Digital Broadcasting vnímá DVB-T2 primárně jako bezplatnou televizní platformu, prohlásil majitel a jednatel firmy v rozhovoru pro server DigiZone.cz.

Pozemní digitální televizní vysílání bude i po přechodu na standard DVB-T2 pro diváky bezplatné. Slibuje to Radim Pařízek, jednatel a majitel společnosti Digital Broadcasting, která je provozovatelem celoplošného multiplexu 4 ve standardu DVB-T a Přechodové sítě 13 ve standardu DVB-T2. „DVB-T2 jsme pojali primárně jako bezplatnou platformu a chceme ji takovou i udržet,“ uvedl Pařízek v rozhovoru pro server DigiZone.cz. Podle jeho slov je to Je zásadní faktor, který dokáže udržet vysokou penetraci zemského vysílání v českých domácnostech.

Podle Pařízka však diváci v budoucnu budou spíše využívat mix různých vysílacích platforem. „Budou se na něm také podílet jak nové LTE a 5G sítě, tak satelitní a kabeloví operátoři, což se už v podstatě děje. Dnes jsou domácnosti využívající jen jednu platformu pro příjem, ale jsou i domácnosti, které využívají různé platformy pro hlavní televizi a jiné pro další zobrazovače v domácnosti. Jedná se o přirozený vývoj, jakým způsobem se diváci dostávají k televiznímu vysílání,“ míní šéf Digital Broadcasting. Rozhodnutí o případném zpoplatnění obsahu v DVB-T2 záleží podle Pařízka na provozovatelích vysílání, stejně jako fakt, zda budou terestricky vysílat v HD kvalitě.

Operátor plánuje podle Pařízka v letošním roce pokrýt Přechodovou sítí 13 ještě tři lokality. „Zatím jsme nezahájili provoz PS 13 z lokality Jáchymov–Klínovec, kterou můžeme spustit až při přechodu na finální Multiplex 24. Dále naši subdodavatelé v lokalitách Adamov a Holoubkov ještě nemají přechodovou síť DVB-T2 v provozu. O jejich spuštění v současné době jednáme. A budeme se snažit dokrýt ještě některé další lokality,“ upřesnil Pařízek pro DigiZone.cz.

Štítky