Probrali jsme se našimi testy a přinášíme vám výběr toho nejlepšího, co se v nich za poslední sezónu vyskytlo. Některé kousky opravdu stojí za to a třeba na ně budete mít štěstí i v novoročních výprodejích.

Situaci kolem přechodu z DVB-T na DVB-T2 jsme myslím důkladně rozebrali v pondělním Top 10 nejlepších DVB-T2 set-top boxů roku 2018. Tady se bez velkých okolků vrhněme rovnou k tomu nejlepšímu, co se objevilo v našich testech roku 2018. „Extra buřtů“ sice mnoho není, ale minimálně jeden vydá za všechny! Televizor jako je Philips 55OLED903 se zvukem od legendy jménem Bowers & Wilkins (možná znáte reprosoustavy Nautilus) na trhu nenajdete. Za pozornost ale stojí i OLED Sony KD-55AF9BAEP s neméně unikátním vnějším designem, resp. nohou podstavce za kterou ho můžete bez obav uchopit. A to je ve světě OLED vskutku ojedinělé!

K TÉMATU:

Finlux 32-FFC-5760 (81 cm, 6990 Kč)

Výbava je jedním slovem výtečná, použitá softwarová platforma stabilní a svižná, což se příznivě projevovalo i při prostém přepínání kanálů. A i když nenabízí skoro žádné české aplikace, díky bezproblémovému sdílení obrazovky, které dává překvapivě kvalitní výsledky to až tak nevadí.

Obrazově televizor ceně rozhodně odpovídá, resp. je nad ní, a i když o žádného rychlíka na sportovní přenosy nejde, pohybovou ostrost dokáže udržet v rozumných mezích i na méně kvalitním videu. Překvapilo velice dobré resamplování z klasických seriálových dílů 45 min. a třeba i pouhých 230 MB. I v tomto ohledu jde Finlux nad rámec své ceny. Nad ní jde rozhodně výbavou, takže pokud hledáte levný a výtečně vybavený televizor do dětského pokoje, tenhle je na to jako dělaný. Pokud vám samozřejmě nevadí nižší multimediální kompatibilita jak na USB, tak především na DLNA. To je ale asi to jediné, co bych televizoru skutečně vytkl.

Hodnocení

  • PRO: excelentní poměr cena/výkon, výtečná výbava, včetně bezproblémového HbbTV, obraz nad průměr třídy, programová nabídka EPG se stahuje na pozadí, instalace včetně třídění kanálů
  • PROTI: nižší multimediální kompatibilita

Hisense H55NU8700 (140 cm, 29.500 Kč)

U moderních televizorů se často načekáte. Někdy na prosté vyvolání seznamu naladěných kanálů, jindy třeba i na vstup do menu. Tohle tady nehrozí. Reakcí a chováním za provozu se může čínský operační systém Vidaa U2 měřit snad jenom s platformou NetRange. Jeho rychlost a spolehlivost se s Android TV nedá srovnávat, protože Vidaa U2 je o třídu jinde. Nevidíte tu žádné restartování, žádné náhodné vypínání či zapínání a nevidíte ani prodlevu u EPG. Reakce na povel z dálkového ovladače je v drtivé většině případů okamžitá, lehounké prodlení může nastat jen tehdy, kdy je třeba získat nějaká data z vysílání.

Příjemné bylo překvapivě kvalitní resamplování a výtečné přehrávání Ultra HD v H.264, které dělá moderním televizorům optimalizovaným na H.265/HEVC čím dál větší potíže. Na druhou stranu je zapotřebí zmínit až příliš jemně nastavené podání obsahu s HDR, které pracuje poněkud neznatelně. V každém případě jde ale o jeden z nejlepších televizorů své kategorie.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, výborné resamplování i pohybová ostrost, provedení a design, EPG bez zvukové prodlevy, lokální aplikace, vysoká multimediální kompatibilita, kvalitní balení jaké hned tak v této ceně neuvidíte, velmi rychlý a spolehlivý operační systém, pohodlné a intuitivní ovládání, ale…
  • PROTI: …bez kolování v nabídkách a ve výpisu ve správci souborů, málo výrazné podání HDR, televizor si v multimédiích nepamatuje nastavení titulků

