Komerční televize v DVB-T nezůstanou o mnoho déle, všechny ukončí vysílání v květnu 2020. Poté bude možné pozemní televizi naladit už jen v novém standardu DVB-T2.

Čtrnáct měsíců dělí televizní diváky na Vysočině od chvíle, kdy si budou muset kvůli zachování pozemního příjmu České televize pořídit nový televizor nebo set-top box s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC. Veřejnoprávní ČT totiž jako první v kraji vypne 30. dubna 2020 současné vysílání svého multiplexu 1 ve standardu DVB-T na vysílači Jihlava – Javořice. Ze stejného vysílače lze přitom již nyní naladit programy ČT v novém standardu DVB-T2, a dokonce ve vysokém rozlišení obrazu (Full HD). Toto vysílání zůstane po vypnutí multiplexu 1 zachováno jako jediná možnost pozemního bezplatného příjmu televize. Pouhý měsíc po ČT ukončí vysílání DVB-T na Vysočině také veškeré komerční televize. Po květnu 2020 se tak diváci bez nových přijímačů neobejdou.

Stejně jako ČT, i komerční televize již nyní pokrývají Vysočinu signálem nového vysílání DVB-T2. Naladit je lze ve dvou tzv. přechodových sítích nové generace, z nichž jedna vysílá stejně jako ČT z jihlavského vysílače Javořice a druhá z jihlavského Jeníkova, třebíčského Vartemberku, Hodějovic u Pelhřimova a Žďáru nad Sázavou. Diváci, kteří si pořídí nové přijímače DVB-T2 již nyní, tak naladí stejné programy jako v celoplošných sítích DVB-T. Zároveň se vyhnou stresům, které bude provázet vypínání DVB-T na jaře 2020. Na včasné řešení přechodu na DVB-T2 by měli myslet především obyvatelé bytových domů, kteří využívají společné televizní antény (STA). Ty je třeba pro příjem DVB-T2 upravit.

Na jakých kanálech vysílá DVB-T2?

Úprava STA spočívá v přidání kanálových vložek pro nové vysílací sítě DVB-T2. Provádí ji specializované servisní firmy, které budou mít na jaře příštího roku příliš mnoho zakázek, takže je možné, že kdo si vzpomene na poslední chvíli, dostane se do pořadníku a může se ocitnout na nějakou dobu bez televizního signálu. Diváky, kteří používají individuální pokojové nebo venkovní antény, se žádné úpravy netýkají – signál DVB-T2 budou přijímat na stejnou anténu a ze stejných vysílačů jako dosavadní vysílání DVB-T. Pouze si budou muset na novém televizoru nebo set-top boxun spustit automatické vyhledávání programů a naskenují si novou programovou nabídku. Ta v současné době představuje zhruba třicet televizních programů, z toho šest ve vysokém rozlišení obrazu.

Kde lze toto nové vysílání naladit? Česká televize vysílá svoji Přechodovou síť 11 na kanálu 26 z vysílače Javořice. České Radiokomunikace šíří 18 programů komerčních televizí (všechny televize z celoplošných multiplexů 2, 3 a vybrané stanice z Regionální sítě 8) na kanálu 28 v Přechodové síti 12 rovněž z Javořice a Digital Broadcasting vysílá programy z multiplexu 4 v Přechodové síti 13 na kanálu 24 z jihlavského Jeníkova a na kanálu 56 z třebíčského Vartemberku. Částečně jde o dočasné kanály, které se změní po vypnutí vysílání DVB-T, kdy se tři přechodové sítě DVB-T2 změní na čtyři finální multiplexy nové generace. Česká televize zůstane na kanálu 26 a její síť ponese název multiplex 21. České Radiokomunikace rozdělí svoji Přechodovou síť 12 na finální multiplex 22 na kanálu 28 a multiplex 23 na kanálu 35. Přechodová síť 13 se změní na finální multiplex 24 na kanálu 42.

Od konce května 2020 bude Vysočina bez DVB-T

Kdy a které vysílače DVB-T se tedy budou na Vysočině vypínat? Česká televize vypne svůj multiplex 1 na kanálu 33 z jihlavské Javořice 30. dubna 2020. Multiplex 2 ukončí vysílání na kanálu 35 z jihlavské Javořice 25. května 2020 (tento vysílací kanál poté bude využívat finální multiplex 23 ve standardu DVB-T2). Ve stejný den se na Javořici odmlčí i multiplex 3 na kanálu 30. Během května 2020 přestane na Vysočině vysílat i multiplex 4. Přesný termín zatím nebyl určen s ohledem na problémy s koordinací kmitočtů pro finální sítě DVB-T2. Navazující multiplex 24 v novém standardu bude každopádně využívat stejný kanál 42 jako vypínaný multiplex 4. Nejpozději do konce května 2020 by tak na Vysočině neměl vysílat žádný vysílač a dokrývač DVB-T.

Při výběru nových přijímačů by se měli diváci ujistit, že vedle tuneru DVB-T2 obsahují i kodek HEVC. Bez něj by totiž z českého vysílání ve standardu DVB-T2 naladili pouze zvuk, nikoli obraz. Pro snadnější výběr je dobré se orientovat podle zlaté kulaté pečeti „DVB-T2 ověřeno“, kterou jsou označeny ty televizory a set-top boxy, které prošly certifikací Českých Radiokomunikací a byly tedy na příjem českého vysílání přímo testovány. Televizory s touto pečetí navíc umožňují příjem hybridního vysílání HbbTV. Po připojení k internetu tak divákovi umožní sledovat vybrané televizní pořady z archivu jednotlivých stanic a další unikátní video obsah. HbbTV se spouští červeným tlačítkem na dálkovém ovladači a pro jeho kvalitní využití je třeba internetové připojení o rychlosti alespoň 8 Mb/s.

Štítky