UVNITŘ TABULKA: Podmínky pro zařazení do přehledu splnilo kolem padesáti přijímačů, ale na úplnost si nehrajeme. Současná nabídka je navíc hodně nepřehledná a technická data si někdy i protiřečí.

O DAB/DAB+ toho bylo na Televizním webu napsáno už dost a doplňkové informace najdete například v článku „Přehled nejlevnějších digitálních rádií do 1 500 Kč“. Tady to tudíž vezmeme trochu jinak a podíváme se na digitální rozhlasové přijímače skrz jejich prodej.

Velké české elektronické obchody na tom v tomto ohledu nejsou právě nejlépe. Na Alze kategorie v nabídce na položce „Foto Audio Video“ zcela chybí, takže pokud nevíte, že musíte nejprve kliknout přímo na ni a nikoli do nabídky zobrazovaného menu, pomůže asi jen vyhledávání (proč nejsou nabídky stejné, netuším). Na Mallu jsem naštěstí kategorii našel, ale zatímco v položce Rádia lze vybrat pouze ty s tunerem DAB/DAB+, v kategorii Radiobudíky volba chybí, což je ale vcelku obvyklé i jinde. Špatně to nemá udělané například ani Euronics, bohužel si tu pro změnu nelze zvolit libovolnou cenovou relaci, což je dlouhodobý problém tohoto obchodu. Asi nejpohodlnější je tak nákup přijímače digitálního rozhlasu u CZC. V položce „TV, video, audio“ je v následující části Audio volba Rádia a v ní najdete vše potřebné pod jednou střechou. A protože má CZC zařazeno i „Podrobné filtrování“, můžete si snadno vybrat druh tuneru, který požadujete.

Karcher DAB 5000 pro FM i DAB. Zajímavě ale vypadá i u nás neprodávaná kombinace Karcher DAB 4500CD.

Škoda, že jsem nikde nenarazil na obecný výběr DAB/DAB+ přes celou kategorii rozhlasových přijímačů, který by je vypsal napříč segmenty, včetně třeba internetových rádií. Na trochu sofistikovanější nákup si tak zjevně musíme ještě počkat. Digitální rozhlas se však teprve rozjíždí…

K TÉMATU:

Pár poznatků

Pro zařazení do našeho přehledu musel být přijímač vybaven tunerem pro analogové FM/VKV a digitální DAB/DAB+. Pokud nabízel pouze příjem internetových stanic, zařazen nebyl. Z přehledu jsou rovněž vyjmuta autorádia s DAB, která jsou na zcela jiné povídání i když například Pioneer MVH-S210DAB by se do zvolené cenové relace pohodlně vešel.

Do zvolené cenové relace se nám vešly přijímače všech druhů, a to dokonce i s příjmem rozhlasu přes internet. Jsou tu ale například i kombinace CD/rádio a za pozornost stojí třeba AEG SR 4370 (2990 Kč), které ještě navíc umí i muziku přes USB.

Kategorii retro přijímačů pak zastupuje třeba Roadstar HRA-1300DAB+, či dobře vybavený AEG NDR 4378 DAB+ (2399 Kč) zvládající přehrávání hudby přes USB i Bluetooth.

Pozor si ale dejte, pokud vyžadujete rádio s českým prostředím, čímž myslím zejména češtinu v menu. Důkladně si to ověřte, protože vám tento požadavek splní spíše menšina přijímačů (v tabulce je z důvodu nespolehlivosti údajů neuvádím). Například i u Technisatu, který už má menu nastavení a funkcí v češtině, nemusí některé starší výrobky tomuto požadavku vyhovovat. Podle údajů dovozce Omko to bylo vidět u Technisat DigitRadio 210. Mějte také na paměti, že ne každý prodejce je natolik solidní, aby to u stránky produktu zmínil. Pozor rovněž na absenci české, případně anglické příručky, což jsem zaznamenal v diskusi u některých přijímačů (např. Dual) s tím, že v krabici s u nás zakoupeným zbožím byla pouze němčina. Na některých webech také narazíte na perly typu „DAB je nový formát digitálního rádia, pomocí kterého můžete poslouchat křišťálově čistý zvuk v CD kvalitě…“ (Conrad).

A ještě faktická poznámka: Data do tabulky jsou opět vytvářena tak, že pokud byl produkt k dispozici na oficiální webové stránce výrobce, je těmto údajům vždy dávána přednost před těmi, která jsou na stránce dovozce či prodejce. Jedinou výjimku představují testované produkty u nichž mám údaje ověřeny osobně. V tomto případě jde ale jen o

 

Jak číst tabulku

Položka „tunery a předvolby“ (počet paměťových pozic pro uložení stanic) je sice jasná, ne vždy se ale data podařilo spolehlivě dohledat. Tam kde u FM/VKV nebylo uvedeno RDS, a údaj jsem nenašel ani na stránkách výrobce, ho v tabulce raději neuvádím. To ale pochopitelně neznamená, že ho přijímač nemá.

V části „displej“ se ukázalo jako nejschůdnější uvádět počet řádků LCD (těch hlavních), jestliže bylo uvedeno rozlišení, najdete ho tu také stejně jako úhlopříčku ve formě „LCD, 6,1 cm“. Pokud byl uveden pouze rozměr displeje, je tu ve tvaru „LCD, 33 x 17 mm“.

Bod „zesilovač“ je poměrně často nevyplněn, protože jsem kolikrát nedohledal ani tak prostý údaj v podobě výkonu, natož třeba zkreslení.

U položky „napájení; doba provozu (repro)“ najdete jeho druh, pokud jde o 230 V naprostá většina přijímačů je vybavena externím zdrojem, takže bylo zbytečné sem údaj dopisovat. Pokud byl uveden typ baterie, či akumulátoru, najdete ho právě zde. Tentokráte jsem z časových důvodů zcela vypustil údaj o klasickém síťovém vypínači, který se navíc velmi špatně ověřoval. Co bylo uvedeno opravdu málokdy, byla doba provozu při práci na baterie. Pokud je udána, týká se (jestliže není uvedeno jinak) provozu s reproduktorem. Při použití sluchátek ji však můžete výrazně prodloužit.

U bodu „vstupy/výstupy“ není moc co řešit, protože obvykle tu najdete jen sluchátka, případně audio vstup či/a výstup. Někdy je tu ale i USB u kterého je, pokud to bylo uvedeno, zapsán i účel, například dobíjení či aktualizace firmwaru. Obsáhlejší sadu rozhraní najdete v podstatě jen u internetových přijímačů jako je například výborný Silvercrest SIRD 14 D1 (přečtěte si jeho test).

Posledním bodem je „poznámka“ ve které je řada různých údajů, včetně funkcí přístroje, jako třeba automatické vypnutí přijímače po nastavené době (Sleep – Spánek) či budík. Najdete tu ale také například údaj o případném ovládání přístroje přes mobilní aplikaci, počtu tlačítek přímé volby pro uložené stanice či spotřebu v pohotovostním režimu (pokud byla výjimečně nízká a byla uvedena).

Tabulka ke stažení – Přehled přijímačů pro DAB/DAB+, 1500 – 3000 Kč (PDF)

tabulka – přehled DAB 1500-3000 Kč

Štítky