Místo tří přechodových multiplexů DVB-T2 vzniknou čtyři finální sítě. Jak se mezi ně rozdělí televizní programy a jak se využijí zbývající kmitočty pro televizní vysílání?

Provozovatelé přechodových sítí pro pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 ještě nezprovoznili všechny vysílače a dokrývače a už se mohou pomalu připravovat na jejich vypínání. Na přelomu letošního a příštího roku se totiž přechodové multiplexy DVB-T2 začnou transformovat na finální sítě nové generace. V praxi to bude znamenat, že vysílání DVB-T2 na řadě míst změní kanály, na kterých ho lze zachytit. Ze tří přechodových sítí se navíc stanou čtyři definitivní multiplexy, protože Přechodová síť 12 provozovaná Českými Radiokomunikacemi (CRA) se rozdělí na finální sítě 22 a 23. Skončí tím přechodné období, po které je možné vedle sebe naladit televizní vysílání v končícím standardu DVB-T a nástupnickém DVB-T2.

Přechodová síť 11

Veřejnoprávní Přechodové sítě 11 provozované Českou televizí (technicky zajišťované CRA) se transformace na finální síť 21 příliš nedotkne. Na většině území totiž ČT v novém standardu vysílá již dnes na finálním kanálu 26, výjimečně pak na kanálu 39 (jáchymovský Klínovec). Existují pouze dva regiony, kde bude ČT přechodem do finální sítě 21 měnit vysílací kanály: severní a jižní Čechy. Zatímco v Ústecké kraji nyní ČT šíří svoje vysílání DVB-T2 na kanálu 50, od února 2020 přejde na kanál 33. Ten nyní na Ústecku a Chomutovsku využívá ČT pro vysílání svého multiplexu 1 ve standardu DVB-T. Toto vysílání ČT na dvou hlavních vysílačích Ústí nad Labem – Buková hora a Chomutov – Jedlová hora ukončí k 30. lednu 2020. Následně 5. února 2020 na těchto vysílačích vypne Přechodovou síť 11 na kanálu 50 a od 6. února 2020 začne na kanálu 33 šířit svoji finální síť 21.

Dalším regionem, který projde změnou vysílacího kanálu ČT pro DVB-T2, bude Jihočeský kraj. Přechodová síť 11 tam nyní využívá vysílací kanál 50, navíc se sníženým výkonem (na Kleti 10 kW, na Mařském vrchu 5 kW). Od letošního března se výkony těchto vysílačů zvýší na maximum povolené Českým telekomunikačním úřadem (u Kleti na 100 kW, u Mařského vrchu na 20 kW). V únoru 2020 pak dojde u vysílání DVB-T2 ke změně kanálu ze současného 50 na finální 39. Společně s tím zanikne Přechodová síť 11 a ČT plynule přejde k vysílání finální sítě 21. Stane se to v noci 19. na 20. února 2020. Teprve poté, 19. března 2020, ukončí Česká televize na Kleti a Mařském vrchu vysíláním multiplexu 1 ve standardu DVB-T. Obsah veřejnoprávní sítě DVB-T2 se přechodem na finální kmitočet nezmění, bude ho tvořit šest programů ČT ve Full HD kvalitě a osm stanic Českého rozhlasu.

Přechodová síť 12

Největší změny čekají Přechodovou síť 12 provozovanou CRA. Tato síť umožňuje souběžné vysílání ve standardech DVB-T a DVB-T2 pro programy z celoplošných multiplexů 2 a 3 a některé stanice z Regionální sítě 8. Po vypnutí multiplexů 2 a 3 se Přechodová síť 12 rozdělí na finální sítě 22 a 23, přičemž síť 22 nahradí multiplex 2 a síť 23 zase multiplex 3. Přechodová síť 12 se bude na jednotlivých vysílačích vypínat ve stejný den jako multiplexy 2 a 3. O půlnoci pak místo nich naběhne vysílání finálních sítí 22 a 23 ve standardu DVB-T2.

Pro diváky to bude znamenat opětovné spuštění automatického vyhledávání programů na jejich televizorech a načtení programové nabídky. Finální sítě 22 a 23 v některých regionech využijí dosavadních kmitočtů Přechodové sítě 12, multiplexu 2 a 3, jinde budou vysílat na zcela nových kanálech. Programy by měly být mezi dvě nové finální sítě DVB-T2 rozděleny jako v DVB-T. Programy z multiplexu 2 by měly být součástí finální sítě 22 a programy z multiplexu 3 finální sítě 23. Ve finále ale bude záležet na nových smlouvách mezi provozovateli vysílání a CRA, jakou síť jednotlivé televize zvolí a v jakém rozlišení v nich budou vysílat. Rozdělením Přechodové sítě 12 na dva finální multiplexy vznikne prostor pro to, aby i komerční televize mohly v DVB-T2 vysílat ve vysokém rozlišení obrazu.

Přechodová síť 13

Také Přechodovou síť 13, již provozuje společnost Digital Broadcasting, čeká proměna na finální síť 24. Ta po vypnutí pozemního televizního vysílání ve standardu DVB-T nahradí celoplošný multiplex 4. V řadě míst dokonce převezme jeho vysílací kanály a na rozdíl od Přechodové sítě 13 bude regionálně členěná tak, že bude moci nabídnout regionální odpojování vysílání pro všech 14 krajů České republiky. Existuje však jeden region, v němž multiplex 4 přejde na vysílání DVB-T2 „střihem“, tedy bez souběhu s Přechodovou sítí 13. Jde o Jáchymovsko. Přechodová síť 13 má pro tamní vysílač Klínovec stanoven vysílací kanál 38, ten však využívá Regionální síť 7, již provozuje stejný majitel jako mutliplex 4 a Přechodovou síť 13. A ten nechce vysílací kanál 38 uvolnit.

Regionální síť 7 ve standardu DVB-T by tak měla ve vysílání na Klínovci pokračovat až do doby, kdy jí vyprší individuální oprávnění pro využívání kmitočtů. Stát se tak má 30. června letošního roku, ale ČTÚ nyní navrhuje možnost prodloužení individuálních oprávnění pro všechny regionální sítě DVB-T až do 5. ledna 2020. Vzhledem k tomu, že finální síť 24 ve standardu DVB-T2 má na Klínovci startovat v únoru 2020 na kanálu 45 (který dnes využívá multiplex 4), nemá smysl, aby zde na jediný měsíc vysílala Přechodová síť 13 na kanálu 38. A jaké programy nabídne finální síť 24 v DVB-T2? Půjde o televize z celoplošného multiplexu 4 a Regionálních sítí 7 a 13, včetně některých programů v HD kvalitě. Jako jediná také nabídne v DVB-T2 regionální (krajské) vysílání.

A co další sítě?

Transformací přechodových sítí DVB-T2 na finální multiplexy budování nových vysílacích sítí neskončí. Jakmile skončí přechod na nový standard, rozhodne ČTÚ o přidělení dalších dvou celoplošných rozvojových sítí DVB-T2. Způsob jejich přidělení má řešit připravovaná druhá „diginovela“ zákona o elektronických komunikacích. Zbylé kmitočty pak ČTÚ použije na případné regionální sítě DVB-T2. Jenom pro Prahu je jich mezinárodně zkoordinováno hned několik.

Štítky