UVNITŘ PŘESNÉ TERMÍNY – Televizní diváci v severomoravské metropoli mají půldruhého roku na to, aby si pořídili nové televizory nebo set-top boxy, případně upravili společné televizní antény.

Programy České televize budou první, které ukončí pozemní digitální vysílání ve standardu DVB-T na Ostravsku a odstartují tak přechod na DVB-T2 v severomoravské metropoli. Veřejnoprávní multiplex 1 vypne všechny tři hlavní vysílače v oblasti – Hošťálkovice, Hladnov a Lysou horu – ve stejný den 30. dubna 2020. Diváci, kteří si budou chtít zachovat pozemní příjem ČT, musí do této doby zakoupit nový televizor nebo set-top box s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC. Zpozornět by měli zejména obyvatelé bytových domů se společnými televizními anténami (STA). Ty totiž bude nutné pro příjem DVB-T2 upravit: servisní anténářské firmy do nich musí doplnit kanálové vložky pro přechodové, respektive finální sítě DVB-T2.

Přijímat nové televizní vysílání DVB-T2 přitom lze na Ostravsku již nyní. Česká televize zde v novém standardu vysílá od letošního března na kanálu 26 z vysílačů Hošťálkovice, Hladnov a Lysá hora. Veřejnoprávní Přechodová síť 11 obsahuje všech šest programů ČT ve Full HD rozlišení a osm stanic Českého rozhlasu. České Radiokomunikace spustily svoji Přechodovou síť 12 s hlavními programy komerčních televizí dokonce již v dubnu 2017. Multiplex využívá stejné vysílače jako ČT a naladit ho lze na kanálu 28. Přechodová síť 12 obsahuje 18 programů komerčních televizí. Jde o kompletní obsah celoplošných multiplexů 2 a 3, vybrané programy Regionální sítě 8 a křesťanské Rádio Proglas. Ostravská společnost Digital Broadcasting provozuje od ledna 2018 svoji Přechodovou síť 13 na kanálu 31 z vysílače v Lanové ulici. Obsahuje programy z celoplošného multiplexu 4.

Úpravy STA se vyplatí již nyní, přelaďování nebude potřeba

Všechny tři vysílací kanály, na kterých lze nyní na Ostravsku zachytit nové vysílání DVB-T2, budou zachovány i do budoucna – tedy po přepnutí přechodových sítí na finální multiplexy nové generace. Jde o síť České televize, jež zůstane na kanálu 26, dále o nástupce multiplexu 2, který ponese označení síť 22. Tento multiplex si ponechá vysílací kanál Přechodové sítě 12, tedy kanál 28. A nástupce multiplexu 3, finální síť 23, využije kanál 31, na kterém nyní funguje Přechodová síť 13. Obsah dvou „komerčních“ sítí DVB-T2 se ale po přechodu na finální vysílání oproti přechodovému multiplexu 12 změní. Zachování vysílacích kanálů ušetří peníze divákům z bytových domů, kteří nebudou muset platit za přelaďování části přechodových sítí DVB-T2 na finální multiplexy. Tato výhoda se dotkne i finální sítě 24, která nahradí celoplošný multiplex 4. Využije totiž stejný kanál, na kterém dnes multiplex 4 v Ostravě vysílá – 45.

Finálních sítí nové generace se ale diváci dočkají až po vypnutí stávajícího vysílání ve standardu DVB-T. K tomu na Ostravsku dojde od dubna do června 2020. První přijde na řadu, jak bylo řečeno výše, Česká televize, která ukončí DVB-T vysílání 30. dubna 2020. Poté bude následovat multiplex 4, který se v Ostravě odmlčí do konce května 2020 (přesný termín ještě operátor sítě neurčil). Multiplex 2 ukončí vysílání na Ostravsku 1. června 2020 a jako poslední vypne o týden později, tedy 8. června 2020, staré vysílání multiplex 3. Teprve po těchto krocích bude možné zapínat finální sítě DVB-T2 – alespoň tedy pro komerční televize.

Komerční televize budou do finálních sítí přecházet „střihem“

Veřejnoprávní ČT přechod na finální kmitočet DVB-T2 řešit nemusí, nadále zůstane na dnešním kanálu 26. Finální síť 22 odstartuje z vysílačů Hošťálkovice, Hladnov a Lysá hora 2. června 2020, tedy den poté, co na stejných vysílačích skončí multiplex 2. Finální síť 23 začne vysílat z Hošťálkovic a Hladnova 9. června 2020, den po vypnutí multiplexu 3. Finální síť 24 nemá ještě jasný termín startu z vysílače Ostrava – Lanová určen (stát by se tak mělo v průběhu května 2020), ale bude muset počkat na vypnutí multiplexu 4 na stejném vysílači, protože využije jeho původní kanál 45.

Všechny zmiňované termíny se týkají výhradně celoplošných televizních sítí. Regionální televizní multiplexy ukončí na Ostravsku vysílání dříve. Konkrétně Regionální sítě 7 a 8 by měly skončit již 30. tě 7 a 8 by měly skončit již 30. června 2019, ale Český telekomunikační úřad (ČTÚ) uvažuje o tom, že prodlouží individuální oprávnění pro vysílání těchto sítí do konce roku 2019 nebo prvního čtvrtletí 2020. Pokud by se tak stalo, regionální multiplexy by v podstatě končily v podobných nebo stejných termínech jako celostátní sítě DVB-T. Ovšem pouze v případě, že by jejich kmitočty nebyly potřeba pro přechod celoplošných multiplexů na vysílání v novém standardu. Jinak by jim ČTÚ kmitočty odebral dříve, aby regionální sítě neohrozily dodržení Technického plánu přechodu na DVB-T2.

Mapy pokrytí přechodových sítí DVB-T2 na Ostravsku:

Štítky