Hisense H55U7A (140 cm, 17.990 Kč)

Tenhle kousek se hodně povedl. Náročnějšímu divákovi přinese výborný zvuk i obraz s překvapivě kvalitním resamplováním a velice dobrou reakcí na pohyb či švenk kamery. Vše podtrhuje vynikající cenou a troufnu si říci, že kvalitou reprodukce může konkurovat i přístroji výrazně dražšímu. Možnosti k vylepšení najdeme například u jinak intuitivního ovládání (kolování v nijak krátkých menu) a u EPG v umístění tlačítka na dálkovém ovladači.

Za velmi nízkou cenu, a na tom si s dovolením trvám, dostanete excelentní výbavu, včetně přípravy pro montáž na zeď a parádně dělané sdílení obrazovky (zkoušen jak Android 5, tak 6). Pro někoho může být mínusem absence klasického sluchátkového výstupu, ale vzhledem k tomu, že zabudované Bluetooth podporuje audio výstup to myslím takový problém nebude. Hisense se navíc letos pochlapil s novými CZ aplikacemi a plní, co minulý rok slíbil. Značka mi tak i u tohoto televizoru potvrzuje obrázek, který jsem si o ní zatím udělal a má slova o „čínském Mercedesu“ stále platí.

Hodnocení

  • PRO: výtečný poměr cena/výkon, výborný obraz i zvuk, parádní výbava, včetně držáků pro montáž na zeď, výborné EPG, HbbTV 2.0, Bluetooth audio, nové české aplikace, excelentní třídění kanálů, atd.
  • PROTI: bez možnosti kolovat v menu a výpisu souborů, televizor si v multimédiích nepamatuje nastavení titulků

LG 49UK6300 (124 cm, 10.990 Kč)

Televizor nenabízí jen hodně zajímavou cenu a výjimečnou výbavu (až na zejména absenci USB 3.0), ale i opravdu výtečný poměr ceny a výkonu nebo třeba ceny a výbavy. Neříkám ale, že netrpí některými neduhy, typicky jde o někdy problematické ovládání a pomalé, až hodně pomalé EPG. Jestliže ho navíc chcete používat i jako multimediální přehrávač z USB a síťových zdrojů, což se v druhém případě přímo nabízí, je dobré se připravit na neustálé nastavování znakové sady externích titulků ve videu.

Co naopak hodně potěší, je bohatá podpora filmových zvukových formátů, včetně DTS-HD Master Audio. Výkon zesilovače sice dělá 2x 10 W, což by se mohlo zdát relativně hodně, ale pravdou je, že jsem si v řadě případů říkal, že je subjektivně vzato nižší. Tím nejdůležitějším je však velice dobrý obraz a překvapivě dobrá pohybová ostrost a resamplování z nižších rozlišení, což se hodí i u nastupujícího DVB-T2. Tady televizor vzhledem ke své ceně překvapil. Jen znova zopakuji své doporučení ke koupi „magického“ ovladače. Stávající systém totiž není navržen pro klasický dálkový ovladač, čehož si je výrobce podle mého dobře vědom.

Hodnocení

  • PRO: excelentní poměr cena/výkon, výjimečná výbava, včetně řady CZ aplikací, na danou cenu výborný obraz i resamplování z nižších rozlišení, výjimečně vysoká podpora audio formátů, možnost úpravy lišty na tlačítku Home, dva druhy seznamů ve správci souborů, pro někoho také obrazovka LCD IPS (pro mě určitě…), vynikající podpora síťových multimédií, až na to,…
  • PROTI: …že si TV nepamatuje nastavenou znakovou sadu u titulků, pomalé EPG, některé stále nevyřešené ovládací potíže, dálkový ovladač se „zapadlým“ Home, chybí USB 3.0

LG 55UK7550 (140 cm, 16.990 Kč)

