Minulý týden společnost TP Vision představila modelovou kolekci pro sezónu 2019/2020. O novinkách jsme vás už krátce informovali, nyní se na ně podíváme podrobněji a řekneme si také, jak je odlišíte od modelů 2018, které se doprodávají.

Podle zpráv z amsterodamského uvedení to vypadá tak, že letošní kolekce bude podstatně zajímavější než ta loňská, kdy se vlastně nic převratného – s výjimkou jistých designových změn a pár dalších drobností – nedělo. Ale tak to bývá v jakékoli branži. Střídají se roky přelomové a roky na novinky chudé či alespoň chudší, což v televizorech vidíme možná jasněji, než jinde.

Z tohoto pohledu, a berte že je to pohled zcela z vnějšku, protože jsem na uvedení přítomen nebyl, mi přijde velmi důležité rozšíření spolupráce s věhlasnou anglickou audiofilskou společností Bowers & Wilkins. Prvním objektem na kterém se B&W podílelo, bylo loňské zvukové vylepšení televizoru Philips 55OLED903, které se opravdu hodně povedlo (!) a v tomto směru vás odkážu rovnou na recenzi.

Jak ale správně tušíte, spolupráce se týká, a nejspíše se vždy týkat také bude, pouze naprosté špičky nabídky. Na druhou stranu je ale bohužel rovněž zřejmé, že ji marketing TP Vision v kolekci 2019 opět vůbec nevyužije naplno a označení televizorů budou nadále poněkud unylá.

K TÉMATU:

Jestliže jsem loňskou kolekci značky Philips komentoval slovy „ani letos se výborný obrazový procesor P5 nedostane do typické střední třídy, tedy řady 6 (6000)“, v nově nastupujících modelech tomu není jinak a pokud ho chcete, vydejte se až do řady 7 (7000). Šestková řada, která léta držela vlajku střední třídy a se kterou se také experimentovalo jak mohlo (4K i Full HD modely, Android a bez něj, atd., atd.) je letos – zdá se – ještě více odsunuta do pozadí. TP Vision (TPV) dokonce působí – říkám ještě jednou: podle tiskových zpráv – jako by za novou střední třídu považovala spíše sedmičkovou řadu. V minulých letech tomu ale cenová relace rozhodně nenasvědčovala. Letos se tak možná dočkáme překvapení. Říkám „možná“, protože ceny známé nejsou, stejně jako doba uvedení. Nicméně sedmičky bychom se mohli dočkat někdy v květnu, či spíše v červnu a hlavním tahákem řady má být 7304, což klidně může být třeba Philips 55PUS7304 se 140 cm. Ten bychom mohli charakterizovat jako televizor pro ty, kteří nechtějí to nejlevnější, ale ani to nejdražší. Chtějí zkrátka za dobré peníze co nejvíce a pokud se tento dojem potvrdí, měla by mít řada 7 poměr cena/výkon opravdu na výši.

Co se týče loni hodně proklamovaného „evropského designu“, ten mi letos přijde (soudím podle prvních fotografií) výrazně povedenější. Výrobce se také rozhodl více proklamovat jméno Philips, které tak častěji naleznete na podstavci, a to je jenom dobře. Podle prvního pohledu se mi také zdá, že bude ke koupi více televizorů ve stříbrné barvě, varianty černá, stříbrná jsou zatím nejvíce k vidění v řadě 6.

Chytré televizory Philips letos opět využívají dvou platforem – Android TV od Googlu a firemního Saphi, které však bylo loni výrazně inovováno. Uvidíme, zda se letos Saphi vylepší i aplikačně, čímž mám pochopitelně na mysli aplikace uzpůsobené českým podmínkám.

Obrazový procesor Philips P5 je v kolekci 2019 ve třetí generaci a představuje vlastně pět procesorů v jednom. Obraz se tak, včetně obsahu s HDR, zpracovává na jednom místě.

