UVNITŘ TABULKY – Jako první vypne končící vysílání Česká televize, měsíc po ní budou následovat i komerční stanice. Od 26. května 2020 již nebude žádná televize vysílat v DVB-T.

Zatímco v Praze se už o letošních Vánocích diváci neobejdou bez nových televizorů nebo set-top boxů DVB-T2 (tedy pokud přijímají televizní signál pozemní cestou na klasickou nebo společnou anténu), v Pardubickém kraji si ještě užijí vysílání ve starém standardu DVB-T nejen přes vánoční svátky, ale i na Silvestra a v prvním čtvrtletí nového roku 2020. Teprve na konci dubna 2020 přijdou ti opozdilci, kteří si včas nevymění přijímače nebo nezakoupí ke staré televizi set-top box, o programy České televize a komerční stanice šířené v celoplošném multiplexu 4 (tematické kanály Novy, Relax, Rebel, Joj family či Prima Comedy Central). O měsíc později, 25. května 2020, přestanou vysílat i hlavní komerční televize v multiplexech 2 a 3.

Ještě v červnu 2020 by mohly na území Pardubického kraje fungovat dokrývače multiplexu 2 v Ústí nad Orlicí a Svitavách, pravděpodobnější ale bude jejich vypnutí společně s primárním zdrojem signálu z hlavního vysílače Krásné v Železných horách. Řada diváků z Pardubic a severní části Pardubického kraje ale přijde o televizní signál DVB-T mnohem dříve než v dubnu nebo květnu 2020. Záleží na tom, zda mají antény namířené na jih na vysílač Krásné, nebo na sever na Černou horu. Tento krkonošský vysílač totiž bude vypínat vysílání DVB-T o několik měsíců dříve. Česká televize ukončí vysílání z Černé hory již 7. ledna 2020, multiplex 2 potom 12. února 2020 a multiplex 3 až 28. dubna 2020. Multiplex 4, který lze na severu Pardubického kraje přijímat z vysílače Chlum u Hradce Králové, se odmlčí jako poslední 30. dubna 2020.

Přelaďte na DVB-T2 již nyní a předejděte stresům v roce 2020

Diváci, kteří si chtějí zachovat jediný bezplatný způsob příjmu televizního signálu, mohou již nyní přejít na příjem nového vysílání ve standardu DVB-T2 a předejít chaosu okolo vypínání současných sítí DVB-T. Pardubický kraj totiž aktuálně pokrývají signálem tři přechodové multiplexy DVB-T2, které obsahují všechny programy šířené v celoplošných sítích DVB-T a část televizních stanic z regionálních sítí DVB-T. Na včasný přechod k DVB-T2 by měli myslet především ti diváci, kteří využívají společné televizní antény. Ty bude nutné pro příjem nového vysílání upravit – doplnit o kanálové vložky pro vysílací sítě nové generace. Úpravu musí provést profesionální servisní firma, a sehnat anténáře v době, kdy se bude blížit termín vypínání sítí DVB-T, bude komplikované. Dá se předpokládat, že v té době už budou tyto firmy vést na zákazníky pořadníky.

K TÉMATU: Východní Čechy odpočítávají poslední rok do vypnutí televizního vysílání DVB-T. Připravte se včas!

Bez ohledu na to, zda přijímáte televizi na individuální pokojovou nebo venkovní anténu nebo společnou televizní anténu, budete si muset kvůli příjmu DVB-T2 pořídit buď nový televizor nebo set-top box. Přijímač by měl obsahovat nejen tuner DVB-T2, ale také kodek HEVC/H.265. Pokud chcete mít jistotu, že přijímač opravdu dokáže zpracovat signál českých sítí DVB-T2, hledejte zlatou pečeť „DVB-T2 ověřeno“. Tou jsou označeny přístroje, které prošly certifikací Českých Radiokomunikací a byly na příjem českého vysílání přímo otestovány. Jejich seznam najdete na webu www.dvbt2overeno.cz. Certifikace nadále probíhají, takže seznam je průběžně doplňován. Pokud chce vedle DVB-T2 využívat i výhod televizních archivů, hledejte televizní přijímače s podporou hybridního vysílání HbbTV (to je také podmínka certifikace CRA).

Kde naladíte DVB-T2 a co v něm vysílá?

Odkud lze v současné době v Pardubickém kraji naladit vysílání DVB-T2 a jaké programy obsahuje? Česká televize takto vysílá z hlavních vysílačů Českých Radiokomunikací na Krásném v Železných horách a Černé hoře v Krkonoších na kanále 26. Jde o tzv. Přechodovou síť 11, která obsahuje všech šest programů ČT ve vysokém rozlišení obrazu (Full HD) a osm stanic Českého rozhlasu. Ze stejných vysílačů lze naladit na kanálu 28 i Přechodovou síť 12 s programy televizí Nova, Prima, Barrandov, Óčko, Šágr TV, Noe a Seznam TV. A konečně Přechodová síť 13 s tematickými kanály Novy a televizemi Rebel, Relax, Kinosvět, Joj family HD, Prima Comedy a regionálními televizemi vysílá na kanálu 24 z vysílačů Pardubice – Slatiňany, Ústí nad Orlicí – Andrlův chlum a Hradec Králové – Chlum.

ČTĚTE TAKÉ: Kdy u vás skončí vysílání DVB-T? Podívejte se na přehledné tabulky

Po vypnutí starého vysílání DVB-T se tři přechodové sítě DVB-T2 přemění na čtyři finální multiplexy DVB-T2, které nahradí dnešní celoplošné multiplexy DVB-T. Místo multiplexu 1 bude vysílat finální síť 21 České televize, která zůstane na kanálu 26. Místo multiplexu 2 vznikne finální síť 22, která si ponechá dnešní vysílací kanál Přechodové sítě 12, tedy kanál 28. Multiplex 3 nahradí finální síť 23, která bude vysílat na kanálu 34, tedy stejném, na kterém dnes multiplex 3 vysílá ve standardu DVB-T. A konečně multiplex 4 nahradí finální síť 24, která bude v Pardubickém kraji využívat kanál 21, zatímco v sousedním Královéhradeckém kraji bude vysílat na kanálu 45 (to je důležitá informace pro diváky, kteří mají v Pardubicích a okolí nasměrované antény na sever).

Štítky