UVNITŘ TABULKA S PARAMETRY – Po třech měsících jsme pro vás připravili poslední aktualizaci přehledu DVB-T2 set-top boxů v tomto roce.  Změn je více než dost a nejlepší zprávou je uvedení dalších přístrojů s populárním „červeným tlačítkem“.

Na počátku října 2018 vypnula Česká televize své pozemní vysílání DVB-T ve vysokém rozlišení (HD), konkrétně vysílání v tzv. Multiplexu 1a, který tvoří pozemní Regionální sítě 7, 10 a 20. Už za rok pak začne vypínat i vysílání Multiplexu 1 a v listopadu 2019 tak skončí veškeré šíření kanálů ČT ve standardu DVB-T pro Prahu a nejbližší okolí. To pro tyto diváky znamená, že na Vánoce 2019 se bez přijímače pro DVB-T2/HEVC, tedy kompatibilního televizoru nebo set-top boxu, neobejdou. Pokud tedy nemají zajištěn příjem jinak.

Vše měsíc po měsíci vidíte v harmonogramu vypínání hlavních vysílačů DVB-T v Česku, kde je například řeč i o vysílači Cukrák. Úplný odchod od současného DVB-T se ale přibližuje i v dalších lokalitách a operátoři tak spouštějí nové a nové vysílače a dokrývače pro nástupnické DVB-T2/HEVC.

Na počátku listopadu 2018 je spustila i společnost Digital Broadcasting, které do úplného pokrytí republiky zbývá zprovoznit šest vysílačů a dokrývačů, zejména na Liberecku a ve středních Čechách. V listopadu byla rovněž posílena Přechodová síť 12 Českých Radiokomunikací, která se dočkala posledních dvou základních vysílačů DVB-T2 a zvýšila pokrytí na 99,6 %.

Jak vidíte, nutnost být kompatibilní, pokud tedy chcete přijímat bezplatné pozemní televizní vysílání, už pomalu začíná být akutní. Jestliže jste si jisti, že váš televizor nevyhoví (potvrdit si to můžete i v našem článku) a nechcete si pořizovat nový, budete potřebovat set-top box. Podívejme se tedy na letos poslední aktualizaci našeho přehledu levných STB pro DVB-T2/HEVC v ceně do 2000 Kč. Najdete v něm skoro sedm desítek přístrojů, doplněné parametry a upravené ceny a mimo jiné také několik nových přijímačů kompatibilních s populárním červeným tlačítkem, tedy s hybridním televizním vysíláním HbbTV.

ČTĚTE TAKÉ:

Certifikované přístroje jsou spolehlivou volbou

O stavu prodeje set-top boxů kompatibilních s českým DVB-T2/HEVC, resp. o doprodeji výrobků zcela nekompatibilních, jsem se zmiňoval v předposledním přehledu. Situace se od té doby příliš nezměnila, takže si při nákupu stále dávejte pozor. Rada jak nenarazit je tudíž stejná: nebojte se specializovaných prodejců, kteří se v problematice často lépe vyznají a pokud chcete mít naprostou jistotu, orientujte se na certifikované výrobky označené logem „DVB-T2 ověřeno“. V jejich případě České Radiokomunikace (CRA) ve spolupráci s výrobci, resp. s dovozci, zařízení prověří nejen co do funkčnosti příjmu a zpracování signálu DVB-T2, ale ověří například i funkci zvukového výstupu, práci EPG či třeba teletextu.

Testů je celá řada a pokud zařízení projde, obdrží společně s certifikátem i výše zmiňované logo. V přehledové tabulce ke stažení, kterou najdete na konci článku, pak vidíte i sloupec „certifikace u CRA“.

AB CryptoBox 702T je na rozdíl od kombinovaného modelu 752HD Combo DVB-T2/S2/C určen čistě pro příjem DVB-T/C a DVB-T2/HEVC. Má podporovat i přístup na síťová multimédia.

Další články a testy set-top boxů na Televizním webu

Jak číst tabulku

Jak už bylo řečeno, pokud váš zájem míří jen na set-top boxy s logem „DVB-T2 ověřeno“, stačí si projít třetí sloupec tabulky. Prakticky aktuální – až na drobné změny – je také náš poslední „Přehled certifikovaných set-top-boxů pro české DVB-T2“ z 19. listopadu 2018. V něm také najdete verzi firmwaru s níž byl přístroj u CRA prověřován a mějte na paměti, že certifikace platí jen a pouze pro ni.

V dalším sloupci tabulky narazíte na „tunery“ a jak vidíte, vedle základních modelů s DVB-T a DVB-T2/HEVC je tu už i větší množství přístrojů kombinovaných s DVB-S/S2. V tabulce jsou jen vybrané, protože se u nich poměrně těžko zjišťuje kompatibilita s kodekem H.265/HEVC.

