UVNITŘ TABULKY – Multiplex 4 bude na Jáchymovsku přecházet na nový standard DVB-T2 „střihem“, Přechodová síť 13 z Klínovce vysílat nebude.

Necelých 13 měsíců zbývá televizním divákům v Karlovarském kraji na to, aby si pořídili nový televizor nebo set-top box pro příjem pozemního digitálního televizního vysílání nové generace DVB-T2. Jedině tak si zachovají bezplatný příjem televizního vysílání, které bude v únoru a březnu 2020 ve stávajícím standardu DVB-T končit. Jako první jej na Karlovarsku vypne Česká televize, a to 12. února 2020. Do konce téhož měsíce se odmlčí i celoplošný multiplex 4 s programy televizí Nova, stanicemi Relax, Rebel, Rebel 2 Slušnej kanál, Prima Comedy Central a Joj family. 16. března 2020 se odmlčí multiplex 2 s hlavními kanály Novy, Primy a TV Barrandov a do 30. června 2020 skončí vysílání multiplexu 3 s tematickými programy Primy, Barrandova, Óčka, Šlágr TV, TV Noe a TV Seznam.

K vypínání současného vysílání DVB-T dochází kvůli uvolňování pásma 700 MHz pro potřeby mobilních operátorů a jejich nových sítí pro datové a hlasové služby 5G. Televizní sítě přijdou o třetinu kmitočtů a budou muset přejít na nový, efektivnější vysílací standard, aby byl zachován současný rozsah programové nabídky a do pozemního vysílání mohli vstoupit i noví hráči. Nové vysílání DVB-T2 přitom lze v Karlovarském kraji naladit již nyní. Vysílají zde tři přechodové sítě DVB-T2, které obsahují programy z celoplošných multiplexů 1, 2, 3, 4 a některých regionálních sítí DVB-T. Diváci, kteří nechtějí nechat přechod k DVB-T2 na poslední chvíli, si tedy mohou pořídit nové přijímače a naladit toto vysílání již nyní. Pokud však využívají společnou televizní anténu (STA), musí ještě zajistit její úpravu.

Jak upravit STA a co už dnes naladíte v DVB-T2

Majitel nebo správce domu musí objednat servisní firmu, která STA doplní o kanálové vložky pro nové vysílací sítě. Diváci napojení na tuto STA si ale stejně musí zakoupit nový přijímač DVB-T2/HEVC, bez něhož by nové vysílání nenaladili. S výběrem nového televizoru nebo set-top boxu jim může pomoci zlatá pečeť „DVB-T2 ověřeno“, kterou jsou označeny přijímače certifikované pro příjem nového vysílání Českými Radiokomunikacemi. Seznam testovaných přijímačů je k dispozici na webu www.dvbt2overeno.cz, kde je pravidelně aktualizován. Televizní vysílání nové generace lze v Karlovarském kraji naladit na kanálech 26 a 39 (Přechodová síť 11 s programy České televize a Českého rozhlasu), 31 (Přechodová síť 12 s programy multiplexů 2 a 3 a Regionální sítě 8) a 38 (Přechodová síť 13 s programy multiplexu 4).

Přechodové sítě 11 a 12 využívají vysílače a dokrývače Českých Radiokomunikací v Chebu (Zelená hora), Jáchymově (Klínovec), Karlových Varech (Tři kříže), Mariánských Lázních, Aši a dalších lokalitách v Krušných horách. Přechodovou síť 13 lze naladit v Mariánských Lázních (Dyleň) a měla by vysílat i v Jáchymově (Klínovec), ale toto vysílání patrně nebude spuštěno, protože kanál 38 využívá Regionální síť 7 pro programy ve standardu DVB-T a ta bude patrně vysílat až do února 2020, kdy se bude v Karlovarském kraji kompletně vypínat DVB-T vysílání. Multiplex 4 na Klínovci tak nebude mít souběžné vysílání ve standardech DVB-T a DVB-T2, na nové vysílání přejde „střihem“: nejprve bude na kanálu 45 ukončeno vysílání multiplexu 4 a hned poté bude na tom samém kanálu zahájeno vysílání nástupnického multiplexu 24 ve standardu DVB-T2.

Programy multiplexu 3 opět zmizí z Klínovce i Zelené hory

Ostatní celoplošné sítě DVB-T mají zajištěn několikaměsíční souběh s vysíláním DVB-T2, po němž dojde nejen k vypnutí DVB-T multiplexů, ale také k transformaci přechodových sítí DVB-T2 na finální multiplexy nové generace. V případě České televize dojde pouze k vypnutí multiplexu 1 a její Přechodová síť 11 se pouze přejmenuje na finální multiplex 21. Vysílací kanály pro DVB-T2 zůstanou stejné jako dnes: z chebské Zelené hory bude ČT v DVB-T2 nadále vysílat na kanálu 26, z jáchymovského Klínovce na kanálu 39, v Karlových Varech, Mariánských Lázních, Aši a dalších lokalitách na kanálu 26. Přechodová síť 12 s komerčními televizemi se rozdělí na finální multiplexy 22 a 23, které nahradí vypínané multiplexy 2 a 3 v končícím standardu DVB-T.

Multiplex 2 ukončí vysílání z hlavních vysílačů Cheb – Zelená hora a Jáchymov – Klínovec k 16. březnu 2020. Ke stejnému datu se z těchto vysílačů odmlčí i Přechodová síť 12, již o půlnoci na 17. března 2020 nahradí finální síť 22. Multiplex 3 bude možné v Karlových Varech naladit z dokrývače Tři kříže na kanálu 31, a to od 17. března 2020.

Štítky