V prvním letošním měsíci bylo ukončeno celkem 91 šetření (v prosinci 115), z toho se jich k rušení pozemního televizního příjmu, včetně STA, vztahovalo 51 (75), šest případů se pak týkalo rušení příjmu DVB-T2.

Jak oznámil Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ve své pravidelné monitorovací zprávě, k 31. lednu 2019 bylo ve zkušebním provozu 455 (v prosinci 377) základnových stanic (BTS) systému 4G/LTE, v trvalém provozu pak 16.227 stanic (v prosinci 16.127).

K TÉMATU: ČTÚ – v prosinci se počet vysílačů 4G/LTE lehce snížil, rušení DVB-T/T2 velmi výrazně kleslo

ČTÚ v lednu ukončil šetření 56 případů rušení DVB-T/T2 (v prosinci 75) a BTS 4G/LTE v pásmu 800 MHz byly jako zdroj označeny v sedmi případech (v prosinci ve čtyřech, v listopadu v devíti). V 34 případech se jednalo o závady přijímacího zařízení televizních diváků, v jedenácti případech se nezjistilo žádné rušení a ve čtyřech případech byl na vině nedostatečný signál.

V lednu rovněž ČTÚ přijal 97 zcela nových hlášení o rušení příjmu zemské digitální televize (v prosinci 46, listopadu 84).

A ještě jedna zajímavost z poslední zprávy ČTÚ: „k prodloužení smlouvy operátor potřebuje vždy nový souhlas spotřebitele“, což monitorovací zpráva komentuje na příkladu operátora Vodafone, „který výše uvedené ustanovení zákona aplikuje tak, že sice spotřebitele v dané lhůtě informuje o tom, že se blíží datum konce závazku, nicméně v případě, že spotřebitel udělil souhlas s prodloužením při samotném uzavření smlouvy, tento již nově nevyžaduje.“

Štítky