Již nyní můžete z vysílačů Trutnov – Černá hora, Hradec Králové – Chlum a Ústí nad Orlicí – Andrlův chlum přijímat stejné televizní programy v novém vysílacím standardu DVB-T2.

Televizní diváci na Královéhradecku a Trutnovsku budou po Praze a středních Čechách první, jichž se v lednu 2020 dotkne vypínání televizních vysílačů v končícím standardu DVB-T. Pokud si chtějí zachovat jediný bezplatný způsob příjmu televizního signálu, na přechod k novému typu vysílání DVB-T2 jim tedy zbývá zhruba rok. 7. ledna 2020 totiž z krkonošského vysílače Černá hora přestane vysílat veřejnoprávní multiplex 1 České televize a domácnosti závislé na pozemním televizním signálu, které si do té doby nepořídí set-top box s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC, případně úplně nový televizor, o programy ČT přijdou. Diváci z bytových domů, kteří používají společné televizní antény (STA), navíc musí včas zajistit úpravu STA – doplnění kanálových vložek pro frekvence, na nichž vysílají sítě DVB-T2.

DVB-T2 můžete naladit již nyní

Nové vysílání České televize ve standardu DVB-T2 lze z Černé hory naladit již od letošního května na kanálu 26 (jde o veřejnoprávní Přechodovou síť 11). Oproti multiplexu 1 nabízí kompletní programovou nabídku veřejnoprávní televize ve vysokém rozlišení obrazu, konkrétně v kvalitě Full HD. Navíc stejně jako multiplex 1 šíří i osm stanic Českého rozhlasu (celoplošné okruhy a speciální digitální stanice). Stejný vysílač začal již v říjnu 2017 šířit signál Přechodové sítě 12, jež nabízí v DVB-T2 všechny hlavní programy komerčních televizí. Celkem jde o 18 stanic, které vysílají na kanálu 28. Do Přechodové sítě 12 jsou kompletně „překlopeny“ televize z celoplošných multiplexů 2 a 3 a také některé programy z Regionální sítě 8, která jinam pokrývá pouze krajská města.

Královéhradecko a Ústeckoorlicko je pokryto také signálem Přechodové sítě 13, jež zajišťuje vysílání DVB-T2 pro programy z celoplošného multiplexu 4. Naladit ji lze na kanálu 24 z vysílačů Hradec Králové – Chlum a Ústí nad Orlicí – Andrlův chlum. Tento přechodový multiplex šíří některé komerční televize v HD kvalitě, konkrétně Joj Family HD, Prima Comedy Central HD, Polar TV HD a V1 HD. Slouží také k vysílání regionálních televizí v novém standardu DVB-T2. Celkem tak lze na území východních Čech naladit v novém vysílání již 33 televizních programů, přičemž diváci s individuálními pokojovými nebo venkovními anténami nepotřebují tyto antény pro příjem signálu DVB-T2 nijak upravovat nebo přesměrovávat. Stačí, když si pořídí set-top box DVB-T2/HEVC, který propojí mezi anténním výstupem a televizorem, případně si koupí zcela novou televizi.

Jak vybrat správnou televizi nebo set-top box?

Vhodné přijímače pro nový typ vysílání jsou označeny zlatou samolepkou „DVB-T2 ověřeno“. Jde o televizory a set-top boxy, které prošly certifikací Českých Radiokomunikací, byly tedy v reálu ověřeny, že skutečně dokáží přijímat signál českých sítí DVB-T2. Jejich seznam můžete najít na webu www.dvbt2overeno.cz, kde je pravidelně aktualizován a doplňován o nově testovaná zařízení. Nový televizor nebo set-top box dokáže naladit nejen pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2, ale i staré vysílání ve standardu DVB-T. Divák tak rozhodně nemůže přijít o žádný program, na který je zvyklý. Pokud se vybaví novým přijímačem již nyní, předejde stresům v době, kdy se bude blížit vypínání televizních vysílačů DVB-T.

Dostatečně dlouho dopředu by se měli připravit zejména obyvatelé bytových domů, kteří používají STA. Úpravy antén musí provádět profesionální servisní společnosti, které čeká obrovský nával zakázek. Pokud majitel nebo správce domu nebude myslet na úpravu STA včas, může se stát, že anténářská firma bude mít čas až několik dní či týdnů po vypnutí vysílačů DVB-T a domácnosti v daném domě zůstanou bez televizního signálu. Úprava STA přitom není z hlediska servisních firem nic složitého: pouze se doplní kanálové vložky pro konkrétní vysílací kanály, na nichž fungují nové sítě DVB-T2. V současné době tedy kanálové vložky pro kanály 24, 26 a 28. Po vypnutí současného vysílání DVB-T se ze tří přechodových sítí DVB-T2 stanou čtyři finální multiplexy nové generace, u nichž se částečně změní vysílací kanály. Bude tedy znovu nutná úprava STA – přeladění kanálových vložek.

Kdy přesně bude končit vysílání DVB-T?

Finální stav bude takový, že Česká televize bude ve východních Čechách vysílat na kanálu 26 (tedy na stejném, jako dnes funguje její přechodová síť DVB-T2), multiplex 2 změněný na finální síť 22 na kanálu 28 (na stejném, který dnes využívá Přechodová síť 12 s hlavními komerčními programy v DVB-T2), multiplex 3 změněný na finální síť 23 na novém kanálu 31 a multiplex 4 změněný na finální síť 24 na kanálu 45, na němž nyní vysílá multiplex 4 v DVB-T (ani v tomto případě tedy nebude nutné pořizovat novou kanálovou vložku pro STA). Definitivní multiplexy DVB-T2 se budou zapínat až po vypnutí vysílání ve standardu DVB-T. Termíny budou rozdílné podle té které vysílací sítě a určuje je Technický plán přechodu na DVB-T2, který loni v létě schválila vláda.

A kdy tedy dojde k vypínání stávajícího televizního vysílání DVB-T v severní části východních Čech, tedy na Královéhradecku, Trutnovsku a Ústeckoorlicku? Jak již bylo řečeno výše, Česká televize svůj multiplex 1, který vysílá na kanálu 40 z vysílače Černá hora, vypne 7. ledna 2020 (nadále ale bude pokračovat z dalšího východočeského vysílače Pardubice – Krásné). Multiplex 2 s hlavními programy televizní Nova, Prima a Barrandov ukončí vysílání na kanálu 38 z Černé hory 12. února 2020. Multiplex 3 se na kanálu 60 ze stejného vysílače odmlčí 28. dubna 2020. Multiplex 4 má ukončit vysílání na kanálu 45 z vysílačů Hradec Králové – Chlum a Ústí nad Orlicí – Andrlův chlum nejpozději do konce dubna 2020. Do června téhož roku by měly skončit i všechny dokrývače DVB-T ve východních Čechách.

Štítky