Elegantní a drobný tuner ve stylové bílé neváží, i s „čepičkou“, ani pět deka. Mobilnímu zařízení ale nabídne televizní příjem bez nutnosti datového tarifu a nezávisle na internetovém připojení. Obslužný software se momentálně ještě dopracovává.

Koncepce je stejná, jako u řady jiných USB tunerů, což znamená, že na jednom konci najdete běžné anténní připojení, na druhém klasické USB 2.0 určené typicky k zastrčení do notebooku či jiného počítače. Na boku však ještě v tomto případě vidíte zdířku pro vložení karty typu miniSIM pro příjem placené televize (Irdeto), která je ovšem pro naše podmínky momentálně nefunkční. Designové provedení a zpracování zapůjčeného předprodukčního kusu bylo výborné, prodej se má – za 899 Kč – spustit někdy v průběhu března.

V balení najdete tři užitečné věci: prutovou anténu s magnetem a kabelem dlouhým 280 cm a dva adaptérové kabely. Jeden typu USB-microUSB a druhý USB-USB-C, tedy určený pro modernější a často také dražší mobilní telefony. Takováto výbava dnes není vůbec obvyklá!

Chystaný drobný set-top box Alma mini TV (toto není test, pouze seznámení s předprodukční verzí) můžete využít buď s počítačem s Windows (7, 8.x a 10), od procesoru Intel i3-3120M, 2,4 GHz výše, nebo s MacOS od verze 10.11. A také se zařízením s operačním systémem Android 4.4 a vyšším (min. čtyři jádra, 1 GHz, 512 MB). Podmínkou ovšem je, že typicky mobilní telefon musí podporovat funkci USB OTG (On-The-Go), tedy připojení dalších zařízení. V této souvislosti je ještě třeba upozornit na to, že Alma používá dva různé druhy softwaru. SMiT Pay TV Player pro zařízení s Windows a iCast pro zařízení s Androidem (Apple jsem nezkoušel, takže nevím, jak je tomu v tomto případě). V druhém případě je však situace složitější. Jednak proto, že aplikaci zatím nenajdete v tržišti Google Play (časem prý bude), a proto je třeba ji stáhnout z webu výrobce. Složitější je to také proto, že zatím není příliš funkční, resp. občas pracovala a občas nikoli. Navíc se aplikace po instalaci objevila pod jménem TV Cast, po spuštění však byla opět vidět jako iCast…

Mini TV jsem vyzkoušel jednak na notebooku Acer Aspire s procesorem Intel i5 a jednak jsem o vyzkoušení poměrně dlouho snažil na dvou mobilních telefonech: LG Flex 2 (LG-H955) s Android 5.1 a Sony Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0. Jak můžete číst, v druhém případě se to zatím příliš nevedlo.

A ještě obecná poznámka: Takováto zařízení jsou – s dodávanou prutovou anténou se kterou bylo i zkoušeno – hodně citlivá na kvalitu příjmu. Proto v tomto případě nepočítejte s nějakou vysokou citlivostí tuneru, což je zařízením tohoto druhu vlastní. Jakmile využijete možnost připojit vaši domácí anténu, pak už vše závisí na vašich podmínkách.

K TÉMATU: Maxxo T2 HEVC/H.265 Mobile HD TV (test tuneru pro Windows i Android)

Alma mini TV a Windows 10: bez EPG i nahrávání, ale už nyní solidně

Software SMiT Pay TV Player (verze 2.0.1) od Media Broadcast se na počítač nainstaluje obvyklým způsobem, přičemž na požádání vytvoří ikonu na pracovní ploše. Jedinou změnou bylo zobrazení hlášení s číslem chyby, program byl ale funkční. Zajímavé je, že když jsem program zkusil nainstalovat na běžný kancelářský stolní počítač, chybové hlášení se neobjevilo. Pracoval taktéž s plně aktualizovanými Windows 10.

Při spuštění programu je dobré mít v počítači zasunutý USB tuner. Pokud tak neučiníte, budete na to upozorněni. Klasický instalační set-top boxový proces s volbou tuneru, země a jazyka chyběl, takže se rovnou ladilo. A jelikož je k dispozici pouze tuner DVB-T/T2, zbývající parametry byly zřejmě také automaticky nastaveny pro Česko.

Naladěné stanice se ukládaly abecedně do jednoho společného seznamu jak pro rozhlasové, tak pro televizní kanály. Styl ovládání je klasicky založen na pohybu kurzoru myši, ať už s ním pracujete z jakéhokoli polohovacího zařízení. Vyjetí k jedné ze stran obrazovky (s výjimkou horní) vyvolá příslušnou reakci, například úpravu hlasitosti (vyjetí vpravo, fungují ale i šipky nahoru a dolů). Najet jsem však vždy musel zhruba v polovině výšky nebo šířky, jinak nebyla provedena žádná akce.