I když je výbava i multimediální kompatibilita podobná, jako u Full HD televizoru LG 43LK6100PLB rozdíly tu přece jen jsou. A netýkají se jen rozlišení obrazovky či zvuku, který je opět vcelku standardní a někdy až ploše televizní. Jsou především v obrazu. Rychlý pohyb či švenk kamery už televizoru nedělá takový problém, při vyšším a vysokém datovém toku je dokonce pomalu výborný. Vedle toho také překvapivě dobře udrží obraz i při nižším toku či rozlišení i když tady už jsou znát jeho hranice. Pokud televizoru zajistíte kvalitnější signál, budete myslím za danou cenu spokojeni, a to i s barevným podáním, které je docela uměřené a nikoli přehnaně živé, jak jsme bohužel dnes často svědky. Za současnou vynikající cenu (pokles z 27.000 Kč) tak dostanete solidní přístroj s usazeným firmwarem, který v průběhu testu nevykazoval žádné větší potíže i když pár námětů k vylepšení by se našlo.

Díky pohybovému ovladači je práce s televizorem výrazně lepší i když by si už výrobce mohl udělat v uživatelském rozhraní pořádek. Při příjmu DVB-T/T2 bylo vidět, že televizor dělá co může, aby ho podal co nejlépe, ale ne vždy se mu to daří, což je znát i při resamplování z nižšího a nízkého rozlišení. Možná také tu a tam narazíte na trochu pomalejší reakce projevující se nejen u EPG. Nenarazil jsem však na situaci, kdy by to trvalo nějak dlouho a asi nejméně příjemné je to právě v programové nabídce, kterou nejspíše většina z nás využívá nejčastěji. Tady to výrobce nahrazuje variabilitou EPG stejně, jako některé jiné nedostatky nahrazuje výbornou výbavou (až na chybějící USB 3.0), řadou lokálních aplikací a částečně upravitelným uživatelským prostředím. To patří k těm nejpříjemnějším vlastnostem televizoru.

Hodnocení

  • PRO: obrazovka IPS, excelentní výbava, výtečná práce se síťovými multimédii (DLNA), upravitelné prostředí např. na tlačítku Home či ve správci souborů, třídění i více naladěných kanálů současně, při zadání upozornění v EPG se probudí z pohotovostního režimu
  • PROTI: EPG s výpadkem zvuku a trochu pomalejší, chybí USB 3.0, přes Bluetooth nejdou napojit reproduktory

LG OLED55B8.

LG OLED55B8 (140 cm, 33.990 Kč) a LG OLED65B8 (165 cm, 49.990 Kč)

Philips 55OLED903 (140 cm, 54.990 Kč)

Pokud hledáte televizor, který bude znít jako slušné domácí kino nevím o jiném, který by vám to splnil. Dodat bezdrátové „zadky“, zabudovaný zesilovač typu 5.1 a pro mnohé by to byla značka „ideál“. Nedivil bych se jim! Zvuk je totiž naprosto excelentní a detailní a při dobrém zdroji ho skoro až fyzicky cítíte. V celém rozsahu hlasitosti není znát žádné zkreslení, žádné podivné basové mručení, drnčení a dunění tak obvyklé u jiných přístrojů. Nejvíce pochopitelně vynikne při dobrém zdroji, nebo alespoň ucházejícím, což ovšem o řadě českých televizních stanic neplatí. Příjemně v tomto směru překvapilo například HbbTV České televize s některými novými pořady.

V této souvislosti je rozhodně škoda, že akusticky transparentní tkanina dánské společnosti Kvadrat, použitá na přední reproduktory není odnímatelná. Televizor by konečně získal nějaký šmrnc a alespoň trochu by se vzhledem vymykal, což by si dokonalý zvuk od B&W stoprocentně zasloužil. Philips 55OLED903 je ale rozhodně skvost i tak. Bohužel to nedává nijak najevo, takže se o tom skoro neví a nejspíše ani moc vědět nebude. Ale protože za to nemohou kvality televizoru, které jsou podle mého nesporné, nýbrž jeho výrobce, řekněme si jen: „dobře mu tak!“ Líto je mi jen úžasné práce Bowers & Wilkins. Firma totiž dokázala, že dokáže nemožné.

