UVNITŘ TABULKY – Jako první se koncem února 2020 odmlčí Česká televize. Nové vysílání ve standardu DVB-T2 lze v Libereckém kraji naladit již nyní.

Přede dvěma týdny se televizní diváci na Liberecku dočkali třetí přechodové sítě pro pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 a již pomalu budou muset přemýšlet nad přechodem k příjmu televizního signálu v tomto standardu. Za 13 měsíců totiž v Libereckém kraji začne vypínání současných televizních sítí DVB-T. Kdo přijímá televizi zdarma na klasickou nebo společnou televizní anténu (STA) a bude chtít v tomto bezplatném příjmu pokračovat, neobejde se bez nového televizoru nebo set-top-boxu DVB-T2/HEVC. Domácnosti s STA si musí u majitele nebo správce domu ještě zajistit úpravu STA, konkrétně doplnění kanálových vložek pro příjem tzv. přechodových sítí DVB-T2 a později finálních multiplexů nové generace.

KDE NALADÍTE DVB-T2: Mapy pokrytí přechodových televizních sítí nové generace

Kdy přesně bude končit stávající televizní vysílání ve standardu DVB-T? Koncem února 2020 jej jako první na Liberecku ukončí Česká televize a v těsném závěsu za ní i celoplošný multiplex 4. 26. února 2020 vypne veřejnoprávní multiplex 1 z libereckého Ještědu, do konce února skončí vysílání multiplexu 4 z Černé Studnice u Jablonce nad Nisou, Špičáku u České Lípy a libereckého dokrývače u lanovky na Ještěd. Další komerční televize budou následovat o několik týdnů později. Multiplex 2 s nejsledovanějšími programy televizí Nova, Prima a Barrandov ukončí vysílání z Ještědu 30. března 2020, multiplex 3 s tematickými kanály komerčních stanic přestane z Ještědu vysílat 26. dubna 2020. Společně s velkými vysílači budou většinou končit i dokrývače DVB-T (ve Frýdlantském výběžku, či na Českolipsku).

Na DVB-T2 můžete přejít již nyní

Diváci ovšem nemusí s přechodem k příjmu nového vysílání čekat až na vypínání vysílačů DVB-T. Již nyní na Liberecku vysílají tři přechodové multiplexy DVB-T2 s více než 30 televizními programy. Česká televize takto vysílá všech šest svých kanálů ve vysokém rozlišení obrazu (Full HD), a HD kvalitu v přechodových sítích nabízí i vybrané komerční televize. Dočasné vysílání v DVB-T2 má zajistit souběžný příjem hlavních televizních programů z celoplošných sítí jak v končícím standardu DVB-T, tak v nastupujícím DVB-T2. Česká televize vysílá v DVB-T2 z Ještědu na kanálu 26, programy z multiplexů 2 a 3 prostřednictvím Přechodové sítě 12 na kanálu 31 (rovněž z Ještědu) a programy z multiplexu 4 prostřednictvím Přechodové sítě 13 na kanálech 24 a 28 z vysílačů Jablonec nad Nisou – Černá Studnice, Česká Lípa – Špičák a Liberec – u lanovky.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Kdy se bude u vás vypínat televizní vysílání ve standardu DVB-T? Přehledné tabulky

Přechodové sítě DVB-T2 využívají stejné vysílače jako celoplošné multiplexy 1, 2, 3 a 4. Dva ze tří dočasných multiplexů šíří České Radiokomunikace a jeden společnost Digital Broadcasting. Třetí přechodová síť je jako jediná regionálně členěná, což znamená, že umožňuje regionální odpojování a může tedy šířit i regionální televizní programy (což se již v některých regionech děje). Po vypnutí stávajících multiplexů ve standardu DVB-T se tři přechodové sítě DVB-T2 transformují na čtyři finální multiplexy nové generace, které plně nahradí dnešní multiplexy 1, 2, 3 a 4. Jestliže tedy dnes obsah multiplexu 1 v DVB-T2 šíří Přechodová síť 11, po vypnutí DVB-T2 to bude finální síť 21. Obsah multiplexů 2 a 3 nyní v DVB-T2 šíří Přechodová síť 12, která se poté rozdělí na finální sítě 22 a 23. A multiplex 4, jehož obsah v DVB-T2 šíří Přechodová síť 13, se nakonec změní na finální síť 24.

Přelaďování čeká všechny – i ty, co už DVB-T2 sledují

Měnit se budou i vysílací kanály DVB-T2. Tedy ne úplně všechny, například Česká televize bude provozovat nové vysílání nadále na kanálu 26, který jej šíří již nyní. Kanál 31, na kterém dnes na Liberecku vysílá v DVB-T2 Přechodová síť 12, bude do budoucna využívat finální síť 23 (pokračovatelka multiplexu 3), zatímco finální síť 22, která v DVB-T2 nahradí multiplex 2, bude vysílat na kanálu 28, který nyní využívá Přechodová síť 13. Multiplex 4 přejde do finální sítě 24 na kanálu 43, který dnes využívá Česká televize pro šíření svého multiplexu 1 ve standardu DVB-T. Čísla vysílacích kanálů jsou důležitá pro servisní firmy, které budou upravovat společné televizní antény v bytových domech na příjem nového vysílání. Pokud je upraví již nyní, budou muset po vypnutí DVB-T a přeladění přechodových sítí DVB-T2 na finální multiplexy ještě provést přeladění kanálových vložek na definitivní vysílací kanály.

ČTĚTE TAKÉ: Co nás čeká v druhé televizní digitalizaci a přechodu na DVB-T2 během roku 2019?

Divákům, kteří využívají individuální příjmové antény – ať již venkovní nebo pokojové – nebude třeba upravovat nic, pouze si musí koupit set-top box, který zapojí mezi stávající televizor a anténu, případně si pořídí zcela nový televizor. Ten by měl být vybaven tunerem DVB-T2 a kodekem H.265/HEVC. Ověřené přijímače, které si dokáží poradit s příjmem českého vysílání ve standardu DVB-T2, jsou označeny zlatou pečetí „DVB-T2 ověřeno“ s logem Českých Radiokomunikací. Znamená to, že se tato společnost otestovala a získaly její certifikaci. Seznam certifikovaných přijímačů je k dispozici na webu www.dvbt2overeno.cz, kde jej České Radiokomunikace průběžně doplňují.

Štítky