UVNITŘ TABULKA S PARAMETRY – Poslední seznam certifikovaných set-top boxů pro české DVB-T2/HEVC jsme dělali v červnu. Podívejme se proto nyní na aktuální stav přístrojů s logem „DVB-T2 ověřeno“.

Tento přehled má jen jedno jediné kritérium. Bez ohledu na cenu do něj zařazujeme jakýkoli set-top box (STB), který projde certifikačním procesem u Českých Radiokomunikací (CRA). Ten potvrdí nejen správný příjem nového zemského DVB-T2 s kompresí, kodekem, H.265/HEVC, ale prověří i další části zařízení jako je lokalizace EPG či teletextu, nebo výstup audia. A samozřejmě také HbbTV, pokud ho tedy vůbec přístroj nabízí. Jestliže tedy patříte mezi těch více než 50 % domácností v České republice, které nechtějí či nepotřebují placené televizní stanice a využívají volně šířeného pozemního příjmu, pak je tento přehled určen právě pro vás. Samozřejmě pokud už doma náhodou nemáte televizor či set-top box kompatibilní s novým standardem. Pak by to bylo klasické nošení dříví do lesa.

V současné době pořídíte přechod na nové DVB-T2, které je nekompatibilní se stávajícím pozemním vysíláním v DVB-T (přístroje se na něj nedají ani aktualizovat), doslova za pár stokorun. Dražší a drahé přístroje, což v tomto pojetí znamená nad 1000 Kč či nad 4000 Kč, vám pak někdy nabídnou i zmiňované červené tlačítko, tedy populární hybridní televizně-internetové vysílání HbbTV. Zatím je jich ale na domácím trhu hodně málo. Tedy alespoň v cenové relaci do nějakých čtyř, pěti tisíc. Nad touto hranicí je HbbTV obvyklejší.

Poznámka: rozšířený přehled všech u CRA certifikovaných set-top boxů, včetně jejich aktuálních cen a základních parametrů, najdete v tabulce ke stažení na konci článku.

Při výběru přijímače DVB-T2 pomůže pečeť „DVB-T2 ověřeno“ (Zdroj: CRA).

ČTĚTE TAKÉ:

Současná nadbíka je sice bohatá, ale…

„Ale“ je tu hned několik a dvě jsou nejdůležitější. Stále chybí více set-top boxů s HbbTV (populární červené tlačítko) a někteří výrobci – jmenujme například Technisat – vůbec nedávají své set-top boxy pro příjem zemského DVB-T2 certifikovat. To na jednu stranu neznamená, že by u nich příjem správně nefungoval, na druhou stranu může díky tomu vypadat přehledová tabulka trochu chudě, protože v ní není skoro nejvybavenější kategorie. Pokud po ní toužíte, odkáži vás na přehled set-top boxů pro DVB-T2 ve střední cenové relaci, tj. mezi 2000 a 5000 Kč. Jestliže chcete jít ještě výše, a absence certifikátu vám opět nevadí, máme tu také „Přehled špičkových set-top boxů a multimediálních center pro české DVB-T2“ nad 5000 Kč.

Jak možná nyní tušíte, nejvíce u CRA certifikovaných přístrojů s logem „DVB-T2 ověřeno“ patří do nejnižší cenové relace, což je tak trochu paradox.

V současnosti nejlevnější set-top box pro české DVB-T2/HEVC. Společnost Antex plus u něj dokonce nabízí pomoc s instalací.

Co v najdete přehledu

Všechny u CRA certifikované přístroje se sice pravidelně objevují v seznamu na webových stránkách dvbt2overeno.cz, ale v něm nenajdete ani parametry, ani ceny a někdy dokonce ani správné označení jednotlivých výrobků. Tím nejdůležitějším údajem je zde, samozřejmě vedle názvu, který když nic jiného, tak alespoň napoví, verze firmwaru se kterou byl u Českých Radiokomunikací testován a následně i certifikován.

Odtud jsou tedy do přehledové tabulky převzaty nejzákladnější údaje, včetně názvu přístroje, který je případně opraven a verze firmwaru. V této souvislosti je třeba zdůraznit, že logo „DVB-T2 ověřeno“ bylo vydáno jen a pouze pro zařízení s uvedenou verzí firmwaru a nikoli s jinou!

V přehledové tabulce ke stažení připojené na konci článku, jsou především aktualizovány ceny a základní parametry set-top boxů a jsou také doplněny nové certifikované přístroje zhruba od poloviny června 2018, tedy od našeho posledního přehledu na toto téma.

Od té doby nám z něj zmizely tři přístroje, které se už neprodávají. Jde o Amiko T-665, Synaps T-65 a Vivax DVB-T2 180H. Čtyři nové se tu naopak objevují: Alcor HDT-4900 a Antex plus Orion T2, který jsme už i vyzkoušeli, polský Ferguson T760i a také Zircon Air. Ten jsem měl zapůjčen zatím jen v předprodukční verzi ještě před certifikací. Test prodejní verze je v přípravě.