Vylepšený obrazový procesor P5

V pořadí třetí generace procesoru, který poprvé u značky Philips spojil zpracování obrazu na jedno místo přináší – podle oznámení TPV – asi o 20 % vyšší výkon. Novinkou je také podpora dalšího systému HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah), což je funkce, resp. technologie, dovolující na kompatibilním televizoru (a s kompatibilním obsahem) zobrazit o dost širší rozsah jasu a kontrastu a tak někdy až výrazně zkvalitnit podání světlých a tmavých míst ve scéně. Nově televizory Philips zpracují nejen obsah s HDR10, HDR10+ a HLG, ale také s Dolby Vision k čemuž se přidává i zvuk v Dolby Atmos, a to u více než 90 % modelů. Nejrůznější standardy HDR (není slyšet v podstatě jen o Technicoloru) tak jdou napříč modelovými řadami i technologiemi obrazovky, a to od základní LCD 4K řady 6000.

Podle kusých zpráv byla u P5 také vylepšena práce se šumem, ostrostí, kontrastem či konturami, a to pro jakýkoli zdroj. Pro obsah s technologií HDR má být u třetí generace obrazového procesoru vylepšen (ve zprávě se přímo říká „odstraněn“) problém se ztrátou detailů ve velmi tmavých oblastech scény a s ořezáním barev ve scénách přesvětlených.

P5 u kolekce 2019 najdete u OLED804 a OLED854 a u LCD 7304, 7504, 8804 a 9104.

Prostředí je přepracované, vodorovné nabídky nesrovnatelně kratší a například lišta s nastavením úplně zmizela. Vstup do menu vidíte vpravo nahoře.

Jak to vypadá s aktualizacemi Android TV?

Operační systém, nebo chcete-li platforma, pochází od Googlu, který však televizory doteď nepochopil (stačí se podívat na jeho menu nastavení), a je nutné si uvědomit, že TP Vision, ale třeba i Sony, mohou platformu ovlivnit jen málo. Rozdíly, resp. směry kterými se oba zmiňovaní výrobci televizorů vydávají, jsou na přístrojích velmi dobře vidět.

V současné době nemá TPV Philips, v kolekci 2018 jediný nový televizor s Android TV 8 (na rozdíl od Sony) a vypořádává se s aktualizací ze sedmičky na osmičku u starších výrobků. Ta měla původně přijít v listopadu, pak v prosinci, resp. na přelomu roku, a doteď se objevuje jen sporadicky. Poslední zprávy hovoří o tom, že nabíhat bude postupně od ledna až někam do jara. Nicméně dorazit by měla i k nám, a to opět postupně v rámci jednotlivých modelů tak, jak bude TP Vision ověřovat implementaci a funkčnost. Společnost je totiž v tomto směru opatrnější a podle mého dělá jen dobře!

Pokud se o aktualizaci zajímáte, věnovali jsme jí samostatné povídání, jestliže vás zajímá verze Android TV 8, od Philipsu na ni čekáme, u Sony byla vyzkoušena na výborném televizoru Sony KD-55AF9BAEP, a to včetně samostatného článku o aplikacích.

Co se týče verze Android TV a kolekce 2019/2020, tady by podle prvních zpráv mělo v drtivé většině případů jít o Android TV 8 (alespoň do léta) s tím, že výrobce oznámil, že všechny TV 2019 budou aktualizovatelné na Android TV 9.

Dálkové ovladače mají u některých modelů vypadat takto. TPV tak bude držet až dva, což je trend od kterého se konkurence už odklonila.

Co bylo uvedeno a o čem se ještě moc neví

K tomu prvnímu se hned dostaneme (rozšíříme informace ze středeční aktuality), to druhé už je rovněž jasné. O pětkové řadě (5 – 5000) zatím žádné informace nejsou, modely 4354 a 4304 by měly na trhu přijít někdy kolem března a v podstatě se neliší. Všechny uvedené televizory jsou osazeny kompletní tunerovou sadu, tedy včetně DVB-T2 a DVB-S2 s podporou HEVC (označení PFS – více níže) i když se zřejmě objeví i modely vybavené pouze DVB-T/C/T2 (PFT). České ceny známé nejsou stejně, jako přesná doba uvedení na trh. Například obě OLED mají přijít na přelomu léta a podzimu, sedmičková řada pak někdy v období květen, červen a nejdříve se tak podle všeho dočkáme šestkové řady a možná i nižších.

Philips 24PHS4354 a 24PHS4304 – naprostý základ a momentálně jediné dva televizory bez chytrých funkcí a technologií Dolby, resp. HDR. Rozlišení HD Ready (1366 x 768 bodů), úhlopříčky 61 cm (24″), 2x 3 watty. Jde o jednoduché televizory pro speciálnější použití odlišné designově, resp. barevně.

