Při nákupu nového televizního přijímače buďte obezřetní, ať se neošidíte o všechny možnosti, které vám nabídne druhá televizní digitalizace.

Uvažujete o koupi nového televizoru, který by vám umožnil včas a pohodlně přejít na nový typ pozemního televizního vysílání DVB-T2? I když do začátku vypínání současného vysílání ve standardu DVB-T zbývá zhruba rok a většiny domácností se dotkne až za půldruhého roku, výměnu přijímače a přechod na nové vysílání lze provést již nyní. Nepřijdete tím o žádný program, na který jste zvyklí, a naopak se vám otevře možnost přijímat více televizních stanic ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Pozemní televizní vysílání zároveň zůstává jedinou bezplatnou platformou. Při výběru nového televizoru byste si ale měli dát pozor na jeho výbavu, abyste doma nebyli nepříjemně zaskočeni. Vybrali jsme pro vás několik základních nástrojů a funkcí, jež by vaše nová televize neměla postrádat.

1. Tuner DVB-T2

Naprostá nezbytnost pro příjem nového televizního vysílání je tuner DVB-T2. Televizory vybavené tímto tunerem jsou tzv. zpětně kompatibilní, což znamená, že dokáží zpracovat nejen nové vysílání ve standardu DVB-T2, ale končící vysílání ve standardu DVB-T. S televizorem, který je vybaven tunerem DVB-T2, tedy nepřijdete o žádný program šířený z klasických televizních vysílačů, ať už je vysílaný v jakémkoli standardu. Televizory vybavené tunerem DVB-T2 jsou označeny logem tohoto standardu nebo pečetí „DVB-T2 ověřeno“ od Českých Radiokomunikací.

2. Kodek HEVC/H.265

Tuner DVB-T2 ale k bezproblémovému příjmu nového televizního vysílání nestačí. Vaše nová televize by měla mít i kodek HEVC označovaný také H.265. Jde o kompresní standard pro video, v němž se v České republice šíří televizní vysílání v DVB-T2. Bez kodeku HEVC/H.265 by vaše televize nedokázala zpracovat obraz šířený ve standardu DVB-T2. Nové programy by sice naladila, ale nabídla by vám černou obrazovku a šel by pouze zvuk. Takové televizory (naštěstí jich je mezi diváky pouze malé množství) jsou sice vybaveny tunerem DVB-T2 , ale mají v sobě kodek MPEG-4 označovaný také H.264 a pro příjem českého vysílání DVB-T2 byste k nim potřebovali přikoupit set-top box (stejně jako k televizoru, který podporuje jen DVB-T příjem).

3. „Červené tlačítko“ HbbTV

Druhá televizní digitalizace výrazně přispěje k větší vybavenosti českých domácností chytrými televizory. Jednou z nejžádanějších funkcí u těchto přijímačů je hybridní vysílání (HbbTV), jehož prostřednictvím se divák může dostat k archivu pořadů dané stanice a přehrávat si je, kdykoli má čas a chuť. Takzvané „červené tlačítko“ ale budou moci využít pouze ti diváci, kteří budou mít televizor připojený k internetu. Televizory vybavené možností příjmu hybridního vysílání jsou označeny logem HbbTV. Vyplatí se koupit přijímače, které mají nejnovější verzi HbbTV 2.0, jež umožní zpětný kanál a prostřednictvím televizoru pohodlně nakupovat.

4. HDMI a USB vstupy

V dnešní době jde spíše o samozřejmost, ale raději si zkontrolujte, kolik HDMI a USB vstupů vámi kupovaná televize obsahuje. Je to důležité kvůli různým přídavným zařízením: k televizi si můžete připojit USB flash disk nebo celé úložiště s filmy nebo hudbou, přehrávat si na ní fotografie z dovolené, vlastní videa, apod. Chytrá televize je vlastně jedno velké multimediální centrum s velkým monitorem, které se chová jako počítač. Pravda, ještě je třeba zapracovat na jeho pohodlném ovládání, ale to je jen otázka času.

5. Nezapomeňte na internet!

Pokud chcete chytrou televizi používat naplno, potřebujete k tomu kvalitní a poměrně rychlé připojení k internetu (alespoň 8 Mb/s). Bez připojení k internetu chytré funkce Smart TV nefungují a měli byste pouze drahou „hloupou“ televizi omezenou na pasivní příjem klasických televizních programů. A to by byla škoda. Pokud se rozhodnete ke koupi chytrého televizoru s operačním systémem Android TV, můžete se ještě ochránit před nástrahami internetu jako jsou klasické viry nebo vyděračský ransomware prostřednictvím specializovaného antiviru ESET Smart TV Security, který se dá stáhnout z Google Play. Základní verze je k dispozici zdarma, prémiová za roční poplatek.

Při koupi televizoru stačí zkontrolovat, zdali obsahuje tyto technologie:

Pokud nechcete hledat a ověřovat technické parametry televizoru, stačí, když si vyberete televizor se zlatým logem „DVB-T2 OVĚŘENO“.

Štítky