Pravidelný podzimní seminář FORECAST v Ženevě se postupně rozšířil od zaměření se na technické aspekty pozemního televizního a rozhlasového vysílání na vyšší úroveň strategického zpracování mediálních distribučních technologií.

I letos jsme se zúčastnili semináře EBU FORECAST 2018. Za podpory live streamu jsme byli při tom a sledovali nejnovější přípravy v sítích 5G a jejich využití pro lineární televizní vysílání. Součástí semináře byly současné trendy v diskusích o spektru, HbbTV a platformy společné pro placené i veřejnoprávní služby. Program semináře také obsahoval aktualizace týkající se příslušných distribučních technologií, regulace a právních aspektů a souvisejících obchodních modelů budoucích distribučních technologií.

Jak říkal název letošního semináře „Mapování změn v distribuci médií“, jeho zaměření bylo na nové nastupující technologie broadbandu, které, alespoň dle názoru mnohých přednášejících, budou hrát stále větší roli při přenosech videa a to nejenom jako VOD na vyžádání, ale i při šíření klasického lineárního televizního vysílání. Nabude to však jedno řešení pro všechny služby, ale bude nutno zvážit správnou infrastrukturu a správně kmitočty pro příslušné služby. Při tom je ale nutno si uvědomit, že terestrické televizní vysílání zde zůstane po dlouhou dobu, Francie, která má vyspělou optickou síť, nikdy nezajistí její 100% pokrytí, dnes stále 23% francouzských domácností je na DTT odkázáno, neboť nemají jinou možnost příjmu.

HbbTV

Španělsko je další zemí, kde je volné televizní vysílání (FTA) přes DTT zastoupeno podílem 77% na distribučních systémech, přičemž 24% TV přijímačů je vybaveno HbbTV. Tato skutečnost vedla telekomunikační společnost Cellnex Telecom ke spolupráci společně se španělskými mediálními skupinami (veřejnoprávní RTVE, Mediaset a Atresmedia) k vytvoření platformy LOVEStv – projektu, který umožňuje divákům využívat kapacitu internetu a výhody lineárního DTT v době, kdy mají přístup k nelineárnímu obsahu a službám. LOVEStv je navržen jako otevřená platforma, která umožňuje integraci všech vysílacích stanic, které chtějí obohatit svou nabídku obsahu službou, která kombinuje výhody lineárního DTT a interaktivity poskytované technologií HbbTV. Zlepšuje tak uživatelskou zkušenost s funkcemi, jako je prohlížení obsahu posledního týdne, restartování programu, pokud již začal, nebo vylepšený EPG. Mimo jiné, tato platforma získala ocenění na letošním kongresu HbbTV v Berlíně, neboť představuje a udává směr dalšího vývoje.

UHD TV jako OTT služba

Jiný příklad využití OTT služby přes rakouský portál ORF TVthek bylo v létě vysílání v ultra HD rozlišení Mistrovství světa ve fotbale z Ruska. Sousední rakouská televize to pojala jako inovativní projekt, při kterém testovala jak spojení optikou z Moskvy, tak i začlenění vlastního studia (které je jen v HD) do výsledného UHD streamu jak s HDR (vysokým dynamickým rozsahem) s HLG (High-Log Gama) a následným převodem na HDR10, tak i s WCG (rozšířeným barevným prostorem).

Konferenční sál EBU v Ženevě během semináře (zdroj:live strem EBU)

Nový („internetový“) DVB-I standard

Standardizace lineární televize přes širokopásmové připojení je dalším krokem, kterým se budou ubírat DVB standardy. Kromě klasického šíření zemského, kabelového a satelitního, založené na DVB standardech je zájem o šíření lineárního obsahu i přes internet (IPTV) se shodným ovládáním na chytrých televizorech, i zařízeních bez DVB tuneru – tabletech, mobilech a počítačích – a bez nutnosti používat proprietárních aplikací a set-top boxů. DVB skupina proto nyní připravuje pro tyto účely jednotný standard DVB-I. Bude určen pro živou OTT distribuci a založen na DVB-DASH, ve verzi s nízkým zpožděním (LL-DASH) a s adaptivní bitovou rychlostí pro prostředí multicastu (MABR). Komerční požadavky byly schváleny a revidovány v říjnu 2018 a technická specifikace nového „internetového“ DVB standardu se očekává v polovině roku 2019. V pozdější fázi by měly být zahrnuty i další rozšířené služby, zejména hybridní jako je HbbTV.