Bod „příjem (rozlišení)“ je zřejmý a možná až na dva přístroje DI-Way (nezjištěno s určitostí, údaj chybí i na oficiálních stránkách), tu zařízení pro jiný příjem než v maximálně Full HD ani nejsou. Pokud výrobce či prodejce udal navíc ještě režim (1080p nebo 1080i) najdete ho zde také.

Položka „PCMCIA (CI+)“ znamená jednak přesně to, co říká, tedy mechaniku pro adaptér přístupové karty, některé výrobky ale mohou být vybaveny také štěrbinou do které rovnou zasunete kartu, nebo obojím. Většina STB je však určena pro příjem volných stanic šířených přes DVB-T/T2.

U bodu „některé funkce“ jsou někdy uvedena multimédia, jindy nikoli, ale to neznamená, že nejsou k dispozici. Drtivá většina set-top boxů alespoň něco přehraje, u některých ale tento údaj nemá smysl, jako například u Tesla Proxy T2. Ne vždy je také u výrobků uváděno EPG. To ale mají snad opravdu všechny. Alespoň v nějaké podobě.

Co se týče aplikací u set-top boxů připojitelných na internet, od těch si mnoho neslibujte. Zpravidla jsou zcela jednoduché až primitivní. A i když typicky internetová rádia mohou být hodně zajímavou aplikací vždy se ptejte, zda jdou přidat vlastní stanice. Většina, či spíše drtivá většina přístrojů právě tohle neumí a aplikace navíc není lokalizována, tzn. že v ní nejsou naše místní rádia.

Stejně (ne-li hůře) jste na tom v případě přehrávání síťových multimédiích přes DLNA. Drtivá většina přístrojů s připojením do domácí sítě tohle nezvládne a pokud jsem na tuto funkci narazil, najdete ji v poznámce.

Všechny standardní set-top boxy jsou vybaveny HDMI, jestliže potřebujete klasický SCART najdete ho zde také. Doporučuji si to ale vždy ověřit, na což stačí pohled na zadní stranu přístroje.

Pokud jde o napájení, většina set-top boxů ho má externí, jestliže ale vyžadujete zabudovaný síťový zdroj, popřípadě vypínač pro fyzické oddělení od 230 V, naleznete v přehledu i takovéto kousky. Například u obou Emosů…

Amiko HD 8275+ pro DVB-T2/HEVC nabízí i podporu pro příjem placených kanálů.

Skoro 70 set-top boxů a čtyři s HbbTV…

Od poslední přehledu z počátku září byl ukončen prodej několika přístrojů, jako například Opticum Lion HD 265. Hodně je jich tu ale nových a zejména se to týká výrobků značky Amiko. Mimochodem i když jsme v cenové relaci do 2000 Kč, zajímavý pro někoho z vás může být i TechniSat DigiPal T2 DVR, DVB-T2, jehož cena momentálně klesla na asi 2200 Kč. Vedle toho se objevují nové kombinované set-top boxy se čtečkami karet a také přístroje se čtečkou karet vybavené pouze tunerem pro pozemní, případně kabelový příjem. Jako Amiko HD 8275+ (1460 Kč), které má mechaniku PCMCIA (CI+) i čtečku karet Conax.

Pokud u televizoru bojujete s místem, řešením mohou být Sencor SDB 550T, TeleSystem TS6810 T2 HEVC Stealth nebo Fuba ODE8510 T2 Stealth. Novinkou určenou pro příjem DVB-T2 v počítači je pak Tesla Duplex T2 (1290 Kč).

Podstatné změny nastaly i u přístrojů vybavených „červeným tlačítkem“ HbbTV. Zatímco v posledním přehledu byla Alma iHD s HbbTV (1590 Kč) pomalu osamoceným průkopníkem, nyní je tu i plnohodnotný Zircon Air T2 (1890 Kč). Ten už má hotový firmware a je už také u CRA pro příjem nového pozemního vysílacího standardu certifikován.

Dalším přístrojem, který je už k dispozici s HbbTV je Amiko Viper T2/C (1790 Kč) a čtvrtým a posledním – v cenové relaci do 2000 Kč – nedávno testovaný Humax Nano T2 (1990 Kč). Pokud se podíváte na recenze, uvidíte sice nějaká ta omezení u všech, ale za danou cenu…

Zircon Air (1890 Kč), nebo také Zircon Air T2, je už finalizován a pro příjem DVB-T2/HEVC i certifikován. Tím nejdůležitějším prvkem výbavy je u něj HbbTV.

Přehled set-top boxů do 2000 Kč podporujících příjem v DVB-T2/HEVC – prosinec 2018 (k 6. 12. 2018)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla 6. prosince 2018. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku na českém trhu, ale pokud o nějakém set-top boxu vyhovujícím parametrům víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Štítky