UVNITŘ TABULKY – Od 4. února 2020 bude možné z hlavního západočeského vysílače Krašov a domažlického Vraního vrchu naladit Českou televizi již pouze prostřednictvím nového vysílání DVB-T2.

Mistrovství světa v biatlonu v italské Antholz-Anterselvé v únoru 2020 nebo hokejový šampionát v témže roce budou muset diváci na Plzeňsku, kteří jsou zvyklí přijímat televizní signál zdarma z klasických vysílačů, sledovat již na nových televizorech nebo se set-top boxem DVB-T2. Česká televize, která bude tyto události přenášet, totiž začátkem února 2020 ukončí v Plzeňském kraji vysílání svého multiplexu 1 ve standardu DVB-T. Zájemcům o bezplatný pozemní příjem televize tak zbývá něco přes 13 měsíců na to, aby se vybavili přijímači pro televizní vysílání nové generace DVB-T2, případně si zajistili také úpravu společných televizních antén (STA).

Nejen sportovní přenosy ve Full HD zdarma

Západočeši ale na chystané změně vydělají: po přechodu k novému typu vysílání budou moci sledovat sportovní přenosy ČT ve vysokém rozlišení obrazu (Full HD). A nejen je. Veškeré programy ČT, tedy kromě ČT Sport i ČT 1, ČT 2, ČT 24, ČT Déčko a ČT art, jsou v novém vysílání dostupné výhradně ve Full HD rozlišení. Vypnutím multiplexu 1 v únoru 2020 totiž Česká televize v Plzeňském kraji zároveň ukončí vysílání ve standardním rozlišení obrazu a bude k dispozici už jen ve vysokém rozlišení. HD kvalitu postupně nabídnou i některé komerční televize. Jaké všechny programy budou takto vysílat a od kdy, zatím není jasné, protože komerční televize teprve vyjednávají smlouvy s provozovateli vysílacích sítí nové generace DVB-T2.

Toto nové vysílání ale mohou diváci z Plzně a západních Čech naladit již nyní. Probíhá souběžně s končícím vysíláním ve standardu DVB-T a kdo na něj přeladí již nyní, vyhne se stresům a shánění nového přijímače na poslední chvíli. Pro příjem DVB-T2 stačí nový přijímač, ať už jde o televizor nebo set-top box vybavený tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC, který divák připojí k anténě. Současnou nabídku televizorů tvoří již z více než 90 procent přijímače vhodné pro sledování nového vysílání. Naprostou jistotu diváci získají při koupi přijímače označeného zlatou kulatou nálepkou „DVB-T2 ověřeno“. Tyto televizory a set-top boxy prošly certifikací Českých Radiokomunikací a byly tedy fyzicky vyzkoušeny při příjmu českého vysílání DVB-T2.

DVB-T2 lze v Plzeňském kraji přijímat již nyní

Diváci, kteří žijí v bytových domech se společnou televizní anténou (STA) musí kromě koupě nového přijímače zajistit ještě úpravu STA – doplnění kanálových vložek pro vysílací kanály nových sítí DVB-T2. V Plzeňském kraji v současné době vysílají takové sítě tři. Jde o přechodové multiplexy 11, 12 a 13. První dva využívají vysílače Českých Radiokomunikací, konkrétně Krašov a domažlický Vraní vrch, třetí vysílá z plzeňské vodárny a vrchu Čerchov u Domažlic. Přechodová síť 11 obsahuje programy České televize a Českého rozhlasu a vysílá na kanálu 26. Přechodová síť 12 nabízí 18 programů komerčních televizí (všechny programy z multiplexů 2 a 3 a některé z Regionální sítě 8), Rádio Proglas a vysílá na kanálu 31. Přechodová síť 13 šíří 10 celoplošných programů komerčních televizí a několik regionálních stanic.

Souběžné vysílání dnešních sítí DVB-T a přechodových sítí DVB-T2 v Plzeňském kraji skončí v únoru až dubnu 2020. Společně s vypínáním celoplošných multiplexů 1, 2, 3 a 4 se budou přechodové sítě DVB-T2 přelaďovat na finální multiplexy nové generace. Budou se také měnit vysílací kanály DVB-T2. Ale všechno pěkně popořádku. Končící vysílání DVB-T v Plzeňském kraji vypne jako první Česká televize. Její multiplex 1 na kanálu 34 se odmlčí 4. února 2020. Programy veřejnoprávní televize bude nadále možné naladit pouze na kanálu 26 v novém standardu DVB-T2. Tento vysílají kanál je už finální, nebude se tedy překlápěním přechodových sítí do finálních multiplexů nové generace měnit. To je dobrá zpráva pro majitele a správce bytových domů, kteří ušetří za přelaďování kanálových vložek pro příjem DVB-T2.

Kdy se budou vypínat komerční televize?

Celoplošný Multiplex 2 s hlavními programy televizí Nova, Prima a Barrandov, který vysílá z Krašova a Vraního vrchu na kanálu 48, vypne toto vysílání 2. března 2020. O týden později, 9. března 2020, ukončí vysílání Přechodová síť 12, která na kanálu 31 šíří programy multiplexu 2 ve standardu DVB-T2 a 10. března 2020 ji nahradí finální síť 22, jež bude dostupná na kanálu 34 (původní kanál, na kterém dnes vysílá Česká televize svůj multiplex 1). Celoplošný multiplex 3 s programy televizí Prima, Barrandov, Óčko, Šlágr a TV Seznam ukončí vysílání z Krašova 1. dubna 2020 a z Vraního vrchu, kde vysílá minimálním výkonem, 5. dubna 2020. Na Krašově pak 2. dubna 2020 začne vysílat finální síť 23 ve standardu DVB-T2, která bude od 6. dubna 2020 dostupná také z Vraního vrchu. V obou případech na kanálu 31, kde předtím ukončí vysílání Přechodová síť 12.

A konečně celoplošný multiplex 4 s programy televize Nova, Rebel, Rebel 2 Slušnej kanál, Relax, Kinosvět, Joj family, Prima Comedy Central, ukončí vysílání z plzeňské vodárny a domažlického vrchu Čerchov na kanálech 56 a 25 v únoru 2020 (přesný termín zatím provozovatel sítě, společnost Digital Broadcasting, neurčil). Nejpozději den poté začne vysílat finální síť 24, která nahradí jak vypnutý multiplex 4, tak Přechodovou síť 13, která ukončí vysílání na kanálu 24. Tento finální multiplex bude možné naladit z plzeňské vodárny a domažlického Čerchova na kanálu 43. Zároveň půjde o jediný ze čtyř finálních kanálů DVB-T2 v Plzeňském kraji, který bude úplně nový a budou se na něj muset přelaďovat STA.

Štítky