Seznam naladěných kanálů, resp. Hlavní menu je vyvoláno najetím k levé straně monitoru, resp. displeje. Pak dostáváte možnost přepnout se na jiný kanál (fungovala i šipka vpravo, vlevo) a můžete také vstoupit do zmiňovaného hlavního menu s laděním, aktualizací firmwaru apod. Zjistíte tu ale i sílu signálu a podle toho můžete případně upravit umístění antény.

Ovládání mělo v případě počítače s Windows jeden drobný problém. Jakmile jsem totiž vstoupil do menu nastavení, nedostal jsem se z něj jinak, než kliknutím na nějaké prázdné místo v obrazu aktuálně vysílané stanice. Nepomohl ani Backspace, ani ESC, ani šipka vlevo. Škoda také, že nejsou k dispozici žádné ovládací zkratky a nešly ani definovat. Jak vidíte z fotogalerie výše, menu nastavení je dosti jednoduché.

Pokud očekáváte, že by třeba zmáčknutí mezerníku, nebo kliknutí na obraz z tuneru, zajistilo v přijímaném vysílání pauzu, musím vás zklamat. TimeShift, tedy přehrávání živého televizního vysílání se zpožděním tu není, ostatně chybí i nahrávání a programová nabídka EPG.

Co se týče lokalizace, ta byla solidní a nějaká chybka byla vidět opravdu zřídka.

Alma mini TV a Android: zatím nepříliš funkční

Aplikace iCast („iCast.apk“) stažená z webu Inter-satu měla verzi 2.0.4.6.1, avšak nová verze stahovaná těsně před koncem testu nainstalovat vůbec nešla, a to ani na jeden z uvedených mobilních telefonů. Vrátil jsem se tedy k verzi předchozí a jí se týkají i následující řádky. Bohužel funkční příliš nebyla ani na Androidu pět, ani na šestce.

Po instalaci aplikace jsem nejprve musel zadat počáteční frekvenci pro ladění, nakonec se ale nenaladilo nic. Vzápětí jsem v nastavení menu zjistil, že volba tuneru je v poloze „kabel“ i když by tu žádný tuner DVB-C být neměl. Bohužel aplikace nenabídne po spuštění klasický instalační proces tak, jak ho u set-top boxů známe. Nicméně v menu jsem zvolil pozemní vysílání a ladění znova spustil. Teď už bylo vše v pořádku, bohužel při příštím spuštění aplikace začínala úplně stejně – obrazovkou pro manuální vyhledávání, kterou vidíte ve fotogalerii výše. Naladěno však naštěstí zůstalo, takže vše stačilo ukončit a vstoupit do tuneru. Pokud se ale program vůbec na mobilech spustil, vždy začínal manuálním vyhledáváním.

Pár poznámek z v podstatě nulové praxe:

  • Aplikace jednou fungovala, třikrát nikoli.
  • Vyzkoušel jsem i opakované ladění, ale celkově vzato trvalo někdy velmi, velmi dlouho a bavíme se třeba i o více než deseti minutách.
  • Největším problémem se zdála být práce s baterií. Poté, co došlo k velmi rychlému vybití jednoho z mobilů během asi 20minut (při asi 50% stavu dobití akumulátoru), jsem zkoušení ukončil.

Program SMiT Pay TV Player pro zařízení s Windows pracoval dobře, žádné velké možnosti však nečekejte.

Jaká vypadá předprodukční verze Alma mini TV?

Řešení je na jednu stranu velmi zajímavé, na stranu druhou zatím působí komplikovaněji. Není to ani tím, že nabízí odlišný software pro Android a Windows, to může přinést nesporné výhody, jako spíše pojetím momentální spolupráce s Androidem. Pokud to takto zůstanete (samozřejmě za předpokladu podstatně vyšší funkčnosti aplikace) už jen fakt, že nebude – kdo ví jak dlouho – ke stažení v tržišti Google Play, způsobí spoustě lidí značné komplikace. Jsem přesvědčen, že takovouto podstatně složitější instalaci řada potenciálních majitelů, možná většina z nich, vůbec nezvládne. Vše sice vypadá jednoduše, „stačí“ povolit instalaci z Neznámých zdrojů“ a následně přes nějakého správce souborů spustit instalaci, praxe však může být komplikovanější, což se ostatně ukázalo.

Co se týče řešení pro Windows 10, společnost Inter-sat, která nám Almu mini TV zapůjčila, už asi může být se současným stavem spokojena. Pochopitelně až na to, že tu není EPG a nahrávání, což může některým zákazníkům vadit. Pro mě to takový problém není, protože bych to od mobilního tuneru v podstatě ani neočekával. Nicméně to, co má Alma mini TV ve spolupráci se softwarem SMiT Pay TV Player umět, zvládá a podle mého dobře. Osobně bych přivítal více možností v ovládání nezávislém na myši, funkčnost tuneru pro příjem DVB-T/T2/HEVC se však myslím prokázala.

Hodnocení – nehodnoceno, předprodukční verze

  • PRO:
  • PROTI:

Štítky