UVNITŘ TABULKA – Česká televize i České Radiokomunikace již mají téměř kompletní sadu kmitočtů pro dokrývače přechodových multiplexů, některé ale budou muset vyměnit.

Pět týdnů před koncem roku již mají provozovatelé všech tří přechodových sítí pro pozemní digitální televizní vysílání DVB-T2 téměř všechny potřebné kmitočty jak pro sadu základních vysílačů, tak pro všechny plánované dokrývače. Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) zbývá vydat individuální oprávnění pouze pro jednotlivé dokrývače: jeden pro Přechodovou síť 12 provozovanou Českými Radiokomunikacemi (CRA), tři pro Přechodovou síť 13 provozovanou společností Digital Broadcasting a případně další kmitočty pro dokrývače České televize provozované jinými společnostmi než Českými Radiokomunikacemi. Vyplývá to z databáze přidělených kmitočtů na webu ČTÚ.

Podle aktualizované tabulky telekomunikačního úřadu mají Přechodové sítě 11 a 12 vydáno po 77 individuálních oprávněních pro využívání kmitočtů a Přechodová síť 13 jich má 62. Technický plán přechodu na DVB-T2 přitom počítá s tím, že Přechodová síť 11 bude využívat 78 kmitočtů u vysílačů a dokrývačů zajišťovaných CRA (takových bylo vydáno již 76, jeden vysílač DVB-T2 pro ČT zajišťuje společnost Profi-Invest), Přechodová síť 12 rovněž 78 a Přechodová síť 13 celkem 65 kmitočtů. ČT může mít až 92 dokrývačů DVB-T2 vedle sítě 27 základních vysílačů. Kolik jich reálně zprovozní, však není jisté. Zatím má přidělena individuální oprávnění pouze pro dokrývače zajišťované CRA.

Které kmitočty ještě operátoři nevyužívají?

Ne všechny vydané kmitočty operátoři již využívají (viz tabulka). Všichni ale svorně tvrdí, že kompletní sadu vysílačů a dokrývačů DVB-T2 zprovozní ještě do konce letošního roku. České televizi zbývá spustit 12 dokrývačů z těch, pro které již má přidělena individuální oprávnění. CRA mají spustit ještě 19 dokrývačů, pro něž již mají kmitočty a společnosti Digital Broadcasting zbývají tři takové vysílače a dokrývače. Právě v případě Přechodové sítě 13 jde ještě o základní vysílače velkého výkonu, konkrétně o Benešov – Kozmice a Jablonec nad Nisou – Černou Studnici, jejichž absence výrazně omezuje pokrytí multiplexu ve středních Čechách a na Liberecku. Ostatní dvě přechodové sítě DVB-T2 již všechny základní vysílače spustily.

U některých lokalit přechodové sítě DVB-T2 stále ještě čekají na vydání individuálních oprávnění pro kmitočty. Například Přechodová síť 13 dosud nemá k dispozici kmitočty pro dokrývače v Adamově a Holoubkově. Přechodové síti 12 chybí individuální oprávnění pro kmitočet dokrývače v Kamýku nad Vltavou a Přechodové síti 11 celý seznam kmitočtů, z nichž většina připadá na dokrývače provozované jinými společnostmi než CRA. Technický plán přechodu na DVB-T2 počítá s tím, že ČT bude v DVB-T2 provozovat stejný počet dokrývačů jako v DVB-T, tedy 92. Samotné Kavčí hory ale skutečný počet plánovaných dokrývačů pro pozemní digitální vysílání nové generace dosud nezveřejnily. Pouze naznačily, že jich s ohledem na využívání nižších kmitočtů a lepší šíření DVB-T2 signálu nemusí být tolik jako v DVB-T.

Česká televize ještě čeká na 39 individuálních oprávnění

V Technickém plánu přechodu na DVB-T2 se nicméně pro ČT počítá se stejnými dokrývači jako u multiplexu 1. České televizi tak dosud chybí individuální oprávnění pro dokrývače v Albrechticích – Desné, Brtnici – Rokštejnu, Bystřici nad Pernštejnem, České Třebové – Výšině, Desné – Příchovicích, Dolní Dobrouči, Halenkově, Hanušovicích, Halenkově, Hejnici, Hlubočkách, Holoubkově, Horní Lipové, Hradci nad Moravicí, Jablunkově, Jiřetínu pod Jedlovou, Kamýku nad Vltavou, Komárově, Kopřivné, Králíkách, Letovicích, Lokti, Luhačovicích, Mostech u Jablukova, Náchodě – Kladské, Okrouhlici, Peci pod Sněžkou, Pelechově, Prachaticích, Příbrami, Rokycanech, Strašicích, Třinci, Ústí nad Labem – NS, Valašské Bystřici, Vrbnu pod Pradědem, Zaječově, Zbirohu a Žulové.

Celkem jde o 39 individuálních oprávnění, přičemž je pravděpodobné, že v naprosté většině případů (zejména u dokrývačů provozovaných jinými společnostmi než CRA) budou tyto dokrývače zprovozněny až po Novém roce. Z vysílačů a dokrývačů, které pro ČT zajišťují jiní společnosti, je v provozu zatím jediný vysílač DVB-T2 v Raspenavě. Pro Kavčí hory jej provozuje společnost Profi-Invest, které poskytují primární signál České Radiokomunikace. Vysílač na Raspenavě totiž vysílá v rámci velké jednofrekvenční sítě na kanálu 31, kterou provozují právě České Radiokomunikace. Nejbližším vysílačem velkého výkonu v této jednofrekvenční síti je Ještěd. Raspenava je zajímavá tím, že je u veřejnoprávní Přechodové sítě 11 zařazena mezi 27 základních vysílačů velkého výkonu (přitom jde spíše o silnější dokrývač s maximálním povoleným vyzářeným výkonem 5 kW).

Štítky