Loňský Philips 22PFS5403 (letošní fotografie chybí), který jsme i vyzkoušeli, šel v duchu kolekce 2017 a mj. nabídl i napájení 12 voltů s autoadaptérem v ceně. Na letošní pětkovou řadu se tak vysloveně těším.

Philips 5 (5000) – zatím neoznámená řada. Pokud bude jako v minulých letech, půjde o rozlišení Full HD (1920 x 1080 bodů), spíše menší rozměry (max. 127 cm) a směrem k vrcholu přijdou chytré funkce (pouze o. s. Saphi) a osvícení pozadí Ambilight. Vzhledem k rozlišení se nedá předpokládat HDR, třeba ale narazíme na Dolby Atmos.

Philips 6 (6000) – všechny modely této kdysi typické střední třídy, tedy 6504, 6554, 6704, 6754, 6804 a 6814, mají rozlišení Ultra HD (4K), jsou chytré, postavené na platformě Saphi a s výjimkou 6504 a 6554 mají také osvětlení pozadí Ambilight. Všechny disponují systémy HDR s Dolby Vision a zvukem Dolby Atmos. Philips PUS6704 a PUS6754 se opět liší jen barvou (černé rámečky i nožičky vs. stříbrné rámečky a nožičky) a celkově vzato představují nejnižší řady s osvětlením pozadí LED diodami. Tzv. Ambilight je letos opět standardně ve všech modelech, včetně OLED a je třístranný. Audio systém je typu 2.0 a má výkon 20 wattů. Nejvyšší PUS6804 a PUS6814 mají opět plošné podsvícení a i zde je zabudována Wi-Fi „n“ pracující na dvou frekvencích. Úhlopříčky jdou od 109 cm (43″), přes 127 cm (50″) a 140 cm (55″) až do 165 cm (65″). Výjimkou je 70PUS6704, kde je 70″ obrazovka, tedy 178 cm.

Philips 7 (7000) – už od minulé kolekce výrobcem nejvíce protěžovaná řada, do které jsou i letos vkládány největší naděje a podle toho je také navržena. Android TV, rozlišení samozřejmě 4K, opět plošné podsvícení a poprvé i obrazový procesor P5. Dvě oznámené série – Philips PUS7304 a PUS7304 – se liší zejména úhlopříčkami (v prvním případě 109, 127, 140 a 165 cm, v druhém 140 cm a 165 cm) a audio systémem. Ten je například u Philips 50PUS7304 typu 2.0 a zesilovač má výkon 20 wattů. U Philips 55PUS7504 jde už o 2.1 (subwoofer) a 25 W. Reprosystém má být integrován do stojanu a zakryt tkaninou Kvadrat, kterou najdete i u zmiňované Philips 55OLED903. Obě série podporují všechny od TP Vision nabízené systémy HDR, zvukový systém vedle DTS HD nabízí i Dolby Atmos, který je ostatně skoro všude.

Řada 8804 ve třech úhlopříčkách jako Philips 50PUS8804 (127 cm), Philips 55PUS8804 (140 cm) a Philips 65PUS8804 (165 cm) představuje špičku s obrazovkou LCD, zřejmě bez nanovrstvy (nikde se o ní nepsalo). Disponuje rozšířeným barevným gamutem a zvukovou lištou s dopředu směřujícími reproduktory. Audio pochází od Bowers & Wilkins a je totožné s tím u Philips 55OLED903. Systém je typu 2.1 a pohání 50wattový zesilovač. Dá se předpokládat stejný hudební nářez jako u zmiňované OLED.

Řada 9104 je v podobě Philips 55PUS9104 v jediné úhlopříčce 140 cm určena pro zcela odlišné zákazníky. Televizor s obrazovkou s rozšířeným barevným gamutem a nanotechnologickou vrstvou byl navržen ve spolupráci se studiem Georg Jensen, má speciální nožičky (viz detail), úzké rámečky a je bez zvukové lišty (2.1, 25 W). Jako zatím jediný letos oznámený model má rovněž zdvojené tunery, samozřejmě v kompletním osazení, a stejně jako u osmičkové řady, je tu i procesor P5, Wi-Fi ac a Bluetooth 4.2. HDR je ale zřejmě bez podpory Dolby Vision a většinou se v oficiálních materiálech (údaje se liší) hovoří o HLG a HDR 10+, což v praxi znamená i HDR10.

