Od září, kdy jsme testovali předprodukční verzi, je tu verze konečná s upraveným jménem a s finální verzí firmwaru. Pojďme se podívat, jak přístroj zvládající české hybridní televizní vysílání nyní vypadá.

U verze předprodejní se mnoho chyb najít nedalo a jak se nyní ukazuje, v podstatě šlo zejména o vlastnosti. HbbTV tak na dané verzi firmwaru někdy pracovalo pomaleji, nebyla k dispozici multimédia a nefungovalo nahrávání. Někdy se také, po přepnutí z kanálu na kanál, automaticky objevovaly doposud skryté titulky z vysílání DVB-T/T2.

HbbTV bylo – na rozdíl od tzv. společného ovládání přes HDMI (CEC) – povoleno hned po instalaci a přístroj vedle komprese H.265/HEVC oficiálně pro DVB-T2 podporuje i H.264, což se v některých místech Česka může hodit.

K set-top boxu prodávanému momentálně za 1890 Kč také lze – za 329 Kč – dokoupit Wi-Fi adaptér pro USB (Zircon WA 160) a tudíž se vyhnout nutnosti mít k TV, resp. k STB, dotažen síťový kabel (LAN).

Zircon Air T2 byl certifikován u CRA s firmwarem verze „33.10.D6.01 (20180912_16:45:09)“ a je určen pouze pro příjem volných kanálů DVB-T/T2. Štěrbina pro přístupovou kartu, kterou vidíte na zadní straně je totiž pro Česko zablokovaná a spolu s ní bohužel i funkce přehrávání multimédií a nahrávání. To jsou jasně daná omezení o kterých byste měli před nákupem vědět.

ČTĚTE TAKÉ:

Až příliš jednoduchá instalace

Přístroj má kovovou spodní stranu se spoustou odvětrávacích otvorů a kryt z plastu s odvětráváním po stranách. Vzadu najdete kolébkový vypínač (zdroj je externí), což asi potěší mnohé a na straně přední jedno ze dvou rozhraní USB. V dodávce jsou ještě dva kabely: HDMI a A/V (audio/video) určený pro analogový výstup.

Pro správné fungování set-top boxu je třeba ještě zajistit napojení na domácí síť (LAN), resp. na internet, ať už přes Ethernet s konektorem RJ-45 nebo dokoupením zmiňované USB Wi-Fi.

Instalaci pak představuje jediná obrazovka zobrazující rovnou možnost naladit televizní a rozhlasové stanice. Ty se ukládají do oddělených seznamů od čísla 1 pro TV a od 74 pro rozhlas. Po naladění se na prvním místě v televizních kanálech překvapivě usadila Prima Comedy Central následovaná JOJ Family, taktéž na DVB-T2.

Jediná instalační obrazovka. I když nabízí Back, nic jiného k dispozici nebylo.

Cokoliv dalšího, včetně napájení antény, si musíte upravit sami po naladění kanálů, nicméně instalace automaticky proběhla v češtině. Poprat se pak musíte se standardně zapnutými titulky na některých kanálech DVB, tedy v pozemním vysílání, a to včetně DVB-T2. Například na ČT2 byly, na ČT24 už nikoli. Vypnutí je třeba zajistit manuálně a obstará ho poněkud nejasná volba v menu nastavení, části „Jazyk“ nazvaná „První jazyk titulků“.

Setřídění stanic se dělá velmi snadno buď umístěním do jednoho ze seznamů oblíbených položek, nebo fyzickým přesunutím kanálu.

Dálkový ovladač má kolem kurzorového kříže soustředěno vše důležité a tohle moc často neuvidíte. Příjemná jsou i dobře čitelná tlačítka.

Padne do ruky a má i výtečné rozložení tlačítek

O infračerveném dálkovém ovladači s vybráním na spodní straně pro ukazováček jsem se více zmiňoval už v úvodním seznámení, takže jen ve stručnosti. Jak vidíte v detailu výše, kolem OK je vše, co potřebujete nejčastěji. A kupodivu i vstup do EPG, což často neuvidíte ani u dobrých televizorů. Back (Zpět) a Exit se uplatní i v menu, jehož vyvolání je rovněž po ruce stejně, jako červené tlačítko pro vstup do hybridního televizního vysílání HbbTV. U něj si ale dejte na Back pozor k čemuž se dostaneme zanedlouho.