Co se týče výrobku maďarské společnosti Alcor Digital, Alcor HDT-4900, ten sice byl u CRA certifikován už v červenci, ale dodnes o něm na oficiálních stránkách výrobce nejsou žádné informace.

Pohledem do tabulky vidíte, že většina přístrojů představuje levné set-top boxy pod tisíc korun. Nejlevnějším je pak Antex plus Orion T2 za 550 Kč, následovaný dvojicí shodných STB Alma 2880 mini a Tesla TE-380 mini (599 Kč), které jsme taktéž otestovali.

V přehledu také najdete dva přístroje se zdvojenými tunery, a to Evolveo Gamma T2 (1390 Kč)

a TeleSystem TS6820 T2 HEVC Twin (1399 Kč). Jeden výrobek je pak tzv. kombinovaný a nabízí tudíž i tuner DVB-S/S2 (GoSAT GS7075 COMBOi, 2990 Kč). Vedle toho zvládá i HbbTV, a to už z přehledu certifikovaných přístrojů pro DVB-T2/HEVC umí už jen jeden další set-top box – Zircon Air T2 (1890 Kč).

Některé výrobky jsou také napojitelné na domácí počítačovou síť (Ethernet LAN) a nabízejí tudíž i několik aplikací jako například přístup na Youtube, čtečku RSS či počasí. Moc si od nich ale neslibujte, jde snad prakticky vždy o opravdu jednoduché aplikace. Zajímavou výjimku představuje zejména Sencor SDB 5002T (750 Kč), který umí příjímat i internetová rádia, včetně některých domácích stanic.

Často žádanou funkcí je v tomto okamžiku přehrávání multimédií z domácí počítačové sítě. To ale bohužel zvládá jen málokterý set-top box vybavený ethernetovým rozhraním. Umí to například Emos EM170 HD a dvojice zcela shodných přístrojů Maxxo T2 H.265 a Maxxo T2 H.265 + Wi-Fi, lišících se pouze přidaným USB Wi-Fi adaptérem. I v tomto okamžiku ale počítejte s jistými omezeními. Například jsem zatím nenarazil na jediný certifikovaný set-top box, který by v tomto okamžiku zvládl i externí titulky ve videu. Tato funkce ale představuje problém i u těch necertifikovaných.

Jak číst tabulku

Naprostá většina set-top boxů používá externí napájení. Výjimky na které jsem při přípravě článku narazil (netvrdím, že jsou jediné, informace často chybí), jsou zejména výrobky Emos a Sencor SDB 5003T. Tyto přístroje mají napájecí zdroj zabudovaný a jsou vybaveny klasickou, pevně připojenou šňůrou.

Pro skoro všechny set-top boxy je v případě tunerů udávána kompatibilita jen pro DVB-T2/HEVC/H.265, podpora někdy v zahraničí používaného H.264 byla uváděna málokdy. Co se týče rozlišení, zařízení mohou přijmout signál maximálně ve Full HD, lišit se ale mohou snímkovou frekvencí, která však byla uvedena málokdy, takže ji v tabulce nenajdete. Všechny STB jsou také bez mechaniky pro přístupovou kartu pro případný příjem placeného pozemního televizního vysílání; včetně GoSAT GS7075 COMBOi, kde je – podle výrobce – určena jen pro satelitní příjem.

Co se týče připojení set-top boxu k televizoru, všechny jsou vybaveny konektorem HDMI, pokud ho váš televizor nemá, nejspíše ho budete připojovat přes SCART. Ten má většina zařízení a pokud ne, najdete tu alespoň A/V výstup typu jack nebo cinch. Větším problémem je pak tzv. společné ovládání televizoru a set-top boxu přes systém HDMI (CEC), kdy se při zapnutí TV, zapne i box. Tento údaj však na webech výrobců (prodejců) obvykle chybí, v našich testech už je ale většinou zmiňován.

Jestliže na této funkci trváte, prověřte si to při nákupu a navíc si dopředu zjistěte, zda HDMI (CEC) zvládá i váš televizor, protože podpora musí být oboustranná. Ani pak ale není funkčnost zaručena.

Jak bylo už také zmíněno, některé přístroje mají zabudované ethernetové rozhraní RJ-45 (Ethernet LAN) a po připojení na internet nabízejí jednoduché funkce typu čtečka RSS, mapy, počasí atd. Jestliže nemáte k TV/STB přiveden ethernetový kabel, orientujte se na přístroje, které jako doplněk nabízejí Wi-Fi adaptér připojitelný přes USB, jako například Maxxo T2 H.265, resp. jeho verzi rovnou USB Wi-Fi vybavenou – Maxxo T2 H.265 + Wi-Fi. Potíž pro někoho může v tomto okamžiku představovat fakt, že takovéto bezdrátové napojení využívá pouze standardu „802.11 n“ na frekvenci 2,4 GHz. A ta někdy bývá ve větších aglomeracích zarušena. Pokud je tak tomu i u vás, je natažení kabelu jedinou nadějí.

Přehled certifikovaných set-top boxů pro příjem zemského DVB-T2

PDF: set-top boxy ČRa certif., listopad 2018

Poznámka: Tučně jsou přístroje s HbbTV