Televizníweb.cz doplnil databázi map pokrytí přechodových sítí DVB-T2 o nové dokrývače České televize a Českých Radiokomunikací.

Kde všude v České republice lze naladit pozemní televizní vysílání nové generace DVB-T2? S blížícím se koncem roku zprovozňují operátoři tří přechodových sítí DVB-T2 poslední dokrývače a pokrytí přechodových multiplexů atakuje finální hodnoty vysoko nad 90 procent populace. Televizníweb.cz již déle než rok udržuje svoji vlastní databázi map pokrytí vysílačů a dokrývačů těchto přechodových sítí a nyní přichází s další rozsáhlou aktualizací spojenou s doplněním desítek dokrývačů přechodových sítí 11 a 12 provozovaných Českou televizí a Českými Radiokomunikacemi (CRA). Kde tedy už na letošní Vánoce můžete sledovat vysílání ve standardu DVB-T2?

Síť České televize (multiplex 11) – pro podrobné mapy klikněte

Česká televize má momentálně zprovozněno 27 základních vysílačů velkého výkonu a 45 dokrývačů (což je zhruba polovina z plánovaného počtu). Do konce roku spustí všechny dokrývače dodané CRA a většinu od dalších dodavatelů (firmy Profi-Invest a další). Pokrytí veřejnoprávní přechodové sítě, která obsahuje programy ČT 1 HD, ČT 2 HD, ČT 24 HD, ČT Sport HD, ČT Déčko HD, ČT art HD a osm stanic Českého rozhlasu, tak stoupne na 99,9 procenta obyvatel České republiky. Síť bude kopírovat pokrytí multiplexu 1, který vysílá ve standardu DVB-T a příští rok v listopadu začne vypínat svoje vysílače.

Síť Českých Radiokomunikací (multiplex 12) – pro podrobné mapy klikněte

Obsahově nejbohatší přechodovou síť 12, v níž vysílá 18 programů komerčních televizí a Rádio Proglas, lze aktuálně naladit z 26 základních vysílačů velkého výkonu a 41 dokrývačů. CRA plánují do konce roku spustit ještě 10 dokrývačů, čímž dosáhnou plného plánovaného pokrytí. Zbývá jim pouze navýšit výkon na jihočeských vysílačích Kleť a Mařský vrch, které zatím nemohou využívat plný výkon kvůli případnému rušení televizního vysílání v sousedním Bavorsku. Pokrytí sítě se blíží 99,9 procentům populace. Diváci v multiplexu naladí programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool, Prima love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Barrandov, Kino Barrandov, Barrandov Plus, Barrandov Family, Óčko, Óčko Star, Šlágr TV, Šlágr 2, TV Seznam a TV Noe.

Síť Digital Broadcasting (multiplex 13)– pro podrobné mapy klikněte

Třetí přechodový multiplex provozuje společnost Digital Broadcasting, která stojí také za celoplošným multiplexem 4 a Regionální sítí 7. Jde o sítě, v nichž vysílají menší tematické kanály skupiny Nova a do konce září i HD verze programů České televize. Digital Broadcasting využívá jiné vysílače než předchozí dvě přechodové sítě DVB-T2, což může v některých lokalitách trochu komplikovat příjem signálu, ale pokud mají diváci vyřešen příjem multiplexu 4 či Regionální sítě 7, bez problémů naladí i multiplex 13. Momentálně tato síť vysílá z 59 vysílačů velkého výkonu a dokrývačů a šíří programy Nova, Nova Cinema, Nova 2, Nova Action, Nova Gold, Prima Comedy Central HD, Joj family HD, Rebel, Relax, Kinosvět a regionálních TV Polar HD, V1 HD, rtm+ HD a Info TV Brno a Jižní Morava.

Štítky