Máme tu další z řady levných set-top boxů s rozhraním RJ-45, který vedle příjmu nastupujícího zemského DVB-T2/HEVC zvládá i práci s aplikacemi. HbbTV, jako obvykle, nečekejte.

Novinka se jménem Alma, nabízejícím například i drobný set-box Alma 2880 mini (podívejte se na recenzi shodného Tesla TE-380 mini) nebo přístroj s HbbTV Alma iHD, se odlišuje už kovovým provedením. Kvitovat ale můžeme i výborné informace o naladěném kanálu a také certifikaci „DVB-T2 ověřeno“ zaručující nejen bezchybný příjem zemského DVB-T2/HEVC, ale například i češtinu v programové nabídce EPG. Nechybí ani nahrávání přes USB sloužící i k aktualizaci firmwaru, plných 26 pozic pro časovač událostí (přeloženo jako „rezervování“) nebo kompletní čeština (v podstatě až na Youtube). Naopak obejít se budete muset bez digitálního audio výstupu, takže zvuk půjde buď přes SCART nebo HDMI, a také bez tlačítka úplného vypnutí. Zabudováno není ani tzv. společné ovládání HDMI (CEC).

V kovu a s výtečným tříděním

Set-top box je slušně zpracován i proveden a s výjimkou čelní strany je kovový. V ceně dostanete nejen dálkový ovladač s bateriemi a externí adaptér, ale také kabel HDMI a jednoduchou českou příručku. Jen dálkový ovladač je jiný, než ten původně oznámený a uvedený v naší zprávě; foto toho aktuálního vidíte v galerii výše.

Zprovoznění Almy po připojení k televizoru bylo jednoduché. Objevila se jediná obrazovka na níž už bylo vybráno české menu a Česko jako země pro ladění. Vedle těchto dvou položek tu mj. bylo i napájení antény (standardně vypnuto) a LCN (číslování stanic), taktéž vypnuté.

Při ladění kanálů se vytvoří dva seznamy – jeden pro televizní a druhý pro rozhlasové vysílání a stanice se ukládají postupně od čísla 1.

Alma 2860 si ve spojení se 4K televizorem Samsung QE55Q6FN (test v přípravě) zvolila obrazové nastavení výstupu HDMI na 1080i, což je vzhledem k tomu, že nepoužívá autodekci (volba v menu ovšem je) asi rozumné. Přestavení na 1080p je pak otázkou pár kliknutí.

O něco horší to bylo s nalezením volby pro třídění kanálů, která není v menu nastavení, ale na položce nazvané „Předvolby“ (v příručce je nazvána logičtěji – Stanice). V ní kanály jednak přesunete fyzicky a jednak si je můžete uspořádat podle seznamu oblíbených. Překvapením ovšem je, že si můžete vybrat – a fyzicky přesunout – hned několik kanálů najednou, které navíc nemusí jít ani po sobě. Sice se stávalo, že se nepřesunuly na novou pozici v tom pořadí v jaké jsem je vybral, ale to už je maličkost. Takovouto funkci vám totiž hned tak někdo nenabídne, a to ani u televizoru za sto tisíc.

Menu první úrovně působí příjemně svěže a něco takového u set-top boxu pro DVB-T2 snad ani neuvidíte.

Dobré ovládání, výborné rozložení tlačítek

Jak bylo řečeno, dálkový ovladač je zcela jiný než jaký měl být původně k dispozici a vidíte to i v dodané české příručce, kde je zobrazen ten původní. A když jsem u ní – občas zde narazíte na jinak pojmenované nabídky menu a zajímavé je, že v příručce jsou často logičtější.

Při prvním zmáčknutí tlačítka Menu možná budete – stejně jako já – překvapeni tím, co se vám objeví na obrazovce. Nabídka je totiž na první úrovni ikonová à la set-top boxy s Androidem (foto výše) a s výhodou v ní hned vidíte pár obecně nejpotřebnějších věcí, které jinde hledáte třeba i hluboko v menu. Je tu mj. vstup do multimédií (lze využít i tlačítko Source), nastavení přístroje, řazení naladěných stanic a také Youtube.

Dálkový ovladač nabídne výtečné rozložení, seznam naladěných kanálů s výhodou zobrazíte přes OK, které v multimédiích pracuje jako Pause/Play. Nezvykle jsou umístěna tlačítka pro přetáčení (na výšku), šipková tlačítka pak obstarávají úpravu hlasitosti a přepínání kanálů.

Naopak příjemné je, že kolem kurzorového kříže naleznete nejen obvyklé menu a Exit, ale také přístup do EPG, což se vám tak často nepoštěstí. Výborné je tlačítko Info zobrazující nejprve základní informace o pořadu a při druhém zmáčknutí informace rozšířené, včetně multiplexu. K dispozici je ale například i snadno dostupné nastavení zvuku pro nevidomé.

Výborné EPG, velice dobré Youtube

Programová nabídka je k dispozici na sedm dnů a má dvojí podobu: jako první naběhnou pořady pro jednu stanici, druhá podoba je tradiční, kterou asi znáte z televizorů. Tedy výpis pořadu pro sedm stanic na nějaké dvě hodiny dopředu. Takto podané režimy jsou v případě set-top boxů nadstandardní.

