Co by měl splňovat set-top box pro příjem pozemního digitálního televizního vysílání nové generace DVB-T2? Od konce příštího roku se bez něj již neobejdete.

Postupný přechod na nový typ pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2 vyvolává dilema u mnoha diváků, kteří si v posledních deseti letech pořídili nový televizor a nechtějí se ho jen tak zbavovat. Přijímač sice neobsahuje tuner DVB-T2, ale jinak je plně funkční a divák je na něj zvyklý. Jak takovou situaci řešit a nepřijít o možnost bezplatného přijmu televizního vysílání i po vypnutí vysílačů DVB-T? Nejjednodušší možností je koupě set-top boxu s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC, který se zapojí mezi anténu a televizor. Je to sice poměrně jednoduchá záležitost, na druhou stranu samotný výběr set-top boxu nemusí být zase tak triviální. Proto jsme pro vás připravili přehled, co by neměl takový set-top-box DVB-T2 rozhodně postrádat.

ČTĚTE TAKÉ:

1. Tuner DVB-T2

Naprostá nezbytnost pro příjem nového televizního vysílání je tuner DVB-T2. Set-top boxy vybavené tímto tunerem jsou tzv. zpětně kompatibilní, což znamená, že dokáží zpracovat nejen nové vysílání ve standardu DVB-T2, ale končící vysílání ve standardu DVB-T. Se set-top boxem, který je vybaven tunerem DVB-T2, tedy nepřijdete o žádný program šířený z klasických televizních vysílačů, ať už je vysílaný v jakémkoli standardu. Set-top boxy, ale i televizory vybavené tunerem DVB-T2 jsou označeny logem tohoto standardu nebo pečetí „DVB-T2 ověřeno“ od Českých Radiokomunikací. Jejich seznam najdete na webu www.dvbt2overeno.cz, kde je pravidelně doplňován o nově testované přijímače.

2. Kodek HEVC/H.265

Tuner DVB-T2 ale k bezproblémovému příjmu nového televizního vysílání nestačí. Set-top box by měl být vybaven i kodekem HEVC označovaným také H.265. Jde o kompresní standard pro video, v němž se v České republice šíří televizní vysílání v DVB-T2. Bez kodeku HEVC/H.265 by váš set-top box nedokázal zpracovat obraz šířený ve standardu DVB-T2. Nové programy by sice naladil, ale nabídl by vám černou obrazovku a šel by pouze zvuk. Takové set-top boxy (naštěstí jich je mezi diváky pouze malé množství) jsou sice vybaveny tunerem DVB-T2 , ale mají v sobě kodek MPEG-4 označovaný také H.264 a pro příjem českého vysílání DVB-T2 jsou nepoužitelné.

3. SCART a HDMI výstup

Mezi naprosto základní výbavu set-top boxu by měly patřit SCART nebo HDMI výstupy. Záleží na tom, jaké výstupy má váš televizor, s nímž budete set-top box propojovat. HDMI patří v současné době mezi základní výbavu televizorů, ale pokud máte přijímač starší výroby, může mít pouze SCART. Před koupí set-top boxu pro příjem vysílání DVB-T2 se tedy nejprve ujistěte, jaký výstup váš televizor má a jak by tedy měl být box vybaven. U některých přijímačů není SCART nebo HDMI kabel součástí výbavy a budete si jej muset dokoupit individuálně.

4. Další HDMI a USB výstupy

V dnešní době jde spíše o samozřejmost, ale raději si zkontrolujte zdali je set-top box vybaven správnými konektory. Je to důležité kvůli různým přídavným zařízením: k boxu si můžete připojit USB flash disk nebo celé úložiště s filmy nebo hudbou, přehrávat si na něm fotografie z dovolené, vlastní videa, apod. Chytrý, resp. multimediální set-top box je vlastně jedno velké multimediální centrum s velkým monitorem, které se chová jako počítač. Cena těchto pokročilejších set-top boxů je sice o trochu vyšší, ale rozhodně ne tak jako u nové chytré televize. Multimediální box přitom dokáže udělat chytrou televizi i z té „hloupé“. Ceny základních set top boxů začínají na částce okolo 500 Kč.

5. „Červené tlačítko“ HbbTV

Druhá televizní digitalizace výrazně přispěje k větší vybavenosti českých domácností chytrými televizory. Diváci, kteří si nechtějí rovnou kupovat nový televizor a chtějí využít výhod Smart TV, mohou vsadit na multimediální set-top box. Jednou z nejžádanějších funkcí u těchto přijímačů je hybridní vysílání (HbbTV), jehož prostřednictvím se divák může dostat k archivu pořadů dané stanice a přehrávat si je, kdykoli má čas a chuť. Takzvané „červené tlačítko“ ale budou moci využít pouze ti diváci, kteří budou mít přijímač připojený k internetu. Set-top boxy vybavené možností příjmu hybridního vysílání jsou označeny logem HbbTV. Na českém trhu je jich menší množství, v současné době jde asi o čtyři modely. Jejich cena je vyšší než u základních set-top boxů pro příjem DVB-T2. Nákupem set-top boxu s podporou HbbTV však získáte zdarma přístup k řadě služeb, které jsou podobné jako v případě placených služeb typu IPTV. Ceny set-top boxů s podporou HbbTV začínají na 2 000 Kč.

6. Nezapomeňte na internet!

Pokud chcete multimediální set-top box používat naplno, potřebujete k tomu kvalitní a poměrně rychlé připojení k internetu (alespoň 8 Mb/s). Bez připojení k internetu chytré funkce boxu nefungují a měli byste pouze drahý „hloupý“ přijímač omezený na pasivní příjem klasických televizních programů. A to by byla škoda. Pokud se rozhodnete ke koupi boxu s operačním systémem Android TV, můžete se ještě ochránit před nástrahami internetu jako jsou klasické viry nebo vyděračský ransomware prostřednictvím specializovaného antiviru ESET Smart TV Security, který se dá stáhnout z Google Play. Základní verze je k dispozici zdarma, prémiová za roční poplatek.