) či HbbTV. Stranou jsou pak umístěna tlačítka kontextové nabídky OPT+, kterou ale příliš často nepotřebujete (pokud nechcete například operativně zapínat například DVB titulky), a také u nás nefunkční TV Portal určený pro německý trh.

Zmínit musím ještě zcela kompletní tlačítka pro multimédia, což se dnes bohužel moc často nevidí. V multimédiích pak OK vyvolá jen lištu přehrávání po které se můžete skokově pohybovat šipkou vlevo a vpravo. Jakékoli další ovládání už musí obstarat vyhrazená tlačítka.

Vynikající „nekonečné“ EPG, dobré „červené tlačítko“

Chytré funkce jsou, s výjimkou zmiňovaného HbbTV, nulové (škoda především síťových multimédií), a to díky vypnutí nabídky na tlačítku TV Portal. V podstatě nekonečné EPG (nabídka byla k dispozici na klasických sedm, osm dnů) je ovšem vynikající à la kvalitní televizor a tohle jen tak v set-top boxovém světě neuvidíte.

Fotografie výše, ukazuje klasickou programovou nabídku s malým obrazovým náhledem a pořady pro sedm stanic. Je tu i část podrobnějšího popisku a čas začátku a konce.

Po EPG, které nabíhá okamžitě (zvuk se nepřeruší), se můžete volně pohybovat, na kanál se přepnete opakovaným zmáčknutím OK na vybraném pořadu. První zmáčknutí pořad ukáže v malém náhledu, druhé EPG ukončí a obraz roztáhne na celou obrazovku.

Co více si přát!

Z EPG jde i nahrávat, což můžete to udělat i přímo atypicky označeným tlačítkem R. Zaznamenat šel vždy jeden kanál, seznam stanic na OK následně dával jakoby k dispozici všechny kanály, umožnil ale přepnutí jen na stanice stejného multiplexu. U ostatních se zeptal, zda si přeji ukončit nahrávání.

Záznamy se ukládají do adresářové struktury records/record a například „CT 1 HD T2_Kde domov můj__51“. Jak vidíte až sem jinak vcelku povedená lokalizace nedostala stejně, jako přímo k souboru, který zní například „Kde domov můj__00.ts“ a je volně přehratelný třeba v počítači.

HbbTV není třeba po instalaci povolovat a automaticky pracovalo na všech kanálech u kterých bylo k dispozici. V příslušné volbě v menu pak najdete pouze jeho zapnutí a vypnutí, pro jednotlivé kanály vypnout nejde.

V praxi „červené tlačítko“ fungovalo bez problémů, na FTV Prima poněkud pomaleji, ale to dnes dělá potíže i televizorům a kdo ví, kam to všechno povede. Snad mezitím přijde do praxe HbbTV 2.0 a Prima udělá svou aplikaci trochu svižnější. Nicméně pořady na této už poněkud nestandardně dělané aplikaci fungovaly, vnořené či úvodní reklamy správně navazovaly.

Aplikace HbbTV na Kinosvět, ČT či na Nově pracují rychleji, přehrávání nevykazovalo žádné potíže. Celkově vzato se HbbTV prakticky blíží tomu v televizorech, až na FTV Prima, ale tady si opravdu netroufám říci, že je problém v set-top boxu. Spíše bych se přikláněl k názoru, že není.

Omezená multimédia

Správce souborů jde v duchu menu nastavení a je jednoduchý, svižně se chovající a pokud jste v tuneru, běží obraz na pozadí. A na pozadí běží i při přehrávání fotografií, což funguje pouze v případě JPG. Pokud máte jména souborů delší a v češtině, uvidíte absenci rotování názvu a občasné výpadky znaků, což platí i o dalších druzích multimédií, včetně videa a nahrávek.

Jednoduchá kompatibilita vás čeká v muzice, kde se přehrálo pouze MP3, u videa jste na tom trochu lépe přehrán byl HEVC v rámci kontejneru MKV (bez externích titulků) a soubory MPEG-4, resp. některé s H.264. Nepracovalo mj. DivX a některé XviD. V tomto okamžiku set-top box rovnou ukazuje pouze soubory, které přehrát zvládá.

Nabídka na tlačítku OPT+ bohužel v tuneru postrádá vypnutí HbbTV na aktuálním kanálu, v multimédiích pak nabízí to samé, co v televizním tuneru. A i když se zde objeví volba Titulky, týká se bohužel jen titulků ve vysílání DVB.

Jednoduše výborný, škoda omezených funkcí

Tak takhle nějak má vypadat set-top box za patnáct set, dva tisíce. Na pohled kvalitní, po zapnutí (bohužel delším – kolem 32 s) rychlý a solidně vybavený i když tady má Humax HD Nano T2 v provedení pro Česko svá omezení. To souvisí především s vypnutím funkcí na tlačítku TV Portal, což se zřejmě dotklo i podpory síťových multimédií. Co se týče chybějící funkce HDMI (CEC) mohu se jen domnívat, zda to také souvisí, ale podle dovozce spíše nikoli. Humax tuto funkci tudíž asi postrádá i v originálním německém provedení, kde zřejmě nebyla vyžadována.

Jinak je na tom set-top box výtečně, až absenci externích titulků v multimédiích a třídění naladěných stanic. To je poněkud omezené a v tomto směru bych od značky očekával více.

Obrazově, a i zvukově, nelze mít námitek (výborně!), chování na českém DVB-T2 bylo vynikající, což se týká i resamplování z SD rozlišení v němž jsou dnes vysílány všechny kanály s výjimkou České televize.

Výhodou je rovněž všestranné nastavení, jehož valnou část si navíc odbudete v instalaci, kde jasně stanovíte veškeré důležité parametry.

Tak by to mělo vypadat!

Pokud hledáte přístroj pro HbbTV, který nebude stát tolik co Technisat a bude sofistikovanější než Alma iHD, tady možná budete doma. Zvláště když vám nebudou vadit omezená multimédia a pokud bude Impesat v brzké době nabízet i USB Wi-Fi adaptér nebo rovnou variantu set-top box + Wi-Fi.

Doufejme, že se do Vánoc tohoto výborného Humaxu dočkáme.

Hodnocení

  • PRO: excelentní provedení i zpracování, výtečný a dobře čitelný dálkový ovladač, výtečný obraz i zvuk, stejně jako ovládání a EPG, solidní HbbTV na všech kanálech, včetně FTV Prima
  • PROTI: pomalý start, omezená kompatibilita v multimédiích, někomu může vadit i absence HDMI (CEC) a přehrávání multimédií ze sítě

Štítky