Po EPG se nemůžete volně pohybovat, přejetí na jinou stanici (pořadu na jiném kanálu) generuje automatické přepnutí tuneru. Vstup a odchod z EPG probíhá s nepatrným zpožděním, zvuk se ovšem nepřeruší, obraz běží na pozadí. Z EPG jde i nahrávat, přepínání na další den je bezproblémové za pomoci barevných tlačítek.

Po připojení k internetu ethernetovým kabelem mělo jít využít dvou aplikací – Youtube a Počasí. Tu první jsem našel hned v ikonovém menu, tu druhou ale na dané verzi firmwaru nikde.

Aplikace Youtube je kupodivu přehledná a rychlá a po nastavení země (které se ovšem ne vždy udrželo) se vám nabídnou i česká doporučení i když samotná aplikace zůstává v angličtině, což není nijak kritické.

V Youtube můžete také vyhledávat, zvolit si kategorii nebo nastavit rozlišení videa. Co by ale opravdu stálo za to ještě upravit, je druh použitého písma nabídky, které je poněkud „rozsypané“, což je možná vidět na fotografii níže.

Alma 2860 – souborový správce.

Solidní multimédia i nahrávání

Správce souborů nabídne oddělené přehrávání základních druhů multimédií plus nahrávky a vcelku zbytečné e-knihy. Ve výpisu se dá s výhodou kolovat stejně, jako v menu nastavení, spouštění souborů je dostatečně svižné.

U fotografií je kompatibilita vynikající a vedle JPG se přehrál i GIF, BMP a TIFF. U hudby jste pak odkázáni jen na MP3 a WAV, u videa už je situace výrazně lepší. Externí titulky sice podporovány jsou, ale vyvedeny byly v tak drobném písmu, že byly v podstatě nepoužitelné. Kompatibilita je však vynikající a set-top box si poradí například s DivX 5, čistým MPEG-4 nebo také AVCHD. Ukázky s kompresí H.265/HEVC přehrál jak v HD Ready, tak ve Full HD, výbornou nahrávku z BBC s datovým tokem kolem 8 Mb/s (Full HD, TS) zvládl stejně, jako opravdu luxusní Full HD s tokem přes 20 Mb/s. Tohle všechno je podstatně více, než bych od takto levného přístroje čekal a nebýt slabých externích titulků, hodil by se i jako docela slušný multimediální přehrávač, protože čeština v nich byla bez problémů.

Nahrávat můžete jak přímo tlačítkem, tak z EPG, vždy jde ale nahrát pouze jeden pořad z jednoho kanálu. Jestliže v tomto okamžiku vyvoláte seznam naladěných stanic, objeví pouze ty na daném multiplexu, takže nabídka pro případné přepnutí na jiný kanál je okamžitě jasná a tak by to mělo vypadat!

Pokud se pořad nahrává, na obrazovce vidíte malé R, které však nemizí. Na kompatibilní médium (použít lze vcelku libovolné – já zkusil i 8 GB) se nahrávka ukládá do adresáře „PVR“ a podadresáře například „CT 24 HD T2-Interview ČT24(29012019_183555)“, jako „CT 24 HD T2-Interview ČT24(29012019_183555).TSV“. Je tak přehratelná v počítači například přes VLC.

Pokud si v menu nastavení povolíte standardně vypnutý TimeShift, tedy přehrávání živého televizního vysílání se zpožděním, stačí zmáčknout Pause. V tomto případě ale počítejte s poměrně velkým zpožděním a než se funkce spustila trvalo to někdy i déle než pět sekund.

Aplikace Youtube je, na rozdíl od řady jiných použitých u set-top boxů pro české DVB-T2, skutečně použitelná.

Jedna z nejlepších nabídek ve své kategorii

Dálkový ovladač je výborný a byl by vynikající, kdyby občas nevykazoval tendenci přeskočit jednu, dvě položky. Nepřišel jsem na to za jaké situace to dělá, prostě se to občas přihodilo. Jeho rozložení je ovšem výborné, je také dobře čitelný. Příjemné je i to, že se nevyžaduje nějaké přesné míření na infra čidlo.

Obrazové podání set-top boxu ceně určitě odpovídá, v porovnání s referenčním televizorem Samsung QE55Q6FN (29.000 Kč) pochopitelně rozdíl byl vidět a bylo by divné, kdyby nebyl. Alma ale poměrně dobře resampluje i na horší kvalitě a ani na 140 centimetrovém televizoru HD kanály České televize na DVB-T2 neurazí. Pochopitelně s „extra kvalitou“ stanic typu Galerie set-top box prakticky nic neudělá, ale to nezvládne ani televizor za sto tisíc.

Pokud nad Almou 2860 uvažujete (prodávat se také bude i jako Tesla TE-400), dejte si pozor především na délku napájecí šňůry, což je pouhý metr a vyzkoušejte si, zda vám sedí dálkový ovladač. Za 750 Kč je to ale podle mého dobrá práce, kterou ocení – díky slušné aplikaci Youtube – třeba i děti v pokojíku.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, výborné EPG, výtečné řazení kanálů s vícenásobným výběrem, pro někoho i spousta časovačů, výborné rozložení dálkového ovladače, ale…
  • PROTI: …s občasným sklonem přeskočit položku, označení položek menu v příručce někdy neodpovídá skutečnosti

Štítky