UVNITŘ FOTO – Pilotní verze rozhlasového HbbTV vznikla ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi a zaměřuje se na obsah Rádia Wave pro mladé. Zachytit lze zatím pouze ve veřejnoprávním multiplexu 1 ve standardu DVB-T, nikoli v DVB-T2.

Nejen televizní stanice, ale už i Český rozhlas vstoupil do hybridního vysílání označovaného zkratkou HbbTV. Na chytrých televizorech vybavených HbbTV lze ode dneška naladit první rozhlasovou aplikaci zaměřenou na Rádio Wave. Umožňuje poslech pořadů z audioarchivu stanice i živé vysílání, informovaly České Radiokomunikace (CRA), které se na vývoji aplikace podílely. Český rozhlas využil podobně jako televize Prima, Nova, Óčko, Seznam TV, Šlágr TV a Retro TV technické řešení HbbTV Manager od CRA. Do budoucna se počítá rozšíření této aplikace i o stanice Českého rozhlasu.

Hybridní televizní vysílání HbbTV je v Česku již velmi rozšířené, podle údajů z roku 2018 využívají tzv. červené tlačítko v rámci vysílání televizních stanic již více než dva miliony českých diváků. „Podle průzkumu, který jsme realizovali v rámci přípravy HbbTV projektu, Český rozhlas skrze televizi každý měsíc pravidelně poslouchají desetitisíce našich posluchačů,“ říká Jiří Malina, ředitel Nových médií Českého rozhlasu. „Jsme rádi, že můžeme rozvíjet distribuci našeho vysílání tam, kde o to mají posluchači evidentní zájem. Například britskou BBC poslouchá pomocí televize okolo pěti procent posluchačů,“ dodává Malina.

„HbbTV je trendem konzumace audiovizuálního obsahu posledních letech. Televizi, kterou lze připojit k internetu a která podporuje HbbTV, bude mít v nejbližší době téměř každá česká domácnost. Penetrace těchto televizí velmi úzce souvisí s příchodem nového standardu pozemního digitálního vysílání DVB-T2. V rámci naší certifikace DVB-T2 přijímačů je podpora HbbTV podmínkou pro udělení certifikátu DVB-T2 ověřeno. Diváci mají díky HbbTV možnost sledovat další obsah vedle klasického lineárního vysílání a myslíme si, že i v případě rozhlasového vysílání, které se rovněž digitalizuje a modernizuje, má tato platforma své místo,“ říká Martin Gebauer, generální ředitel CRA.

Služba CRA HbbTV manager je určena provozovatelům obsahu. Umožňuje kompletní řízení HbbTV prostoru, včetně přidávání HbbTV aplikací, nastavování vzhledu rozcestníku, ale i řízení zobrazování „červeného tlačítka“ na TV obrazovce. Zcela unikátní je pak možnost přesné časové synchronizace zobrazování červeného tlačítka s lineárním vysíláním v řádu milisekund, a to pro veškeré distribuční sítě (pozemní vysílací platforma, satelitní příjem, kabelová televize atd.).

Štítky