Hodnocení

  • PRO: naprosto excelentní zvuk od B&W, který při dobrém zdroji skoro až cítíte, výtečný obraz, excelentní Ambilight, samostatné tlačítko pro vyvolání menu nastavení, stabilně se chovající systém s minimem problémů, ale…
  • PROTI: …stále nedotažené ovládání, včetně příliš zjednodušeného „tyčinkového“ ovladače, hodně lesklá obrazovka, nepodporuje Wi-Fi Miracast a Bluetooth Audio, nulové možnosti PiP

Philips 55PUS7303 (140 cm, 16.990 Kč)

Potěšil překvapivě spolehlivý Android i když je otázkou, zda se na situaci kladně nepodepsal způsob testování, tedy absence instalace jakýchkoli nových aplikací. Podívejme se ale na televizor ještě trochu jinou optikou. Nedávno jsem totiž testoval o něco levnější nižší model 55PUS6703 z řady 6000 s novým uživatelským rozhraním Saphi. Otázkou, která se tak nabídla sama je to, zda má smysl připlatit si za sedmičkový stroj s obrazovým procesorem P5.

Vyšší model s Androidem byl v době testu o pouhé čtyři tisíce korun dražší (původně 24.990 Kč), rozdíly ve vlastnostech, v kvalitě obrazu či v resamplování však byly daleko vyšší. Odpověď byla nakonec velice jednoduchá a platí i dnes: rozhodně si připlaťte, protože za takovéto situace nemá smysl 55PUS6703 kupovat (dnes 15.990 Kč). Tento televizor vedle sedmičkového konkurenta z vlastní stáje – a při daném rozdílu v ceně – nemůže obstát i když rozhraní Saphi působí velice dobře.

Hodnocení

  • PRO: překvapivě spolehlivý Android, bezproblémové HbbTV, energeticky úsporný, dálkový ovladač s QWERTY částí, ale…
  • PROTI: …s problematickým tlačítkem OK, potíže s multimédii (zabudované přehrávače), Bluetooth nepodporuje audio

Samsung UE50NU7472U (127 cm, 15.990 Kč)

Je překvapením, že výrobce v této kategorii nabídl funkce, které často nenajdete ani ve vyšší střední, i když jistá omezení tu jsou. Vezměme si třeba Bluetooth Audio. Nalézt volbu je dosti náročná práce a následně fungovaly buď pouze reproduktory v televizoru, nebo ty externí. Je tu ale také apartní kovový dálkový ovladač, který nejspíše buď budete milovat, nebo nenávidět, ale ti, kteří jsou zvyklí měnit kanály zadáním jejich čísel, by to s ním raději vůbec neměli zkoušet. Absence přímého vyvolání HbbTV mi potíže nedělala, zažít jsem si ale musel systém multifunkčních tlačítek a krátkých a dlouhých podržení. Zvyku však napomáhá velice rychlý operační systém Samsung Tizen a u této „telky“ je skoro vše okamžité.

Jestliže hledáte televizor za rozumnou cenu s vlastnostmi z vyšších tříd, tradičně ostřejšími (živějšími) barvami, což je u Samsungu pravidlem, rozhodně UE50NU7472U nepřehlédněte. Mějte však na paměti to, že i když je resamplování velice dobré, na sportovní přenosy opravdu není, což se jasně ukázalo nejen na přímých fotbalových přenosech, ale i u jiných zdrojů videa. Jinak musím říci – u Samsungu po delší době – „velmi dobrá práce, velmi dobrá kombinace cena/výkon“. K zahození pro řadu potenciálních majitelů nebude ani spousta lokálních aplikací.