Prostřednictvím Menu vstoupíte nejen do nastavení set-top boxu, ale například i do úpravy pořadí naladěných stanic. Položky jsou v menu jen tři a už tady vidíte, že multimédia a také síťové aplikace zcela chybí.

OK v tuneru zobrazí seznam naladěných stanic, tlačítko OPT poslouží pouze k vyvolání nastavení videovýstupu, což je tak nějak málo (příjemné by bylo třeba vypnutí HbbTV na daném kanálu). Tři tlačítka mezi postupnou změnou stanic a hlasitostí poslouží v televizním tuneru k vyvolání informace o pořadu a práci s doprovodným zvukem a případnými titulky ve vysílání. Přepnutí typu audia a titulků je tak velmi operativní.

Jednoduché, ale přehledné EPG a HDMI (CEC)

Programová nabídka je velice jednoduchá, ale přehledná a dobře čitelná. Vždy se zobrazují pouze pořady pro aktuální stanici, jestliže přejedete na jinou, jste zároveň přepnuti i v tuneru. Obraz běží na pozadí (příliš z něj vidět není) a pracuje i zvuk. Jelikož tu není nahrávání (a ani TimeShift), tlačítko přímého nahrávání, které vidíte na dálkovém ovladači nepracuje a nepracuje ani nahrávání z EPG.

Vše si přijímač vynahrazuje zavedením HbbTV, které není třeba nikde povolovat a je k dispozici hned po instalaci. Tedy pokud máte Zircon Air připojen k internetu.

HDMI (CEC) bylo po instalaci vypnuto a mělo by nabídnout synchronizované zapnutí a vypnutí set-top boxu a televizoru. Tady ovšem záleží i na tom druhém, zda to půjde či nikoli. Například při zkoušení předprodukční zářijové verze ve spojení s televizorem LG 55UK7550 pracovalo jen částečně. Nyní – ve spojení s LG 55UK6750 (tak to prostě vyšlo) – fungovalo přes dálkový ovladač Zirconu jak zapnutí obou zařízení, tak jejich vypnutí. Pravdou ovšem je, že televizor se spouštěl neúměrně dlouho, zatímco vypnutí bylo okamžité.

Změnu jazykového doprovodu vám zajistí tlačítko Audio umístěné hned po ruce.

A jak se chová HbbTV?

Hybridní televizní vysílání jsem zkoušel na řadě u nás dostupných kanálů a jak můžete vidět níže, u aplikací jde zejména o rychlost práce (v této cenové relaci nic nového pod sluncem) a také o způsob ovládání.