Současné trendy v diskusích o spektru

Předpověď požadavků na mobilní data vždy překračovala realitu. Dokonce zpráva ITU-R M.2370 předpokládá exponenciální nárůst globální spotřeby dat do roku 2030, což je těžko představitelné. Tento exponenciální růst dle LS Telcom se s největší pravděpodobností zlomí v polovině dvacátých let tak, že na jednoho předplatitele bude možno počítat se 127 GB měsíčně (EU projekt NORMA). Již dnes je možno pozorovat v některých zemích (Švédsko, Singapur) stagnující nárůst požadavků na objemy dat a skutečný celosvětový nárůst je lineární. A tak je otázkou, zda požadavky na spektrum, které budou probírány na světové konferenci ITU v příštím roce, jsou opravdu nezbytné.

Předpokládané požadavky na spektrum 5G

Prozatím se počítá se startem sítí s technologií 5G v roce 2021. Ale podle některých názorů na semináři je tento předpoklad příliš optimistický a v zavádění této technologie dojde asi ke čtyřletému zpoždění.

Kmitočtové spektrum je pro provozovatele vysílání stále základem a proto televizní společnosti musí bedlivě sledovat i vývoj při přidělování kmitočtů na mezinárodní úrovni a nejlépe se přímo zapojit do probíhajících studií v rámci ITU a evropského CEPT. EBU tak již dnes má vypracovánu pozici k jednotlivým bodům agendy WRC-19. Kromě toho tato konference bude připravovat i program pro konferenci 2023, kde by mělo dojít ke zhodnocení využití celého pásma UHF 470 – 960 MHz i z hlediska efektivity využití kmitočtů.

5G sítě pro šíření lineárního i nelineárního obsahu

I když prozatím není technologie sítí 5G kompletně standardizována, probíhá v Evropě celá řada pokusů a testů, někdy i s využitím stávajících sítí 4G (LTE). Nejvíce se v těchto testech angažuje Německo s projektem 5G Today se zahrnutím vysílačů v Bavorsku a za přispění firmy Rohde&Schwarz, kterým jde o efektivitu vysílání a snižování nákladů na provoz sítě. Italská společnost RAI v údolí Aosta provozuje testovací vysílací SFN síť, která může být nakonfigurována jak na DVB-T2 tak i podle 3GPP Rel. 14 dle feMBMS. Toho bylo využito pro vysílání do přenosných

a mobilních přijímačů v otevřené testovací síti RAI Aosta Valley živého signálu přicházejícího z berlínského stadionu během Evropského mistrovství v atletice přes satelit. Až pět vysílačů bylo k dispozici současně na kanálu 53 (730 MHz) pro vhodnou síťovou konfiguraci. Výsledek: Nejmodernější mobilní technologie jsou vhodné pro distribuci obsahu a služeb veřejnoprávních médií na mobilní zařízení v infrastruktuře konvenční zemské vysílací sítě, splňující specifické vysílací požadavky, jako např. volné vysílání FTA, širokoplošné pokrytí a nákladově efektivní distribuci do mobilních zařízení.

Britská distribuční společnost se zamýšlela nad novým způsobem kmitočtového a síťového plánování pro budoucí FeMBMS sítě. Při větším výhledu do budoucnosti je nutno si uvědomit, že budoucí autonomní auta, budou schopny mít nejenom příjem rozhlasu, ale i videa. Jestliže se svět 5G bude vyvíjet tak, jak se dnes zdá a jak mnozí optimisticky předpovídají, jaká pak zůstane role optickým spojům a satelitům?

Konzumace médií se přesouvá stále více a více do mobilních služeb a distribuce z tradičního vysílání do bezdrátových sítí založených na protokolu IP. Finská společnost YLE po posledních testech v tomto měsíci konstatovala: v zásadě sítě 5G a feMBMS pracují. Ještě však zbývá hodně se toho naučit, poznat a dodělat.

Štítky