Poslední televizní sítí ve standardu DVB-T bude multiplex 3. Zlínský kraj stejně jako při první televizní digitalizaci bude přecházet na nový standard na úplný závěr celého procesu.

Televizní diváci ve Zlínském kraji budou mít privilegium sledovat končící pozemní digitální vysílání ve standardu DVB-T nejdéle z celé České republiky. Úplně posledním vysílačem DVB-T, který vypne 29. června 2020, budou Ploštiny u Valašských Klobouků. Konkrétně pak půjde o multiplex 3 na kanálu 25. Po tomto datu bude Česká republika připravena uvolnit kmitočty v pásmu 700 MHz a pozemní televizní vysílání bude probíhat už výlučně v novém standardu DVB-T2. Zlínský kraj obecně bude vypínat vysílače DVB-T nejpozději ze všech regionů v Česku, až v průběhu května a června 2020. Půjde o poslední kraj, v němž Česká televize 31. května 2020 ukončí vysílání svého multiplexu 1. Ještě před ní, 28. května 2020, zde přestane vysílat multiplex 4.

Až na konec června 2020 naplánovaly České Radiokomunikace ukončení vysílání celoplošných multiplexů 2 a 3. První z nich skončí na vysílačích Zlín – Tlustá hora a Valašské Klobouky – Ploštiny k 23. červnu 2020, druhý v tento den ukončí vysílání pouze na zlínské Tlusté hoře. Druhý hlavní vysílač, Ploštiny, si nechá na zmíněný 29. červen. Již dnes přitom je možné ve Zlínském kraji naladit nové televizní vysílání ve standardu DVB-T2, a to rovnou tři tzv. přechodové sítě. Jednu provozuje Česká televize, druhou České Radiokomunikace a třetí společnost Digital Broadcasting. Přechodové sítě DVB-T2 slouží primárně pro souběžné vysílání programů z multiplexů 1, 2, 3 a 4 v končícím a nastupujícím standardu. Tento souběh potrvá ještě téměř půldruhého roku a vyvrcholí zmiňovaným vypínáním vysílačů DVB-T.

DVB-T2 na Zlínsku vysílá již od prosince 2017

A kde lze už nyní ve Zlínském kraji naladit DVB-T2? Přechodové sítě nové generace využívají stejné vysílače a dokrývače jako multiplexy DVB-T. Česká televize šíří svoji veřejnoprávní Přechodovou síť 11 z vysílačů Zlín – Tlustá hora a Valašské Klobouky – Ploštiny na kanálu 26, na němž lze naladit všech šest programů ČT ve vysokém rozlišení obrazu (dokonce ve Full HD) a osm stanic Českého rozhlasu. Na kanálu 22 ze stejných dvou vysílačů vysílá i Přechodová síť 12 s celkem 18 programy komerčních či soukromých televizí a křesťanským Rádiem Proglas. A konečně na kanálu 31 ze zlínského Segmentu a na kanálu 43 z vysílače Rovnina u Uherského Hradiště vysílá Přechodová síť 13 s programy televize Nova a několika dalšími tematickými komerčními televizemi.

Diváci, kteří nechtějí čekat na květen příštího roku a zvažují přechod k příjmu DVB-T2 již nyní, potřebují pouze set-top box nebo televizor s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC. Tyto parametry splňuje drtivá většina televizních přijímačů na českém trhu, ale pokud chce mít kupující jistotu, měl by se zaměřit na přístroje označené kulatou zlatou nálepkou „DVB-T2 ověřeno“. Tyto set-top boxy a televizory jsou otestovány a certifikovány Českými Radiokomunikacemi. Jejich seznam zájemci naleznou na webu www.dvbt2overeno.cz, kde je pravidelně aktualizován a doplňován o nové modely. Klíčový je pro nový přijímač kodek HEVC. Na trhu se mohou ještě vyskytovat starší přijímače s kodekem MPEG-4, které si umí poradit pouze se zpracováním zvuku, nikoli obrazu u programů šířených v českých sítích DVB-T2.

Úpravy STA nebudou tak složité

Majitelé individuálních pokojových nebo venkovních antén nemusí kvůli DVB-T2 nic dalšího upravovat, diváci napojení na společnou televizní anténu (STA) se musí obrátit na majitele nebo správce domu, aby zajistil odbornou servisní firmu kvůli úpravě STA. Ta spočívá v doplnění kanálových vložek pro nové sítě DVB-T2. I tak ale divák bude potřebovat pro příjem nového vysílání set-top box nebo televizor DVB-T2/HEVC. U společných televizních antén bude nutné po vypnutí vysílání ve standardu DVB-T ještě přeladit nové kanálové vložky, protože přechodové sítě DVB-T2 budou nahrazeny finálními multiplexy DVB-T2, jež budou často využívat jiné vysílací kanály než dočasné sítě. V řadě případů ale finální multiplexy použijí některý z kanálů, na němž dosud probíhalo DVB-T vysílání, případně kanál některé z přechodových sítí DVB-T2.

Konkrétně ve Zlínském kraji si dvě ze tří přechodových sítí ponechají stejný vysílací kanál i po transformaci na finální sítě DVB-T2. Půjde o Českou televizi, která nyní šíří DVB-T2 na kanálu 26, který jí už zůstane, a síť Českých Radiokomunikací, která nahradí dnešní multiplex 2 (Přechodová síť 12 se rozdělí na finální multiplexy 22 a 23, z nichž multiplex 22 si ponechá kanál 22, na kterém nyní vysílá Přechodová síť 12). Prakticky žádné úpravy STA nebudou nutné ani po spuštění finálního multiplexu 23, který v éteru nahradí dosavadní multiplex 3. Tato síť totiž využije kanál 33, na kterém bude do konce května 2020 vysílat Česká televize svůj multiplex 1 ve standardu DVB-T. A finální multiplex 24 zase využije dosavadní kanály multiplexu 4, který má po přechodu na DVB-T2 nahradit – tedy kanály 42 a 46 (a nově i kanál 45).

Štítky