UVNITŘ TABULKA: Mezi více než čtyřiceti přístroji najdete klasické přijímače, retro výrobky i ultramoderní kousky a také modely rozšířené o internetové stanice.

Poprvé jsou tu však i skutečné mikrosystémy, více přístrojů s CD či rádia pod kuchyňskou linku. Nabídka je zkrátka velmi bohatá. V předchozích dvou přehledech jsme hovořili o digitálním rozhlasovém vysílání DAB/DAB+ jako takovém, i o nepříliš pokrokovém stylu jejich prodeje v českých e-obchodech. Situace se nezměnila a ani Alza, která má většinu věcí dělánu opravdu sofistikovaně, k digitálnímu rozhlasu ještě plně nedospěla. Najít přijímač podle vašeho gusta tak často znamená hledat a hledat.

Stejně jako u předchozích přehledů jsme se podívali jak na nabídku velkých obchodů, tak na ty malé, resp. specializované, a zapátrali i prostřednictvím obecného vyhledávače, protože některé značky u nás najdete k prodeji třeba jen na jediném místě.

K TÉMATU:

Pár poznatků

Jelikož v přehledu jde zejména o digitální rozhlas, musí všechny do něj zařazené přijímače zvládat minimálně DAB/DAB+. Proto jsme se také zařadili unikátní kombinaci DAB přijímače se set-top boxem pro DVB-T2. Technisat DigiPal DAB+ totiž klesl těsně pod pět tisíc korun nemluvě o tom, že s aktuální verzí firmwaru umí z digitálního rozhlasu i nahrávat. Z přehledu byla opět vyjmuta autorádia s DAB, která jsou na zcela jiné povídání.

Data do tabulky jsou opět vytvářena tak, že pokud byl produkt k dispozici na oficiální webové stránce výrobce, je těmto údajům vždy dána přednost před těmi, které jsou na stránce dovozce či prodejce. Pokud ale na oficiální stránce nebyl a u prodejce byla ke stažení příručka, pak byla dána přednost jejím údajům.

I v této kategorii rozhlasových přijímačů je třeba si dávat pozor na ověření parametrů pro vás důležitých. Jako například případné připojení externí antény či české prostředí, resp. čeština v menu. Důkladně si to ověřte, tento požadavek vám splní spíše menšina přijímačů (v tabulce je z důvodu nespolehlivosti údajů neuvádím). Například Technisat už české menu, zavedl, ovšem u dříve uvedených přístrojů není. Na podobné problémy jsem narazil třeba i u RDS (Radio Data Systém) a i když v řadě případů funkce vůbec nebyla uvedena, neznamená to, že ji přijímač nezvládne.

Jak můžete vidět z připojené tabulky v PDF, do vybrané cenové relace se – vedle set-top boxu Technisat DigiPal DAB+ – vešly přijímače skutečně všech druhů, včetně zde nově nastupující kategorie mikrosystémy. Ten vidíte například v podobě Panasonic SC-PM250BEGS (3100 Kč), stylový mikrosystém pak představuje Panasonic SC-HC402EG, 4990 Kč.

Kategorii retro přijímačů zastupuje například Roadstar HRA-1782D+BT (3499 Kč) se zajímavým kulatým displejem, nechybí ale ani přístroj z opačné strany spektra, tedy model komponentové šířky určený do klasické věže a tudíž bez reproduktorů (Hama DIT2010M Pro, 4499 Kč). Ty nemají ani výrobky určené k rozšíření domácího A/V systému o DAB, jako například Imperial Dabman i400 (3499 Kč). Velmi zajímavá je v tomto ohledu, ale také Hama DIT1000MBT (3888 Kč) s digitálním optickým audio výstupem.

Přehled si opět nedělá ambice na úplnost, v této kategorii zdaleka ne, ale jako příklad toho, co mezi 3000 a 5000 Kč můžete chtít, snad poslouží.

Jak číst tabulku

Položka „tunery a předvolby“, tedy v druhém případě počet paměťových pozic k uložení stanic u každého z tunerů, je sice zřejmá, ne vždy se ale data podařilo spolehlivě dohledat, a to zejména u internetového příjmu.

V části „displej“ najdete nejrůznější pall mall údajů, což je asi tak vše, co se podařilo najít, případně vidět z fotografií. Někde totiž nebylo jasné ani to, zda jde vůbec o displej typu LCD.

Bod „zesilovač“ uvádí mono nebo stereo přijímače (např. 2x 15 W), nebo je v něm pomlčka značící že údaj nemá smysl. To se týká přístrojů bez reprosoustav určených k napojení na zesilovač, resp. A/V systém.

U položky „napájení“ najdete jeho druh a označení baterií tak, jak je uvádí prodejce, popřípadě výrobce přijímače.

U bodu „vstupy/výstupy“ není moc co řešit. Pokud byla například u Bluetooth uvedena verze, je právě zde, údaj typu „audio vstup“ představuje vždy analogový audio vstup a kráceno bylo z prostorových důvodů. Pokud má přijímač digitální audio rozhraní, je to vždy uvedeno kompletně. U napojení přes Bluetooth dejte jako obvykle pozor, aby vám seděly Bluetooth profily u obou zařízení. Jestliže je výrobce (prodejce) neuvádí, je dobré si to vyzkoušet, nebo nakupovat tam, kde můžete zboží bez udání důvodu vrátit. Co říká prodavač, není směrodatné o čemž se právě přesvědčila i moje dcera. A jejích 500 Kč za BT sluchátka je tak říkajíc v čudu, protože s jejím mobilem nejedou. Zkušenosti ale někdy stojí podstatně více…

Posledním bodem je „poznámka“, kde tentokráte najdete i údaj o RDS (pokud byl uveden) a obvyklé doplňující funkce typu automatické vypnutí přijímače po nastavené době (Sleep – Spánek). Pokud to mělo význam, uvedl jsem i druh přijímače, např. retro rádio.

PerfectPro Slim 3 s FM/DAB je určeno do tvrdých podmínek (krytí IP65). Třeba na stavbu…

Tabulka ke stažení – Přehled přijímačů pro DAB/DAB+, 3000 – 5000 Kč (PDF)

tabulka – DAB přehled 3000-5000 Kč

Poslední aktualizace údajů proběhla v pátek, 15. února. 2019.

Štítky