Philips OLED804 a OLED854 – úhlopříčky vždy 140 cm (55″) a 165 cm (65″), opět procesor P5 třetí generace. Audio systém je vždy typu 2.1 se zesilovačem o vysokém výkonu 50 W. Oba modely se podle zatím zveřejněných parametrů zdají být zcela stejné, liší se pouze v designu podstavce. OLED804 má nožičky, OLED 854 pak podstavec ve tvaru „T“. Uvedeny by měly být až na podzim a už s Android TV 9.

Jak televizory rozlišíte a pár dalších poznatků

Podívejme se na několik zajímavostí na které jsem při přípravě článku, resp. procházení materiálů TPV, narazil. Veďte prosím v patrnosti, což platí o celém materiálu, že některé údaje se jednak mohou v praxi lišit (tu a tam se liší v jednotlivých materiálech TPV už teď) a jednak je vše poměrně dosti živé.

  • Televizory s Android TV budou mít, minimálně ty pro první půl rok, verzi 8, všechny ale mají být aktualizovatelné na budoucí devítku.
  • Zdvojené tunery? Pouze Philips 55PUS9104
  • Vedle oficiálně viditelných OLED, je tu i trochu utajovaný OLED754, konkrétně Philips 55OLED754 a Philips 55OLED754, který pracuje – světě div se – s firemní platformou Saphi. Ten by mohl být levnější už kvůli tomu, že by byl oproštěn od poplatku Googlu za o. s.
  • HbbTV 2.0 – zatím nikde ani zmínka, ale protože v modelech 2018 bylo HbbTV vlastně zabudováno dvakrát, jednou v podobě verze 1.5 a podruhé ve verzi dvě, a to už certifikované, je velmi pravděpodobné, že v kolekci 2019 dvojka chybět nebude.
  • Nikde jsem neviděl jedinou zmínku o konektoru HDMI 2.1; co přináší, najdete v samostatném článku „Vylepšené HDMI 2.1 míří do televizorů“. TP Vision zatím mluví jen o „HDMI Auto low latency mode“, které by však mělo být vlastností právě HDMI 2.1. Podle všeho by tak mělo být zabudováno ve všech 4K modelech s výjimkou 9104, tedy Philips 55PUS9104.
  • Pokud toužíte po osvětlení Ambilight, začněte až u 4K série 6704, tedy například u modelu Philips 43PUS6704 nebo Philips 50PUS6704. Ambilight by ale mohl mít i nějaký vrcholový Full HD model řady 5.
  • USB 3.0 mají – podle všeho – všechny televizory s rozlišením Ultra HD (4K).
  • Zabudovaný Chromecast mají všechny modely s Android TV, tj. od řady 7000 výše.
  • Wi-Fi ac začíná až u řady 8000, tedy například u modelu Philips 55PUS8804, což je trochu zklamáním.
  • Audio systém od Bowers & Wilkins, který se osvědčil, resp. spíše hodně překvapil, v testovaném Philips 55OLED903, bude nově zabudován i do LCD přístrojů osmičkové řady. Nedávno uvedený Philips 55OLED903 aktuálně nabízený za asi 55 000 Kč bude ke koupi nejspíše do podzimu 2019.
  • Jak novinky z kolekce 2019 poznáte a jak je odlišíte? Na ukázku si vypůjčíme Philips 43PUS6504. První čísla jako obvykle označují úhlopříčku (zde 43″, tedy 109 cm) a dále pak je tu nejčastěji PUS – „U“ jako Ultra HD (může být i „H“ jako HD Ready nebo „F“ jako Full HD) a „S“ jako kompletní tunery, tedy DVB-T/C/S/T2/S2 (může být třeba i „T“, jako DVB-T/T2/C). Nakonec vidíme „6504“, kde „6“ a „5“ jsou série a subsérie, „0“ („1“ či také 5“) označují zpravidla designovou nebo barevnou variantu a konečně „4“ znamená, že patří ke kolekci 2019/2020. Podobně se dají rozklíčovat i televizory OLED, které také mají „4“ na konci.

Další informace můžete najít v aktualitě „Philips představuje nejnovější kolekci televizorů. Drtivá většina umí Dolby Vision“.