  • Česká televize – Pohyb v aplikaci byl bez potíží, jen někdy trochu pomalejší. Základní lišta HbbTV nabíhala z televizního vysílání svižně, na nabídku s pořady jsem ale někdy musel čekat i patnáct sekund (to bylo ale jediné takto kritické místo). S obrazovou kvalitou ČT problém nemá, takže si někdy u pořadů můžete nastavit i Full HD a aplikace si volbu většinou pamatuje. Pokud jsem v průběhu přehrávání stiskl Stop, video se zastavilo, ale na úvodní obrazovku přehrávání pořadu neskočilo i když na pozadí bylo slyšet vysílání z tuneru. Jestliže jsem však během přehrávání zmáčkl Back, byl jsem z HbbTV odejit a ocitl se na předposledním vyvolaném televizním kanálu. Při pohybu prostřednictvím softwarového ovládání aplikace, bylo vše bez potíží.
  • Kinosvět – Pohyb v aplikaci HbbTV a přehrávání videa byl bez potíží, a to i v části Film Popular. Změna kvality tu v základu není, pohyb po nabídkách byl většinou svižný a tlačítka Stop, Exit a Back vykazovala zcela stejné chování jako u ostatních televizních stanic. Opět platí, že nejlepší je používat softwarové ovládání na obrazovce.
  • Nova – Pohyb v aplikaci, včetně přehrávání videa a fotografií, byl bez problémů, kvalita se nastavit nedá a celkově vzato je na velmi nízké úrovni, což ale není věc set-top boxu. Jakmile jsem v průběhu přehrávání videa stiskl Stop, zastavilo se, aplikace pro přehrávání ale zůstala otevřená a na pozadí bylo slyšet vysílání z tuneru. Pokud jsem zmáčkl Back, byl jsem opět z HbbTV odejit a ocitl se na předposledním kanálu. I v aplikaci HbbTV televize Nova bylo tedy zapotřebí pohybovat se prostřednictvím softwarových tlačítek na obrazovce. Pak se vše zdálo být v pořádku.
  • Óčko – Pohyb svižný a zcela bezproblémový, ale jde jen o několik zjevně pro přístroj nenáročných aplikací. Opět platilo, že je dobré řídit se softwarovým ovládáním na obrazovce, tlačítko Back spolehlivě aplikaci ukončovalo a i ostatní na tom byla stejně.
  • Prima – aplikace je obecně vzato nejpomalejší na českém trhu a má s ní problém řada set-op boxů a už i některé televizory. V tomto případě byla pomalu na stejné úrovni jako ČT. Někdy rychlejší, celkově vzato ale pomalejší i když kupodivu nijak tragicky. Pracovala změna kvality, navazování na přehrávání za reklamou, a fungovalo i přehrávání z archivu v části Program. Jinak je opět třeba se pohybovat prostřednictvím softwarových tlačítek na obrazovce a například Back (Zpět) spolehlivě aplikaci HbbTV ukončovalo.
  • Seznam.cz TV – Svižně se chovající aplikace dovolující rozumně přeskakovat reklamy (na rozdíl od Primy), což pracovalo i zde stejně, jako změna kvalita v průběhu videa a navázání na přehrávání. Jinak platí to samé jako výše.
  • Šlágr – Zde toho před koncem roku ke zkoušení moc nebylo. Pouze speciální HbbTV nabídka na pořízení CD/DVD. Nicméně Back i v tomto případě fungovalo naprosto spolehlivě.

Shrnuto – U Zircon Air T2 je dobré si v náročnějších aplikacích HbbTV, což jsou zejména ČT a hlavně FTV Prima, pamatovat, že stačí zmáčknout tlačítko jednou a pak je nutné počkat na provedení akce (většinou jen sekundy). Dálkový ovladač je naštěstí spolehlivý, takže v mém případě šlo pouze o odezvu od aplikace; k internetu jsem byl připojen ethernetovým kabelem. Při samotném přehrávání videa ale žádné problémy nikde nebyly. A chování tlačítka Back (Zpět)? Bylo stejné na všech zkoušených kanálech, takže jde zjevně o chybu přístroje, kterou by určitě chtělo odstranit.

Výborná „dálka“, pomalejší HbbTV

Největším kladem set-top boxu, vedle funkčního, i když někdy pomalejšího HbbTV (ČT a Prima), je především kvalitní a výborně čitelný dálkový ovladač a podle mého také síťový vypínač. Ale já patřím mezi ty, kteří si myslí, že by možnost fyzického oddělení od 230 V by prospěla každému výrobku.

Zmínit je třeba ještě HDMI (CEC), které má málokterý levnější set-top box, i když je třeba ho brát takové, jaké je. Tato technologie je problematická od svého vzniku a nikdy řádně nefungovala. V posledních letech, po výrazném omezení příkazové sady, je to sice o dost lepší, ale stále záleží na obou výrobcích, zda se domluví či nikoli. HDMI (CEC) je tak trochu sázkou do loterie i když v našem případě to klaplo. Byť provedení jedné z operaci trvalo dosti dlouho.

Zircon Air T2 je bez přehrávání multimédií a nahrávání, avšak nabízí dobrý obraz, kvalitní a spolehlivý dálkový ovladač jaký hned tak neuvidíte a na set-top box v dané ceně i slušně provedené HbbTV. Pokud byste chtěli lepší, resp. zejména u ČT a Primy svižnější, musíte zaplatit minimálně dvakrát tolik. Nebo sáhnout po novém televizoru zvládajícím DVB-T2/HEVC.

Hodnocení

PRO: výtečné rozložení, dobře čitelný a spolehlivý dálkový ovladač, HDMI (CEC), funkční HbbTV na všech možných domácích kanálech, ale…

PROTI: …někdy pomalejší, nestandardní chování Back (Zpět) v HbbTV, nepodporuje přehrávání multimédií, pro někoho i to, že nenahrává pořady a nenabízí žádné internetové aplikace

Štítky