Hodnocení

  • PRO: stabilní systém s velice rychlými reakcemi na pokyny, výtečné EPG bez zvukové prodlevy, spousta lokálních aplikací, bezproblémové HbbTV, DLNA i s externími titulky (občas ale vypadávají), nádherný kovový dálkový ovladač, ale…
  • PROTI: …pro někoho se zvláštním ovládacím stylem a s málo tlačítky, horší multimédia (kompatibilita, někdy chybné třídění či pohyb v souborovém manageru), neuspořádaná práce se zařízeními Bluetooth, někdy zvláštní umístění jednotlivých voleb v menu

Sencor SLE 50U02TCS (127 cm, 8499 Kč)

Co hodně překvapilo, byl úzký záběr infra paprsku dálkového ovladače a na tohle jsem u televizoru už dlouho nenarazil. Zajímavé také bylo, že byl úzký v obou rovinách. Tohle je ale jediná větší námitka na kterou jsem narazil. Platforma je stabilní a rychlá, což se projevuje i ve výborně reagujícím EPG a okamžitém náběhu seznamu kanálů. Obraz je překvapivě dobrý i na nastupujícím DVB-T2, resp. na nepříliš kvalitně vysílaných komerčních kanálech v nízkém rozlišení. Televizor se i v tomto případě snaží zvládat pohybovou ostrost a také resamplování je na úrovni, kterou bych v této cenové relaci nečekal. Nad rámec ceny i kategorie jde i zvuk a i když narazíte na až cinkavé výšky, celkově vzato je výborný a stydět by se za něj nemusel ani televizor dvakrát dražší. Zesilovač navíc pocitově působí jako by měl vyšší výkon.

A resumé? Nejprve jsem dosti bojoval se záběrem dálkového ovladače, ale na závěr testu jsem si tak nějak zvykl i když neříkám, že úplně. Po vyzkoušení multimédií a resamplování z nižších rozlišení jsem byl příjemně překvapen a i když nevím, jaký je o něco dražší a chytrý SLE 50US400TCS, zde podle mého dostáváte – za danou cenu – překvapivě hodně. Jen musíte překousnout zmiňovanou potíž dálkového ovladače.

Hodnocení

  • PRO: vzhledem k ceně výborný obraz i zvuk, solidní resamplování z nižších rozlišení, výborné EPG, včetně probuzení z pohotovostního režimu, výborné rozložení dálkového ovladače, ale…
  • PROTI: …s úzkým záběr infra paprsku, pro někoho možná i primitivní nahrávání

Sony KD-55AF9 (140 cm, 77.990 Kč)

Televizor jistě značnou většinu diváků zaujme i přes některé opětovné vady systému Google Android TV, který je však v nové verzi 8 přece jen výrazně přehlednější a o něco lépe ovladatelný. Bez přihlášení do tržiště aplikací Googlu je však použitelný v podstatě jen pro základní funkce. Bez problémů pracovala tunerová část, včetně HbbTV, menší či větší potíže vykazovalo přehrávání multimédií. Vynikající je resamplování, reakce na švenk kamery či rychlý pohyb, a to i při slabším zdroji, včetně českého DVB-T2. Většinového zákazníka nepochybně zaujmou i barvy. Zvukově je AF9 vynikající (v základu vyzařuje přímo z obrazovky à la systém NXT), excelentní je i černá a pohledové úhly absolutní. Excelentní je také vnější design s unikátně řešeným podstavcem a umístěním konektorů a elektroniky. Konečně je tu televizor OLED, který se nemusíte bát vyjmout z krabice!

Sony KD-55AF9BAEP se mi líbí, hodně líbí, ale pár zbytečných nedodělků výsledný dojem kazí. Nejvíce ho ale kazí – obecně vzato – problémy se šetřícím režimem obrazovky a na něj si opravdu dejte pozor (Philips na tom není lépe). Je to hodně velká škoda i když jsem tak nějak čekal, že to dojde i Googlu a tuhle funkci rovnou zabuduje do operačního systému.

Hodnocení

  • PRO: excelentní vnější design, včetně unikátního umístění elektroniky a rozhraní, rychlé EPG bez zvukové pauzy (!), excelentní zvuk jaký od TV neuslyšíte, vynikající resamplování, vylepšený Android TV 8, výtečné rozložení dálkového ovladače, kvalitní obraz, ale…
  • PROTI: …s až plakátově přehnanou barevností (jde částečně omezit), problémy se spouštěním šetřiče obrazovky, absence skutečné funkce PiP, nešťastně navržené menu nastavení, kterému navíc chybí tlačítko na DO, v základu žádné domácí aplikace